Goed met Geld 161: Financiële opvoeding met Annelou van Noort

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 25/02/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Jong geleerd is, oud gedaan. Dat gezegde gaat op voor veel zaken, ook voor het omgaan met geld. Zodra je 1 en 1 op kunt tellen, kun je ook beredeneren dat 2 munten, meer waard zijn dan 1 munt. In een kinderhoofd werkt het zo nog wel tenminste. Dat zou zomaar de eerste les kunnen zijn in de financiële opvoeding van je kind. Waar doe je nou goed aan bij het ervoor zorgen dat je kinderen goed met geld worden. In deze aflevering hebben we Annelou in de studio en zij weet alles om te komen tot een goede financiële opvoeding voor je kleine.

De Goed met Geld Podcast

Financiële levensloop

Het begint eigenlijk al op het moment dat het kind op school de eerste rekensommetjes begint te maken, dat kan al vaak rond het 6de levensjaar. Concepten zoals ‘meer’ en ‘minder’ krijgen dan vorm en dat kun je gebruiken om de eerste lessen over geld vorm te geven.
Wat belangrijk is, is dat je in ieder geval blijft praten over geld in de termen en op het niveau dat het kind op dat moment aan kan. Sommigen kinderen zijn daar sneller in, dan andere kinderen.
Giraal geld op een bankrekening is een enorme uitdaging als je kinderen iets over geld bij wil brengen, contact geld maakt het voor de kleine kinderen veel tastbaarder. Het eerste zakgeld zal dan ook contant moeten zijn. Dus schakel de opa’s en oma’s in om genoeg kleingeld bij elkaar te sprokkelen zodat je elke week of maand dat zakcentje kunt overdragen aan je kind.

Communicatie is key

Geld leidt meer dan eens tot ruzies. En die ruzies komen vooral door een mismatch in verwachtingen naar elkaar toe. Om miscommunicatie te voorkomen moet je vooraf afspraken maken de dingen die met het zakgeld gedaan mogen worden. Als je er geen afspraken over maakt, dan moet je ook de consequentie durven accepteren dat je kind er dingen mee gaat doen, die je liever niet had. Komt het thuis met een zak snoep en dozen vol chips. Als dat niet de bedoeling is, moet je dat vooraf dus besproken hebben. Een heel mooi haakje voor dit gesprek is het bespreken van een spaardoel. Waarvoor gaat jouw kind sparen? Daarmee kun je het koopgedrag al mooi een beetje sturen. Het helpen herinneren aan dat spaardoel kan het sparen stimuleren of ‘ongeplande’ uitgaven voorkomen.

Digitaal geld

Uiteindelijk kunnen we niet om digitaal geld heen. En als je nog nooit gepind hebt in een winkel of bij een geldmaat, dan kunnen al die termen nog best wel spanned zijn. Tel daarbij op dat er een dikke kans is dat er dan ook nog eens allemaal vriendjes en vriendinnetjes omheen staan… Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het slim om tijdens de basisschool tijd toch alvast ook deze les te doorlopen. Dus ga eens een keer samen pinnen en praat je kind door dat proces heen. Zodat het precies weet hoe het in zijn werk gaat.

Bijbaantje

Of je het geven van zakgeld koppelt aan het doen van klusjes in en om het huis is echt een persoonlijke keuze. In sommige gezinnen horen klusjes er gewoon bij en wordt er niets tegenover gezet. Bij anderen kan het kind een extra zakcentje verdienen met de klusjes. Zorg er dan wel voor dat je niet een te grote beloning geeft, anders kan het salaris van het eerste officiële bijbaantje weleens vies tegenvallen.

Stoppen met zakgeld

Hoe lang je doorgaat met zakgeld is afhankelijk van verschillende zaken. Wordt er doorgestudeerd, is er sprake van een goede bijbaan? Van alles kan daar van invloed op zijn. Wettelijk gezien ben je vanaf 18 zelf financieel verantwoordelijk, maar ook dan kun je je kind nog helpen. Want er komt dan ineens veel op je kind af en de teksten die het onder de neus krijgt, zijn voor volwassenen geschreven en kunnen wel eens moeilijk te interpreteren zijn. Op dat moment kun je ze dus ook nog steeds helpen, bijvoorbeeld door ze in te laten zien, dat de Belastingdienst in die levensfase vaak nog uitbetaald. Dat kan een hele leuke financiële bonus zijn voor je kind.

De Goed met Geld vragen:

Natuurlijk hebben wij ook in deze afleveringen de Goed met Geld Vragen aan Annelou gesteld. In de podcast geeft zij antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat was je grootste financiële blunder?
  2. Wat kan je nu dat je vijf jaar geleden had willen kunnen?
  3. Waar sta je over vijf jaar?
  4. Welke bron van informatie zouden de luisteraars moeten kennen?
  5. Wat is jouw advies als een ouder wil beginnen met de financiële opvoeding van zijn/haar kind?

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.