Goed met Geld 129: Belastingserie deel 2

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 16/07/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Inkomstenbelasting… Boxen, tariefschijven, bijtellingen en aftrekposten. Een belangrijke belasting welke nagenoeg iedereen raakt is de inkomstenbelasting. Wanneer jij inkomen geniet of een vermogen hebt opgebouwd meldt de belastingdienst zich al vrij snel dat ze graag een stukje ervan mee pikken. Hoe die inkomstenbelasting werkt, wordt in deze aflevering voor jullie geschetst.

De Goed met Geld Podcast

Inkomstenbelasting

In deel 1 van de belasting serie hebben we het over het fundament van het Nederlandse belastingstelsel besproken. De inkomstenbelasting sluit heel erg aan bij het draagkracht beginsel. Dit betekent dat hoe sterker jouw (financiƫle) schouders zijn, hoe meer belastingdruk je mag dragen. In Nederland kennen we een progressief stelsel wat invulling geeft aan dat draagkracht beginsel. Dit betekent dat jij, wanneer je veel verdiend, je over elke volgende euro iets meer belasting moet betalen. Vaak verlies je met een hoger inkomen ook steeds minder in aanmerking voor toeslagen. Maar dat zou een hele aflevering op zich zijn.

Box 1

Box 1, inkomen uit werk en eigen woning. Dat is betaald werk, maar ook wat je uit je pensioen of AOW ontvangt. Loonbelasting op je maandelijkse loonstrook is een soort pre-paid inkomstenbelasting, aan het eind van het jaar wordt dit natuurlijk wel netjes verrekend met de daadwerkelijke inkomstenbelasting die je verschuldigd bent. Daar telt de overheid het eigen woningforfait bij op. Dat is het fictief voordeel dat je behaald op het moment dat je een eigen koopwoning bezit.

De inkomstenbelasting in box 1 is ingedeeld over verschillende tariefschijven. De percentages aan belasting die je in de schijven moet betalen, wisselt bijna elk jaar. Dus kijk zeker even op de website van de belastingdienst welke percentages voor jouw situatie en het huidige jaar van toepassing zijn.

Box 2

Box 2, inkomen uit een aanmerkelijk belang. Wanneer jij 5% of meer bezit van welke wettelijke entiteit dan ook (bijvoorbeeld een BV), krijg je te maken met een belasting over het (verwacht) voordeel dat jij uit dat aanmerkelijk belang geniet. Dit kan winst zijn en/of een dividend uitkering. In dat geval ben jij niet de enige die belasting moet betalen, want als je van een BV een uitkering krijgt, moet de BV ook al belasting afdragen in de vorm van een vennootschapsbelasting. Daar komen we later in deze belastingserie op terug.

Box 3

Box 3, inkomen uit vermogen, of te wel de ons wel bekende categorie ‘Sparen en Beleggen’. Gelukkig is er een heffingsvrije grens, over het eerste deel van je vermogen (in 2021 50.000 euro) hoef je helemaal geen belasting te betalen. Ook mag je sommige schulden aftrekken van je vermogen. Daarbij wordt wel een minimale grens van 3000 euro. Daar valt je hypotheekschuld (op je eigen woning waar je in woont) helaas niet onder, omdat die al in box 1 mee is genomen. Maar mocht je na het aftrekken van je schulden nog vermogen hebben boven de heffingsvrije grens van 50.000 euro, dan gaat de overheid ervan uit dat je daar ook een inkomen uit krijgt. Uiteraard bouwen mensen op verschillende manieren vermogen op, sommige durven meer risico te lopen dan anderen. Daarom maakt de overheid een soort mix voor het berekenen van je inkomen

Vind jij het Nederlandse belastingstelsel veel te progressief, of misschien wel nog lang niet profressief genoeg, laat het ons hieronder weten in de comments.

Referenties

Het eerste deel van onze belastingserie vind je hier:
https://goedmetgeldpodcast.nl/127/
Soorten inkomstenbelasting op de website van de rijksoverheid
Basistarief inkomsten belasting op de website van de rijksoverheid
Tabel arbeidskorting 2021 op de website van de belastingdienst
Overzicht tarieven en belastingschijven op de website van de belasting

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.