Goed met Geld 127: Belastingserie deel 1

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 02/07/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Eén van de twee zekerheden in het leven. Death and taxes. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar gedurende je leven zijn belastingen echt één van de grootste kostenposten die je moet betalen. Daarom kun je als je Goed met Geld wilt worden, niet om deze belastingen heen. Vergis je alleen niet, er zijn veel soorten belastingen. Daarom speciaal voor jullie de komende tijd een serie van afleveringen met als onderwerp belastingen. Mooi verspreid zodat je niet in één keer helemaal dood gegooid wordt dit onderwerp. Hierbij dus aflevering 1 uit de Belastingserie.

De Goed met Geld Podcast

Belastingen

Belasting is niet iets nieuws. In het verleden kom je ook al vormen van belasting tegen. Immers, alles wat voor het algemeen goed op wordt gezet, moet ook betaald worden Er zijn veel verschillende belastingen die je tegen kunt komen. Kijk maar naar de lijst hieronder.

Directe belastingen:

Indirecte belastingen

Uitgangspunten Nederlandse belastingstelsel

Voor het Nederlandse belastingstelsel zijn eigenlijk twee uitgangspunten als leidend genomen. Dat zijn het Draagkrachtbeginsel en het Profijtbeginsel.

Aan wie betaal je belastingen?

De belastingdienst is enkel een uitvoerende instatie. Dit betekent dat de belastingdienst zelf niet de regels voor de belastingen verzint, maar dat ze wel alle regels die door de politiek wordt opgeleverd uit zal moeten voeren.

Toch gaan die belastingen ergens naartoe. Dat kan het rijk zijn, maar er zijn ook de provincies, de gemeenten, de waterschappen en zelfs de openbare lichamen van de BES eilanden. Dat zijn bijzondere gemeenten in het koninkrijk. Ook die heffen hun eigen belastingen.

Source of image

Referenties

Onze eerdere aflevering over minder belasting betalen:
https://goedmetgeldpodcast.nl/041/

Arjan had het over een website waar je op kunt zoeken in hoeverre je huis onder water staat bij een echte overstroming. Dat is helaas niet alsdedijkenbreken.nl, maar https://overstroomik.nl/.

Ben je naar aanleiding van deze eerste aflevering uit de belasting serie benieuwd geworden welke belastingen er nu allemaal zijn, kun je op deze site van de rijksoverheid een overzicht vinden.

Aan welke belasting heb jij de grootste hekel? Of wat wil jij zeker nog terug zien in onze belasting serie? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.