Goed met Geld 196: De pensioen driedaagse met Christian Meijer

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 27/10/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Heb jij enig idee hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd? Nee? Op zich geen probleem als je nog een twintiger bent, maar wel tijd om daar verandering in te brengen. In deze aflevering hebben we een terugkerende gast, Christian Meijer. Hij is al eerder bij ons in de Goed met Geld podcast geweest en dit keer komt hij langs om aandacht te vragen voor de pensioen driedaagse. Daarbij is ook een website gelanceerd waarmee je precies de tips krijgt, die voor jouw situatie van belang zijn om ervoor te zorgen dat jij in je pensioen niet op een houtje hoeft te bijten.

De Goed met Geld Podcast

Kleine actie nu, groot voordeel later

Ik weet precies hoeveel pensioen er voor mij wordt opgebouwd. Maar daarmee ben ik één van de weinigen in mijn leeftijdscategorie. En dat is precies het probleem… Teveel mensen besteden in hun jonge jaren geen of té weinig tijd aan hun pensioen. Terwijl het zo’n kleine moete is om eventjes een blik te werpen op je huidige status. Want zoals Bas altijd zegt: “Het gaat om bewustwording.” En zo geldt het ook voor je pensioen.

Wat maakt een paar jaartjes later beginnen nou helemaal uit? Je pensioen leeftijd is toch nog decennia ver weg? Daar heb je een sterk punt, maar tijd en het rendement op rendement effect zijn gecombineerd magisch. In onderstaande grafiek zie je hoeveel euro je maandelijks in moet leggen om 350.000 euro bij elkaar te sparen voor je 70ste verjaardag. Als je begint op je 20ste hoef je maar 68 euro in te leggen. Begin je 10 jaar later, dan is dat maandelijkse bedrag al meer dan verdubbeld naar 137 euro. Ben je echt lui en ga je pas op je 55ste kijken wat je pensioen is en vanaf dat moment inleggen, dan heb je per maand al meer dan 1000 euro nodig! Doe mij dan maar die 7 tientjes vanaf m’n 20ste.

*Doel bedrag is minimaal 350.000 euro op je 70ste, met een gemiddeld rendement van 7% per jaar

Wanneer naar je pensioen kijken?

Als echte geldwolf kijk ik er minimaal 1x per jaar naar. Nou verwachten we dat niet direct van jullie ook, maar als je het nog nooit gedaan hebt, is dit wel het moment om te gaan kijken. Gebruik daarvoor de website van de pensioen driedaagse (dan krijg je nog toegespitste tips mee) of gewoon direct op de mijnpensioenoverzicht website. Dan heb je in ieder geval een duidelijk beeld van waar je nu staat. Bevalt het bedrag wat je daar ziet, ga dan lekker door op de weg die je al bent ingeslagen. Bevalt het bedrag niet, dan wordt het tijd voor actie.

Zoals zogenaamde ‘life events’ een behoorlijke impact op je leven kunnen hebben, kunnen ze ook een grote impact hebben op je pensioen. Daarom is het aan te raden om ook bij deze life events even de peilstok erin te steken. Ga je bijvoorbeeld een huis kopen of samenwonen, check dan even of er een hypotheek schuld gaat zijn tijdens je pensioen, of hoe partnerpensioen geregeld is. Laat dat hoge kale salaris in dat aanbod van een nieuwe baan je niet verblinden. Neem in je vergelijking ook je pensioen opbouw mee. Veel bedrijven lopen er niet mee te koop, maar daar kan een enorm verschil in zitten. En tot slot het vervelende ‘uit-elkaar-gaan’. Ook dan moet je goed kijken wat de impact is op je pensioen. Want de kans is groot dat je ex er met een deel van jouw pensioen vandoor gaat, of dat jij nog mooi recht hebt op een deel van het pensioen van je ex!

Weet jij hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd? En viel dat bedrag mee of tegen? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Handige links

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

3 reacties op “Goed met Geld 196: De pensioen driedaagse met Christian Meijer”

 1. Ilona van Soest schreef:

  Beste Arjan en Bas,

  Allereerst hartelijk dank voor al jullie werk om financiële klunzen zoals ik toch uit te leggen hoe de financiële wereld werkt! Even een klein puntje voor deze shownotes (podcast 196): de link naar de pensioen 3 daagse werkt niet. Deze link doet het wel: https://www.wijzeringeldzaken.nl/pensioen3daagse/
  Hartelijke groet, Ilona

  • Mark schreef:

   Beste Ilona,

   Dank voor je reactie! Altijd leuk om te horen dat mensen Goed met Geld aan het worden zijn.
   De link is aangepast en werkt weer.

   Hartelijke groet, Mark

 2. Jack schreef:

  Hoi Bas en Arjan,

  Weer een interessante aflevering met weer veel informatie !
  Voor diegenen die ook willen volgens wat de nieuwe plannen worden, hier de link naar die website : https://www.onsnieuwepensioen.nl/

  Grts, Jack #

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.