Goed met Geld #040: “Zonnepanelen”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 01/11/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

We hebben het er steeds meer over: we moeten meer groene energie opwekken. En één van de manieren om dat te doen is met behulp van zonnepanelen. Vandaag gaan we de financiële kant van zonnepanelen is bekijken. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? Welke factoren spelen er nog meer mee en zijn zonnepanelen inderdaad zo’n goede investering? Want natuurlijk hangen er bij al die voordelen ook wel wat nadelen aan een investering in zonnepanelen.

De Goed met Geld Podcast

De terugverdientijd van zonnepanelen

Bij zonnepanelen wordt er altijd gesproken over een terugverdientijd. Omdat zonnepanelen een investering zijn waar je niet zomaar weer je geld uit kan halen, zoals bij aandelen, is het goed om te berekenen hoe lang het duurt voordat jij jouw investering terug hebt verdiend. Waar je ook kijkt, bedrijven adverteren met een terugverdientijd van zo’n 7 jaar. In de periode bespaar je ongeveer net zoveel geld als dat je daarvoor hebt betaald voor de panelen en de installatie ervan.

Het rendement van zonnepanelen

Als je dan snel de som maakt, kom je uit op een rendement van zo’n 14% per jaar. Maar zo werkt het helaas niet. Want er komt nog veel meer bij kijken. Denk maar eens aan onderhoud, de hoeveelheid zon en de energieprijzen. In de aflevering van vandaag gaan we verder in op al deze zaken. Denk maar eens aan de salderingsregeling, de btw teruggave al het onderhoud dat erbij komt kijken.

De voordelen van zonnepanelen

Allereerst natuurlijk het voordeel dat het goed voor het milieu is. Deze investering bespaard uiteindelijk op jouw energierekening. Maar er zijn nog meer voordelen. Heb je wel eens gedacht aan de waardestijging van jouw huis?

De nadelen van zonnepanelen

Allemaal heel leuk dat besparen en goed voor het milieu bezig zijn, maar er zijn ook zeker nadelen te benoemen. Zo hebben we het bijvoorbeeld over die foeilelijke uitstraling van de zonnepanelen. Echt geen gezicht!

Op andere manieren aan zonnepanelen komen

Stel nou dat je niet genoeg geld hebt om zelf de investering te doen? Of je hebt het geld wel, maar niet een dak waar je ze op kan plaatsen. Verschillende scenario’s met elk weer verschillende oplossingen. In de podcast noemen we er een aantal. Daarin verwijzen we ook naar de consumentenbond. Deze hebben namelijk al eens helemaal doorgerekend wat het kost als je zonnepanelen huurt of met een lening financiert.
Die pagina kan je hier terugvinden.

Meer informatie over zonnepanelen

In de podcast verwijzen we naar naar de uitleg over de salderingsregeling die op dit moment van kracht is. Een uitleg hierover is terug te vinden op deze pagina. Let er op dat deze regeling dus in de toekomst ook zal veranderen!
Daarnaast heeft de consumentenbond een berekening gemaakt hoeveel het kost om zonnepanelen te huren of te financieren. Die pagina kan je hier terugvinden.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

3 reacties op “Goed met Geld #040: “Zonnepanelen””

 1. Stefan schreef:

  Als je wilt investeren in zonnepanelen maar geen eigen dak hebt, kan dat ook met een Crowdfunding. Trine, een Zweedse site, financiert zonneprojecten in Afrika. Via https://trine.com/just-invested/73286 krijg je €10 voor je eerste investering. Gemiddeld 7% rente.

 2. Salderen schreef:

  Veel grote installatiebedrijven zoals Coolblue en Zonneplan adverteren met een terugverdientijd van ~ 7 jaar. Maar dat is niet realistisch, omdat bv CB ervan uit gaat dat energie elk jaar 2% duurder wordt (de praktijk is dat de energiebelasting juist daalt) en dat salderen gelijk blijft. Sinds kort is een voorstel rondom salderen bekend, wat betekent dat je nu nog in 2020,21 en 22 volledig kunt salderen en dit daarna met 11% per jaar vermindert. Dat hakt flink in het rendement (zie bv https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i19771/wetsvoorstel-salderingsregeling-eigenaar-zonnepanelen-mag-vanaf-2023-jaarlijks-11-procent-minder-salderen).
  Als jullie nog een keer een aflevering over zonnepanelen maken, lijkt het me leuk om mensen uit te nodigen die hier zelf mee bezig zijn geweest, dan kunnen de statements wat concreter worden.

 3. Romee Hoeksma schreef:

  Een Nederlands platform is Zonnepanelendelen.nl. Tot nu toe krijg ik altijd uitbetaald en je kan investeren vanaf 25 euro!