Goed met Geld 135: Belastingserie deel 4

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 27/08/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Death and taxes. De twee zekerheden in het leven. We moeten uiteindelijk allemaal wel een keer belasting betalen. Dus er onderuit komen wordt moeilijk. Maar je kunt je eigen belastingaangifte natuurlijk wel optimaliseren. Er zijn best wel wat vrijstellingen en aftrekposten die je mogelijk op jouw belastingaangifte toe kunt passen. In deel 4 van onze belastingserie komen er een aantal voorbij. Zijn er nog mogelijkheden op de belastingdruk op jouw aangifte te drukken?

De Goed met Geld Podcast

Belastingontwijking vs belastingontduiking

Je belastingaangifte kun je mogelijk optimaliseren, of te wel, ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen dan dat je dacht. De belastingdienst vult veel van je gegevens al in, maar gelukkig is de belastingdienst niet alwetend. Het kan dus goed dat zij een aantal vrijstellingen of aftrekposten niet toepassen, waar jij er eigenlijk wel recht op hebt. Je bent goed met geld als je daar in ieder geval op let bij je aangifte, zodat je niet meer belasting betaald dan nodig is.

Let natuurlijk wel op. Wij bedoelen met het optimaliseren van je belastingaangifte belastingontwijking. Dus binnen de regels van de wet, gebruik maken van de vrijstellingen en aftrekposten om je belastingdruk te verlagen. We bedoelen dus niet belastingontduiking waarbij je echt een strafbaar feit pleegt door zaken niet op te geven of ten onrechte te gebruiken.

Fiscaal partner

Afhankelijk van je situatie kan het wel of niet slim zijn om als fiscaal partner de belastingaangifte te doen. Wanneer het vermogen bij één van de twee boven de 50.000 euro komt, maar bij de ander niet. Je zou eigenlijk vermogensbelasting over het vermogen boven die grens moeten betalen. Maar het vermogen van jou én je fiscale partner onder de grens van 100.000 euro blijft, hoeft er geen vermogensbelasting betaald te worden! Zo kan je dus gebruik maken van elkaars (vermogensbelasting) vrijstelling.

Daarnaast zijn er ook nog heel veel aftrekposten die mogelijk op jullie van toepassing zijn. Het mooie van de aftrekposten binnen een fiscaal partnerschap is dat je de aftrekposten mag toepassen op degene met het hoogste inkomen. Daarmee druk je de belastingen in de hogere belastingtarief schijf en hoef je minder belasting te betalen. Denk aan aftrekposten zoals:

Middeling

Over een periode van 3 jaar mag je je belastingdruk middelen. Dit is heel interessant als je een sterk wisselend inkomen hebt gehad gedurende die 3 jaren. Stel dat je 1 van die 3 jaren veel inkomen hebt gehad en dus ook veel belasting hebt moeten betalen, maar de andere jaren niet. Dan kun je middels de middeling regeling de belastingdruk die in dat ene jaar hoog was, verdelen over de andere jaren. De kans bestaat dat je daardoor recht hebt om een deel van de door jouw betaalde belastingen terug te krijgen. Ben je net gaan werken of heb je een flinke tijd onbetaald verlof gehad, dan kan het lonen om hier toch eens een keer naar te kijken.

Loon en dividend verdeling

Als je directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent, stel dan even de vraag rondom de verhouding tussen loon en dividend uitkering aan je accountant. Want die verhouding kan best wel eens een positieve impact hebben op je belastingdruk. Het is misschien maar een paar procent, maar op grote bedragen kan dat snel oplopen.

De vrije ruimte oftewel de werkkostenregeling. Werkgevers mogen belastingvrij kleine cadeautjes geven aan hun werknemers. Uit deze regeling worden vaak de bedrijfsfeesten, maar ook bijvoorbeeld het kerstpakket betaald. Dat geldt dus ook als jij als DGA de enige werknemer bent in het bedrijf. Dat is toch weer een deel dat je belastingvrij aan jezelf uit kunt geven.

De jaarruimte

Een hele belangrijke aftrekpost is de jaarruimte, die kwam ook al in de podcast met Robin van De Spaarpodcast voor. Vaak bouw je bij je werkgever geen volledig pensioen meer op, soms bouw je zelfs helemaal geen pensioen op! Dan is het slim om te kijken hoeveel jaarruimte jij hebt. De jaarruimte is het bedrag dat jij nog extra in mag leggen voor het opbouwen van jouw pensioen. Dat bedrag mag je onder specifieke voorwaarden fiscaal vriendelijk inleggen en daarmee kun je je belastingdruk verder verlagen. Je geld zit dan wel vast in een pensioen beleggingsrekening tot je pensioenleeftijd. Maar we weten allemaal dat tijd je vriend is als je je beleggingen laat groeien, dus misschien is het alleen maar goed dat het zo lang vast wordt gezet.

Welke van deze optimalisatie strategiën ga jij bij je volgende aangifte toepassen? Laat het weten in de comments hier beneden.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.