Goed met Geld #039: “The Endgame”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 25/10/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Zowel Bas als Arjan bloggen met in het achterhoofd het doel om FIRE te worden. Eerder kunnen stoppen met werken. Financieel onafhankelijk zijn. Zelf keuzes kunnen maken. Maar wat willen we nou echt bereiken? Wat als we ons doel niet halen? Hoe gaan we om met tegenslagen? En misschien nog wel de meest gestelde vraag: Leven we niet teveel in de toekomst. Kunnen we niet veel beter in het nu leven. Nu genieten van het geld dat we verdienen. Nu leuke dingen doen en kopen. Wat is voor ons nou het ultieme doel waar we op dit moment naar streven. Wat is voor ons the endgame.

De Goed met Geld Podcast

Iedereen heeft een ander doel

Dat Bas en Arjan nou FIRE nastreven, hoeft niet direct te betekenen dat ook jij dat na moet streven. De podcast heet tenslotte “Goed met Geld” en niet niet “Eerder stoppen met werken”. Iedereen heeft een ander doel. Zo kan je FIRE worden, kan je proberen HOT te worden of gewoon bewust met je financiën omgaan.

Leef je niet teveel in de toekomst als je financieel onafhankelijk wil worden?

Een vraag die wij regelmatig krijgen. In de podcast geven we antwoord op deze vraag. Want hoe zien wij dit. Zijn we extreem zuinig. Doen we dingen niet omdat we eerder willen stoppen met werken? Wat is onze visie nou op deze vraag?

Welke mindset hou je aan om het einddoel te bereiken

Ons doel is duidelijk. Maar toch zijn Bas en Arjan heel verschillend. Onze mindset is net iets anders, onze doelen zijn net iets anders en de methoden die we aanhouden verschillen van elkaar. Maar wel om allebei dat einddoel te kunnen behalen.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

Wat is jouw Endgame?

Waar we heel benieuwd naar zijn, is wat jouw endgame is. Welk doel heb jij voor ogen? Ga je ook FIRE worden, streef je HOT na of ben je gewoon hard aan het sparen om een buffer op te bouwen?


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

4 reacties op “Goed met Geld #039: “The Endgame””

 1. Michiel schreef:

  Hee leuk! ik had laatst op een oud artikel van Bas gereageerd en had ik het even over de Endgame… nu hebben jullie het er over! Misschien toeval, maar zo en zo tof!

  Ik heb het gevoel dat die endgame stiekem een hele nieuwe mindset is, en daarmee een nieuwe start. Ik hoop een beetje dat ik dit mis heb, dat ik in mijn jaren naar FO toe die mindset al leer kennen en een warme overstap kan maken naar wat er na FO komt.

  Ik moet me daar dan wel druk om maken, want met alleen wachten tot ik FIRE ben (dat gaat wel lukken) gaat dat niet lukken. Vandaar dat ik ook naar jullie reageer.

  Mijn endgame is dus zingeving, en ik denk dat ik daar echt FO voor moet zijn. Ik ben bang dat ik zal blijven hangen in bestaande veronderstellingen als ik HOT na zou streven. Maar ik snap het idee wel, ik ben dan ook van mening dat de route gestuurd moet worden door het maximaliseren van waarde, met efficiëntie als co-piloot.

 2. Leila schreef:

  Ben onder de indruk van jullie podcasts. Alleen is het geen slecht moment om nu te beginnen met beleggen?

  • Bas schreef:

   Hoi Leila, bedankt voor het luisteren! Waarom zou nu een slecht moment zijn? We horen vaak het argument dat de markt heel hoog staat. Maar dat is zo geweest door de hele geschiedenis. Ook in de afgelopen paar jaar is constant het signaal geweest dat we aan de top zaten. En kijk eens waar we nu zijn. Ja, er zal ooit een correctie komen. Maar wanneer, en hoe erg die wordt weet niemand. Dat kan je niet voorspellen. Wij geloven dat je beter kan investeren (elke maand een beetje) dan wachten op een goed moment (dat misschien nooit meer komt).
   Uiteraard is dit geen financieel advies, slechts onze kijk op de wereld. Doe zelf je onderzoek voordat je investeert.
   Groetjes, Bas

 3. Daphne schreef:

  Hoi! Wat grappig, ik ben die vrouw die je gesproken hebt, die 3 dagen is gaan werken en de hypotheek heeft afbetaald. Na 2,5 jaar, en zeker in de corona periode, denk ik nogsteeds wekelijks dat ik een goede keus heb gemaakt.
  Sinds een paar weken is mijn jongste kind ook naar school en ga ik mijn extra tijd die daardoor ontstaat gebruiken om me verder te verdiepen in FIRE zaken. Dat levert mij meer op dan meer gaan werken.

  Daarmee zie ik de vrijheid die ik heb gecreëerd om minder te gaan werken als een tussenstation op weg naar het eindpunt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.