Goed met Geld 166: Belastingaangifte

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 01/04/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

De notificaties over je jaaropgaves vlogen weer om je oren. En dat kan maar één ding betekenen: de inkomstenbelasting aangifte staat weer voor de deur. Of jij nu zo goed met geld bent dat jij zonder problemen door je eigen aangifte heen vliegt, of dat jij er met liefde iemand voor betaalt om het voor je te doen, in deze aflevering staan we stil bij de belastingaangifte van dit jaar. Met praktische tips om ervoor te zorgen dat je geen cent meer verschuldigd bent, dan dat nodig is.

De Goed met Geld Podcast

Boxen te over

Bij de inkomstenaangifte kennen we in Nederland drie boxen. Die heffen allemaal belastingen op inkomen. Hoewel je zou kunnen zeggen dat box 3 eigenlijk een vermogensbelasting is. Want wat is nou echt het verschil, belasting op je rendementen of belasting op je vermogen? Maar goed, drie boxen dus:

Inkomen uit werk en woning

Wanneer je in dienst bent bij een baas, is jouw loon eigenlijk altijd al netjes ingevuld. Vaak is het dan even de bedragen checken en door. Maar als je eigen baas bent, is vaak nog niet alles netjes ingevuld. Ook wanneer je naast je vaste baan nog wat freelance werk oppakt, moet je dat vaak nog invullen. Dus als je een mini stroompje aan inkomen hebt, uit bijvoorbeeld een podcast, dan kun je die hier kwijt. Op het moment dat over die freelance opdrachten nog geen inkomstenbelasting is ingehouden, zouden die wel eens een beetje pijn kunnen doen.

Nadat je al je inkomsten hebt ingevuld, wordt het tijd om dat totaalbedrag weer wat naar beneden te krijgen met verschillende aftrekposten. Daar zijn er een hele hoop van en ze hebben allemaal zo hun eigenaardigheden en voorwaarden. Kijk dus zeker op de website van de belastingdienst. Hier een lijst met termen waar je naar zou kunnen kijken:

Aanmerkelijk belang

Voor mensen in loondienst is Box 2 meestal een box die overgeslagen kan worden. De meeste mensen hebben gewoon geen recht op 5 procent van de aandelen of winst uit een vennootschap. Dat is wat een aanmerkelijk belang wordt genoemd. Hier kun je wel een hoop kwijt als je bijvoorbeeld zelf een Directeur en Groot Aandeelhouder (DGA) bent. Maar als je dus geen bedrijf, enorme stapels (winst)certificaten of treinwagonladingen aan aandelen bezit, kun je deze box skippen.

Beleggingen

En dan de laatste box, de vermogensbelasting. Oh nee, de belasting op het inkomen uit vermogen. Hier staat vaak al veel ingevuld. Eigenlijk zijn alle respectabele brokers en alle Nederlandse banken wel aangesloten op de belastingdienst en worden die gegevens dus al vooraf ingevuld. Toch gaat ook daar nog wel eens wat fout. Zo was er dit jaar schijnbaar bij veel rekeningen van DEGIRO een (kleine) afwijking omdat ergens in het proces een andere rekenmethode gebruikt was. Hoe dan ook, hier kun je al je bezittingen kwijt en je wordt ook geacht alle bezittingen die je buiten het zicht van de belastingdienst hebt, hier netjes in te vullen. Dus ook het crowdlending portfolio dat je hebt, alle crypto’s die je overal en nergens hebt staan en ook het geld in die oude sok onder je matras! Alle reden dus om deze bedragen ook goed te controleren. Want een en/of-rekening hoef je niet 100% mee te nemen als je nog geen fiscaal partner bent. Een complexere in deze box is vastgoed, dat je zelf niet bewoont. Daar krijg je niet alleen te maken met WOZ waarden, maar ook met leegwaarde ratios. Dat kan al snel complex worden. Mocht je niet helemaal overtuigt zijn van je eigen aangifte kwaliteiten, schakel dan gewoon een financieel mannetje of vrouwtje in. Zij hebben er veel ervaring mee en verdienen zichzelf soms zelfs terug als ze nog een teruggave weten mee te pakken, die jij over het hoofd had gezien.

Doe jij je eigen belastingaangifte? En heb je nog tips voor ons? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld 166: Belastingaangifte”

  1. Gregory schreef:

    Een goed tip is, neem uw belastingsbrief (digitaal of papier) van het jaar ervoor er bij dan kan je eens controleren als je niets vergeet. Want meestal is bijna elk jaar hetzelfde .