Goed met Geld #051: “Jaarruimte en reserveringsruimte”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 17/01/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Belasting betalen, dat vindt bijna niemand leuk. En een beetje van je oude dag genieten later, daar willen we allemaal wel voor gaan toch? Die twee gaan we vandaag proberen te combineren in de podcast, want we gaan het hebben over de jaarruimte (en reserveringsruimte). Daarmee kun je fiscaal voordelig geld opzij zetten voor je pensioen. Hoe dat werkt? Dat vertellen we je hier!

De Goed met Geld Podcast

Begin op tijd!

Als je jong bent wil je niet over pensioen nadenken, maar is het heel makkelijk om wat op te bouwen. Als je ouder bent moet je erover nadenken, maar heb je er vaak geen tijd meer voor.

Je hebt namelijk te maken met het rente-op-rente effect. Hoe langer je beleggingen kunnen renderen, hoe meer rendement je zult maken. En dat rendement gaat je helpen om een comfortabel pensioen op te bouwen.

Als 20’ers gaan we het dus toch over pensioen hebben, in dit geval specifiek over het aanvullen van ons pensioen doormiddel van de jaarruimte en reserveringsruimte.

Pensioen in drie pijlers

De eerste pijler is de AOW. Dit is een uitkering die door de Staat geregeld wordt. Je bouwt AOW op als je in de 50 jaar voor je pensioenleeftijd in Nederland hebt gewoond of gewerkt. De overheid zorgt er dan voor dat je vanaf je AOW-leeftijd een bescheiden uitkering krijgt.

De tweede pijler is je pensioen dat via een werkgever wordt opgebouwd. Hiervan zijn twee varianten. De eerste is het pensioenfonds, waarin geld wordt gestort door je werkgever en/of jijzelf, en dat jou een bepaalde uitkering belooft. De tweede mogelijkheid is een pensioen op basis van beschikbare premie. In deze variant wordt het geld dat jouw werkgever en jij storten belegd, waardoor je op een eigen, geblokkeerde rekening vermogen opbouwt. Met dit vermogen zul je op de pensioenleeftijd een uitkering kunnen aankopen.

De derde pijler is je eigen pensioenopbouw. Soms heb je een pensioengat, en mag je additioneel pensioen opbouwen in box 1 – dus fiscaal voordelig. Daarnaast kan je natuurlijk altijd in box 3 vermogen opbouwen, door te sparen, beleggen, of bijvoorbeeld vastgoed aan te kopen.

Jaarruimte, hoe zit dat nou?

De jaarruimte is een bedrag dat je fiscaal voordelig mag inleggen in een pensioenproduct. Dit gaat over de derde pijler, box 1. Als je via je werkgever geen volledig pensioen opbouwt, heb je een jaarruimte.

Het berekenen van de jaarruimte is niet moeilijk: je hebt je inkomen van het vorige jaar nodig (haal je van belastingaangifte) en daarnaast de factor A, die vindt je op je uniform pensioenoverzicht. Heb je geen factor A dan reken je met een factor A van 0 euro. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je ondernemer bent en geen pensioenvoorziening voor jezelf hebt.

Bas heeft in 2019 4600 euro ingelegd vanuit zijn jaar- en reserveringsruimte.

Arjan bouwt volledig pensioen op via zijn werkgever, er is dus geen jaarruimte.

Fiscaal voordelig pensioen opbouwen

Je mag de inleg op basis van jaar- en reserveringsruimte is in het jaar van inleg aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Dus betaal je minder inkomstenbelasting. Dit is voordelig, want tijdens je werkende jaren betaal je vaak veel inkomstenbelasting.

In het voorbeeld van Bas: hij heeft 4600 euro ingelegd in zijn pensioenrekening, en betaalt dus over dat bedrag geen inkomstenbelasting op de aangifte van 2019.

Daarnaast is het vermogen niet belast in box 1. Dat betekent dat je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen over het bedrag in jouw pensioenrekening.

Je gaat uiteindelijk over je aangekochte uitkering wel weer inkomstenbelasting betalen, maar dat is waarschijnlijk (niet altijd) tegen een lager belastingtarief. Vaak heb je dus een belastingvoordeel.

Nadelen van pensioen opbouwen

Je geld staat vast, je kan er echt niet meer bij. Echt niet. Als je geld stort in een geblokkeerde pensioenrekening, zie je dat nooit meer terug. Of ja, pas als je met pensioen gaat en een uitkering aankoopt.

Dikke pech!

Arjan

Als je het wel eerder opneemt dan je pensioenleeftijd houdt de bank maximaal het belastingtarief in, en daarnaast een boete. Dat kost je misschien wel driekwart van je vermogen, en is dus in onze ogen niet verstandig.

Heb je over tien jaar dit geld nodig, stort het dan niet in je pensioenpot. Je moet het echt de rest van je leven kunnen missen. Maar als je dat kan, is het opbouwen van een eigen pensioen een hele interessante manier van opbouwen van inkomen voor later.

Goed met Geld Links

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

4 reacties op “Goed met Geld #051: “Jaarruimte en reserveringsruimte””

 1. Bertjan schreef:

  Er is ook de mijnpensioenoverzicht website

 2. Romee Hoeksma schreef:

  Hoe bepalen jullie hoeveel geld je nodig hebt om van te leven tijdens je pensioen? De AOW is ongeveer 1000 euro per maand, maar als je je huis al hebt afbetaald en geen kinderen in huis hebt, dan zullen je kosten toch niet zo hoog zijn als nu? Dan kun je misschien ook nu je jaarruimte niet inleggen en het geld nu gebruiken nu het leven relatief duurder is. Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken? Toffe podcast!

  • Bas schreef:

   Hi Romee, dankje voor het luisteren! Voor wat betreft de jaarruimte, ik leg daarin in omdat ik als ondernemer geen pensioen opbouw. Wil tegen die tijd wel iets achter de hand hebben.
   Voor de rest bouw ik veel vermogen op in vrije beleggingen in box 3, en in mijn vastgoed. Daar kan ik makkelijk bij.

   Het geld nu gebruiken is geen argument. Ik geef genoeg uit om lekker te leven, en het extra geld gaat dus naar vermogensopbouw, danwel in jaarruimte danwel ergens anders.

   Op AOW reken ik niet, geen idee wat die gaat zijn over 45 jaar. Ik ga ervan uit dat ik alles zelf moet bekostigen. Krijg ik toch wat, dan is dat een mooie meevaller.