Goed met Geld 142: Onze visie op pensioen

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 15/10/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Pensioen: AOW, werkgeverspensioen en aanvullende pensioenvoorzieningen. De drie pijlers onder jouw toekomstige pensioen zijn taaie kost. Maar hoe kijken Bas en Arjan eigenlijk tegen pensioen aan? Welke pensioen hulpmiddelen gebruiken ze en hoe gaan ze dat gat overbruggen tussen het moment waarop ze met pensioen willen en het moment waarop ze ook met pensioen mogen? In deze aflevering hoor je ook hoe je jouw pensioen misschien flexibeler kunt maken, zodat het beter aansluit bij de jouw persoonlijke wensen.

De Goed met Geld Podcast

Pensioen is een middel

De drie pijlers die samen je pensioen opbouwen zijn geen doel op zich. Het zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je op je oude dag er toch financieel lekker bij zit. De AOW wordt voor je geregeld en daar kun je zelf bijna geen invloef op uitoefenen. Het enige wat je kunt doen is lange tijd niet in Nederland wonen, maar dan krijg je minder, that is it. De tweede pijler bestaat uit pensioen opbouw via je werkgever. Dat is vaak een collectieve regeling waar je (als je geluk hebt) enige invloed op kunt uitoefenen. De inleg staat meestal al vast, maar soms kun je nog wel bepalen in welke fondsen jouw (aanvullende) pensioengelden belegd moeten worden. Tot slot is er de rest, alle andere pensioenvoorzieningen die je op kunt bouwen. Denk dank bijvoorbeeld aan sparen, zelf beleggen of andere investeringen.

Genieten van je vrije tijd is het doel

Pensioen is dus niet het doel, met pensioen kunnen gaan en genieten van je vrije tijd is het doel. En de zaken die je vroeg in je carrière regelt, kunnen een grote invloed hebben wanneer je ouder wordt. Zeker de moeite waard dus om er een keer in te duiken en ervoor te zorgen dat jouw oude dag in ieder geval een goede start heeft. Dus kijk eens bij de referenties hier beneden en zet die dingen waar je invloed op kunt uitoefenen zoals je ze hebben wilt. Misschien helpt het je motivatie wel om nog extra aan de kant te leggen, zodat jij ook daadwerkelijk met pensioen kunt gaan, wanneer jij daar klaar voor bent.

Referenties

Grootte en wijzigingen aan het pensioenstelsel op StoppenVoorMijnVijftigste.nl
Je geld en/of je leven podcast (aflevering 125 en aflevering 126)
Inzicht in jouw eigen pensioen op MijnPensioenOverzicht.nl
Eindkapitaal berekenen op berekenhet.nl

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.