Goed met Geld 208: Anders kijken naar je pensioengat

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 23/02/2023

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Een pensioengat bestaat niet! Dat is de stelling van pensioenadviseur Hans Kennis. Wij hebben meedere keren geoppert om alle fiscale ruimte die er is voor pensioen opbouw te gebruiken. Maar wat Hans hiermee wil zeggen, is dat wat nu vaak geschetst wordt als pensioengat, helemaal niet een gat hoeft te zijn. Zeker met het nieuwe pensioenakkoord geldt dat lang niet altijd meer. Dan gaat het vlakke premiepercentage naar 30 procent. Zeker voor jonge mensen is dat een aanzienlijk hoger percentage. Dat betekent dat jouw ‘gat’ daardoor ineens enorm groot lijkt. Tenminste, als je kijkt naar wat fiscaal is toegestaan om voor je pensioen opzij te zetten. Maar of je dat gat ook moet proberen te vullen, is zeer de vraag. Hans stelt in ieder geval dat het belangrijk is om te bepalen wat je denkt nodig te hebben. Dat is een veel beter startpunt om naar je ‘pensioengat’ te kijken. Want als je weet wat je nodig hebt, kun je daar naartoe werken, in plaats van blindelings maar geld voor later aan de kant te zetten, terwijl je er nu misschien ook hele mooie dingen mee kunt doen. In deze aflevering een kijkje naar de wijzigingen in het pensioenstelsel en hoe je daarmee om kunt gaan.

De Goed met Geld Podcast

Referenties

Ga jij nog je volledige fiscale pensioengat vullen, of ga je nu toch maar eens kijken wat je moet in leggen om voldoende over te houden? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld 208: Anders kijken naar je pensioengat”

  1. Marjolein schreef:

    Ik heb een 27 jr AOW gat. De verwijzing naar de Nibud schijf van 5 was echt heel erg handig.
    En ook de opmerking dat je moet bedenken wat genoeg is.
    Bedankt, super interessant de podcast.