Goed met Geld #027: “De geldmentaliteit”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 02/08/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Vandaag zitten we nog steeds aan de keukentafel bij FireTheBoss en gaan we in op de mentaliteit van mensen. De mentaliteit en houding die wij als mensen hebben rondom geld. “Ik heb het verdiend” vinden wij niet altijd een goede reden om iets te kopen. Het kan namelijk ook als excuus gebruikt worden om geld uit te geven. Geld dat je misschien maar net aan of zelfs helemaal niet hebt. Heb je het dan wel verdiend? Welke houding zou beter zijn als het gaat om geld? Wij vinden dat Nederland misschien wel iets beter op de uitgaven moet letten. Je hoeft zeker niet als een kluizenaar te gaan leven. Maar van iets kopen “omdat je het hebt verdiend” worden wij niet enthousiast.

De Goed met Geld Podcast

Dat heb ik verdiend

Een opmerking waar wij jeuk van krijgen. “Ik heb het verdiend” is vaak een reden / excuus om iets te kopen. Maar hoe rechtvaardig jij nou dat je iets mag kopen. Is het omdat het je eerste salaris is? Is het omdat je vind dat je het nodig hebt? Wordt je er gewoon blij van?

Ik heb het geld toch…

Als je geld hebt, dan mag je het toch uitgeven? Je hebt er toch tenslotte hard voor gewerkt? Waarom zou je het geld dan niet uit mogen geven aan iets dat jij wilt kopen. Of dat nou een biertje in de kroeg is, een nieuwe bank, gave TV, super dure laptop of zelfs een nieuwe auto. Waar ligt nou die scheidingslijn tussen het echt verdiend hebben en het gebruiken als excuus om toch iets te kunnen kopen.

De scheidingslijn tussen een reden en een excuus is er wel degelijk

In de podcast van vandaag komen we tot de conclusie dat er wel degelijk een scheidingslijn is tussen iets echt verdiend hebben en aan de andere kant dit als excuus gebruiken. Er zit een irritatiefactor bij waar we het eigenlijk direct over eens zijn. En is sommige gevallen heb je het dus NIET verdiend om iets extra’s te kopen of te doen!

Planning is key!

Wij zijn heel bewust met ons geld bezig. Daarvoor houden wij ook een administratie bij. En die administratie helpt ons te kunnen plannen. Wij weten al wat de kosten zijn die we volgende maand moeten betalen. Wij weten al dat we over een jaar weer de regionale belastingen en zorgverzekering moeten betalen. Sterk nog: Daar sparen wij voor! Daardoor is het niet nodig om op dat moment krom te liggen om die rekening te kunnen betalen. Hoe wij dat doen? Kijk vooral even bij de links. Daarin verwijzen we naar onze blogs waarin we het uitleggen.

Goed met Geld on Stage

We begonnen een aantal podcasts al terug met een aankondiging. Wij gaan namelijk live een podcast opnemen in het Belasting en Douane museum. Super vet en wij hebben er heel veel zin in. Ben je er ook bij? Reserveer dan alvast je kaarten. Wij zijn er op 12 januari in het Belasting en Douane museum en jij kan daar dus bijzijn! Meer informatie vind je op de website van het Belasting en Douane museum. Kaarten zijn ook via deze pagina te reserveren. Exclusief de toegangsprijs kost een kaartje €10. Als vriend van het museum (€25,00) mag je alle lezingen bijwonen en kijk vooral ook even op de website welke andere voordelen er nog te behalen zijn. Zo krijg je nogal wat korting met de museumjaarkaart, Rotterdampas, Studentenpas en ga zo maar door.

Goed met Geld Links

Vandaag refereren we vooral naar onze administraties.
Bas houdt zijn administratie bij in YNAB en legt in deze blogs uit hoe dat werkt.
Arjan heeft zelf een Excel administratie gemaakt. Deze is hier te vinden.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

5 reacties op “Goed met Geld #027: “De geldmentaliteit””

 1. Elham schreef:

  ik kan de app en excel niet terug vinden in de shownotes?

 2. Richard schreef:

  Een tip voor een volgende podcast: Ik luisterde deze podcast (#27) in de auto waar (blijkbaar) veel bas ingesteld is en dan is er telkens een storend gebons op (ik vermoed de keukentafel) te horen. Op de hoofdtelefoon is dit niet heel erg storend, maar in de auto is dit echt vervelend om naar te luisteren.

  • Arjan schreef:

   Hi Richard!
   Thanks voor je reactie en leuk dat je naar onze podcast luistert. We zijn ons van het gebons in deze aflevering bewust. Helaas konden we dit er niet meer uithalen, anders hadden we dat zeker gedaan. Dit is voor ons natuurlijk ook weer een leermomentje. De volgende afleveringen hebben we weer in onze normale setting opgenomen, dus zal je geen gebons meer horen 🙂

   Arjan

 3. Sandra schreef:

  Ik hoor jullie vertellen dat de studiefinanciering geen gift meer is, maar mijn kinderen krijgen ruim €200,00 per maand wat een gift is als ze binnen tien jaar afstuderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.