Goed met Geld 131: Belastingserie deel 3

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 30/07/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

De vennootschapsbelasting belasting op de winst die besloten of naamloze vennootschappen maken. Misschien heb je wel eens gehoord dat je via interessante constructies ervoor kunt zorgen dat je veel minder of zelfs helemaal geen belasting over die winst kunt betalen. Hoe zit dat nou precies. In dit derder deel van de Goed met Geld belastingserie kijken we naar deze winstbelasting én hoe je die kunt ontwijken, of is het ontduiken?

De Goed met Geld Podcast

Belasting op winst

Naast omzet en kosten hoop je dat jouw bedrijf ook winst maakt met haar activiteiten. Natuurlijk wil de belastingdienst daar ook geen graantje van meepikken en dat doen ze via de vennootschapsbelasting. Deze belasting op winst kent in 2021 twee tarieven. 15% voor de winst tot en met 245.000 euro, en daarboven 25%. Dat klinkt best goed, zeker als je je nog herinnert dat het laagste tarief dat je over je inkomen in box 1 moet betalen 37,1% is. Dus hoe kun je die vennootschapsbelasting zo inzetten dat jij erop vooruitgaat en minder belasting betaald?

Kleine bedrijfjes

Natuurlijk zijn er wel regels aan verbonden. Zo moet je als eigenaar van een bedrijf jezelf wel een salaris uitbetalen. Dat salaris moet zelfs representatief zijn voor de functie of sector waarin je werkzaam hebt. Je kunt dus niet alle winst via een winstuitkering van het bedrijf op je eigen rekening krijgen. Ook dan komt er op je eigen persoonlijke aangifte weer een aanslag in box 2. Maar gelukkig hoef je (vanuit je eigen bedrijf) niet dubbel belasting te betalen en hoef je de door het bedrijf ingehouden winst belasting niet nog een keer te betalen. Het wordt mede daardoor eigenlijk pas interessant als je wat betreft inkomstenbelasting in de hoogste tariefschijf terecht komt.

Multinationals

Wanneer je echter echt een heel groot bedrijf hebt, met veel entiteiten en ook een internationale kant, dan kun je natuurlijk slim gebruik maken van de verschillen in belastingregels in de verschillende landen waar je actief bent. In de aflevering worden twee interessante constructies beschreven, één route via Amsterdam en een route via Cyprus. Luister de aflevering om er achter te komen hoe deze verwonderlijke constructies gebruikt werden om de belastingdruk op de winst te drukken. Zoveel zelfs dat er bijna helemaal geen belasting betaald hoefde te worden!

Hoe zit jij daarin? Is belasting ontwijking gewoon slim gebruik maken van de mazen in de wet of is het moreel verwerpelijk dat je als (grote) organisatie niet je steentje bijdraagt aan het algemene goed middels het betalen van eerlijke belastingen? Laat het vooral hieronder in de comments weten.

Referenties

Een goede explainer van de strijd tegen belastingparadijzen op YouTube van NOS op 3.
De tarieven voor de vennootschapsbelasting op de website van de belastingdienst.
Goed met Geld Podcast aflevering 127: Belastingserie deel 1
Goed met Geld Podcast aflevering 129: Belastingserie deel 2

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.