Goed met Geld 141: Belastingserie deel 6

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 08/10/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Een 100% Nederlandse traditie, op de derde dinsdag van september presenteert de regering haar beleidsplannen voor het komende jaar. Dat doen ze niet direct zelf, maar middels de troonrede die door ons staatshoofd (nu de Koning) wordt voorgelezen. Daarnaast worden ook miljoenennota en de rijksbegroting in de Tweede Kamer gepresenteerd. Die twee hebben invloed op jouw financiële huishouding, dus wel belangrijk om daar aandacht aan te besteden.

De Goed met Geld Podcast

Plannen van de regering

De presentaties van de miljoenennota en de rijksbegroting geven een inzage in de plannen van de regering voor het komende jaar. Hoewel het wel plannen zijn, laat het wel zien welke (verkiezings)beloftes ook daadwerkelijke gesteund worden met een pot geld. In de Algemene Politieke Beschouwingen worden die plannen uitgedaagd door en besproken met de oppositie. Dan kunnen er dus nog wijzigingen in de plannen gemaakt worden.

Koopkracht

De plannen hebben invloed op alle bewoners van Nederland. Belastingen die omhoog gaan, toeslagen die dalen of vrijstellingen die afgebouwd worden, ze hebben allemaal invloed op verschillende groepen in onze samenleving. Die invloed wordt in kaart gebracht middels de koopkrachtberekening. Bij de koopkrachtberekening wordt er gekeken wat de impact is op een set van ‘gemiddelde’ Nederlandse huishoudens. Je kent de plaatjes wel waarin een modaal gezin met 2 kinderen vergeleken wordt met de pensionado’s. Dat geeft een globaal beeld, want ja, laten we eerlijk zijn, elk huishouden in Nederland is uniek. Er zijn altijd zaken die in jouw persoonlijke sfeer spelen die niet in de gebruikte modelhuishoudens zijn meegenomen.

Knoppen om aan te draaien

De rijksbegroting heeft een aantal knoppen waar de regering aan kunnen draaien. Je zou zeggen dat je wil werken naar een sluitende begroting, waarin inkomsten en uitgaven in balans zijn. Maar op dit moment krijgt Nederland geld toe op leningen, dus dat is ook wel verleidelijk om toch maar wat meer uit te geven. De invloed van die knoppen variëren voor elk huishouden. Je kunt je heel druk maken over de plannen die gepresenteerd worden, maar het kan ook zijn dat die plannen uiteindelijk niet eens redden en dus niet geïmplementeerd worden. Dus maak je niet direct heel veel zorgen. Als de plannen daadwerkelijk ingevoerd worden, is er meestal toch een ruime overgangsperiode waarmee je jouw situatie kunt aanpassen aan de nieuwe plannen.

Welke begrotingsplannen vielen jou op en welke plannen denk jij dat in de prullenbak eindigen? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.