Goed met Geld #023: “Schenken, erven en doneren”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 05/07/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Aflevering drie van onze miniserie. Een miniserie over de verschillende lastige financiële systemen in Nederland. Vandaag gaan we in op de mogelijkheden om jouw geld te doneren en te schenken. Er wordt altijd geroepen dat je zoveel belasting betaalt over schenkingen en donaties. Er is veel onduidelijkheid over en eigenlijk wisten wij zelf ook niet zo snel hoe het nou zit. Vandaag gaan we daarom in op schenkingen. Schenken bij leven, geld erven en doneren aan goede doelen. “Hoe kom je nou het beste van je geld af?”. We pakken de belastingregels rondom dit onderwerp erbij en laten je zien hoe je belastingvoordeel haalt uit een schenking of donatie.
Daarnaast ook dan EINDELIJK onze aankondiging waar wij al vele weken voor aan het voorbereiden zijn. Zet 12 januari alvast maar in de agenda!

De Goed met Geld Podcast

Goed met Geld on Stage

Yes! Het mag er eindelijk uit. Op zondag middag, 12 januari, nemen Bas en Arjan een podcast op met live publiek. Dit doen wij in het Belasting en Douane museum waar op dat moment de tentoonstellen “Gek op Geld” is. Ben jij dus benieuwd hoe wij een podcast voorbereiden en opnemen, wil je ons vragen stellen live in de uitzending of wil je er gewoon bijzijn? Reserveer dan alvast snel je kaarten! Er is een gelimiteerd aantal kaarten beschikbaar en de ruimte is beperkt, dus maak vooral gebruik van deze unieke kans. Op de website van het Belasting en Douane museum vind je meer informatie over ons als spreker en alle andere sprekers die uitgenodigd zijn.

Geld schenken bij leven

Misschien wist je het niet, maar je mag jaarlijks jouw kinderen een bedrag belastingvrij schenken. Aan jouw kinderen is dat €5.428 en aan jouw kleinkinderen €2.173. Belastingvrij en elk jaar weer. Maar, het gaat nog verder. Aan jouw kinderen mag je namelijk ook nog een eenmalige grote schenking doen.

Een groot bedrag schenken bij leven

Aan jouw kinderen mag je eenmalig een groot bedrag belastingvrij aan jouw kinderen schenken. Dit mag alleen als jouw kinderen tussen de 18 en 40 zijn. Daarbij zijn er drie varianten:
– Je mag eenmalig een vrij vermogen van €26.040 schenken of
– je mag eenmalig €54.246 voor een dure studie schenken of
– je mag eenmalig €102.010 voor de aankoop of verbetering van het huis.
Let hier vooral op dat dit slechts eenmalig kan, de kinderen de goede leeftijd hebben en je datzelfde jaar niet ook nog het ‘normale’ belastingvrije bedrag mag schenken. De laatste variant om een huis te kopen of de hypotheek af te betalen mag trouwens ook aan kleinkinderen geschonken worden.

Schenkbelasting

Schenk je nou meer dan het belastingvrije bedrag, dan moet daar belasting over betaald worden. Dit gaat volgens de volgende tabel (met daarin bedragen over 2019):

Waarde van de schenking (2019)Aan partner of kinderenaan kleinkinderen of verdere afstammelingenAan overige personen
€0 – €124.74610%18%30%
€124.727 of meer20%36%40%

Erfbelasting

Wanneer er iemand overleden is, komt ook de belastingdienst weer kijken. Ook hier zijn er weer vrijstellingen en belastingtarieven als je daarboven komt.
Zo zijn partners die minder dan €650.913 erven, vrijgesteld van belasting. Voor kinderen is dat €20.616 en achterkleinkinderen €2.173. Komt het geërfde bedrag daarboven, gelden de volgende belastingtarieven:

Waarde van de erfenis boven belastingvrije grens (2019)Aan partner of kinderenaan kleinkinderen of verdere afstammelingenAan overige personen
€0 – €124.74610%18%30%
€124.727 of meer20%36%40%

Schenken aan goede doelen

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen een deel van jouw vermogen te schenken. Omdat je over dit bedrag al eens belasting hebt betaald, is dit niet zozeer belasting vrij. Echter kan je hier wel belasting over terugkrijgen. Daarbij geldt dat je het gedoneerde bedrag van jouw inkomsten afgehaald mag worden en dat je het aan een ANBI moet doneren. Over het gedoneerde bedrag heb je al belasting betaald, dus dat krijg je weer terug. Daarnaast mag je de eerste 1% niet aftrekken (het drempelbedrag) en vervolgens tot 10% van jouw jaarinkomen weer van de inkomsten aftrekken.
Leg je echter jouw jaarlijkse donatie voor een periode van 5 jaar vast, geldt het drempelbedrag niet. Deze kan je dus volledig van jouw bruto jaarinkomen aftrekken bij het doen van je belastingaangifte. Bij de Goed met Geld links staat een link naar een pagina waar de volledige berekening is opgenomen.

Goed met Geld links

Voor deze podcast willen wij vooral wijzen naar de website van de belastingdienst.
Lees hier alles over schenken en de belastingdienst.
Voor het erven van geld heeft de belastingdienst een losse website. Lees hier alles over erfbelasting.
Wil je weten hoe je geld slimmer kan doneren? Lees dan de website van belastingdienst over schenken aan goede doelen.
Ook staat er op stoppen voor mijn vijftigste een hele blog over het doneren van geld aan een ANBI instelling.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.