Goed met Geld 165: De week van het geld met Christian Meijer

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 25/03/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Op 28 maart begint de Week van het Geld weer met als thema ‘Van doekoe tot digi’. Het is de elfde keer dat dit georganiseerd wordt. Daarom deze week Christian Meijer in de studio. Hij is afdelingshoofd bij Wijzer in geldzaken. De website van Wijzer in geldzaken kan een goede wegwijzer bij grote levensveranderingen zoals 18 worden, samenwonen enzovoorts. Het doel van Wijzer in geldzaken om de financiële fitheid van Nederland te bevorderen sluit dan ook goed aan bij ons doel om Nederland goed met geld te maken. Luister de aflevering om te horen hoe Christian er tegen aan kijkt.

De Goed met Geld Podcast

Van doekoe tot digi

Het thema van de komende Week van het Geld is: ‘Van doekoe tot digi’. Contact geld wordt steeds minder gebruikt in onze maatschappij en de verleidingen worden er niet minder op. Daarom wordt er ook een nieuwe doelgroep toegevoegd dit jaar. Er is nu ook materiaal voor de leerlingen op het MBO.

Helaas geven veel docenten aan dat een groot gedeelte van hun leerlingen nog niet goed hebben geleerd hoe zij het beste met hun geld om kunnen gaan. Daarom blijft het belangrijk om hier aandacht voor te vragen. Juist omdat het wel lijkt alsof alles erop is ingericht om jou je digitale geld te ontfutselen. Tijdens de Week van het Geld wordt daarom aandacht besteed aan hoe verleidingen te weerstaan, hoe zelf een buffer op te bouwen en grip te krijgen op jouw eigen financiële fitheid.

Praat over geld

De belangrijkste boodschap van de Week van het Geld is misschien nog wel dat je je vrij voelt om over geldzaken te praten. Veel informatie is beschikbaar online bijvoorbeeld op de website van Wijzer in geldzaken, maar niet alles is voor iedereen even duidelijk. Een jonger iemand heeft misschien ook meer moeite om door financiële teksten heen te komen, die vaak toch op een oudere doelgroep gericht zijn. Daarom moedigen we iedereen aan om te praten over geld. Dus we vragen niet alleen de ouders om het over geld te hebben met hun kinderen, maar juist ook andersom. Het kan enorm veel duidelijkheid geven als je van te voren precies weet waar je aan toe bent. Geen je ouders nog meebetalen aan je zorgverzekering, of aan je boodschappen als je uit huis gaat studeren? Het is veel beter om dat vooraf met elkaar af te spreken, dan dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Als je iedereen in je klas wil helpen om goed met geld te worden en er is nog te weinig aandacht geweest in de klas voor geldzaken. Dan kun je altijd je leraar of docent vragen om een geldles toe te voegen. Al het lesmateriaal van de Week van het Geld is en blijft beschikbaar op hun website. Dus je kunt die spullen heel gemakkelijk gebruiken om je klasgenoten te helpen bij hun financiële fitheid.

Een paar tips die Christian in ieder geval mee wilde geven zijn de volgenden. zorg dat je een financiële buffer hebt die bij jouw situatie past. Dat geeft rust en zorgt ervoor dat je niet direct in financiële problemen komt op het moment dat je een tegenvaller krijgt te verwerken. Check ook of je recht hebt op een toeslag (bijvoorbeeld zorgtoeslag) en of je misschien nog geld terugkrijgt van de belastingdienst. Zeker bij bijbaantjes komt het nog wel eens voor dat er teveel belasting is ingehouden op jouw loonstrook en dat je dat dus mooi terug kunt vragen. Tot slot heeft Christian de tip om je zo snel als het is toegestaan in te schrijven voor een (huur)woning. De huizenmarkt is nu behoorlijk oververhit en mede daardoor zijn de wachtlijsten heel lang. Dan kun je er maar beter meteen vanaf je 18de op staan, dan dat je achteraan moet sluiten op het moment dat je echt een woning nodig hebt.

De Goed met Geld vragen:

Natuurlijk hebben wij ook in deze afleveringen de Goed met Geld Vragen aan Christian gesteld. In de podcast geeft hij antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat was je grootste financiële blunder?
  2. Wat kan je nu dat je vijf jaar geleden had willen kunnen?
  3. Waar sta je over vijf jaar?
  4. Welke bron van informatie zouden de luisteraars moeten kennen?
  5. Wat is jouw advies voor iedereen die bijna 18 wordt of net 18 is geworden?

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.