Goed met Geld 138: Belastingserie deel 5

by Mark | Last Updated: 17/09/2021

The only certainties in life are death and taxes, dat is een bekend gezegde. Maar schijnbaar lukt het de ultra rijken van de wereld toch om onder het moeten betalen van de belasting uit te komen. De laagste belastingdruk voor de aller rijksten was zelfs 0,10 procent! Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen, daar gaat deze 5de aflevering van de belastingserie over.

De Goed met Geld Podcast

Super rijk, maar 0 euro belasting

In Nederland is het voor vermogende mensen bijna onmogelijk om geen belasting te hoeven betalen. Toch lukt het de ultra rijken in Amerika om geen belasting te hoeven betalen, ondanks dat de getallen van hun vermogen niet in het scherm van de standaard bankieren app zou passen.

Leven op de pof

Hoe krijgen ze dit voor elkaar? Heel simpel, ze leven op de pof. Het klinkt bizar, maar de ultra rijken betalen hun dagelijkse kosten met geleend geld. In Amerika is er geen vermogensrendementbelasting die we in Nederland wel kennen. In Amerika wordt een belasting geind over de winst die je maakt bij het verkopen van je beleggingen. Zolang je je beleggingen gewoon in je portfolio houdt, hoef je daar dus 0 euro belasting op te betalen.

In plaats van de beleggingen te verkopen om cash uit te kunnen geven, gaan de ultra rijken naar de bank en nemen daar een hele goedkope lening met hun beleggingen als onderpand. Geleend geld wordt niet gezien als inkomen en wordt dan ook niet belast. Het percentage dat ze de bank moeten betalen is slechts een schijntje van wat de belasting druk geweest zou zijn.

Death and Taxes

Pas wanneer de ultra rijke komt te overlijden komt de belastingdienst om de hoek kijken. De openstaande leningen bij de bank worden terugbetaald en als alle speciale fondsen en trusts afgewikkeld zijn, dan wordt er belasting betaald. Maar ja, als jij toch al dood bent, voel je toch niets meer van de pijn van de belastingen.

Welk systeem vind jij beter? Dat van Amerika of dat in Nederland? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referentie

Inzicht in de belastingaangiften van de super rijken via dit artikel op ProPublica

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.