Goed met Geld 195: Tony over hypotheek aanvragen

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 20/10/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Vandaag komt Tony als gast terug in de Goed met Geld podcast. Dit keer praat hij niet over zijn vastgoed ervaringen, maar over zijn ervaring met het aanvragen van hypotheken. Hij heeft niet alleen een hypotheek afgesloten op zijn eigen woning, maar ook op een paar panden die hij verhuurt. Hij geeft een inkijkje in zijn voorbereiding om het gesprek met de hypotheekverstrekker aan te gaan, en hij deelt waar je goed op moet letten als je dat gaat doen. Hij geeft zelfs een tip hoe je mogelijk in aanmerking komt voor een lagere hypotheek rente. Zeker het beluisteren waard.

De Goed met Geld Podcast

Vaak de molen door

Tony is al eerder bij ons in de podcast geweest, in aflevering 137 praatte hij ons bij over zijn vastgoed ervaringen. Om al die panden die hij verhuurt aan te kopen, heeft hij elke keer een hypotheek aanvraag gedaan. Hij heeft dus minimaal 5 keer aangeklopt bij de bank om een enorme zak geld te vragen.

En elke keer volgde die molen een redelijk voorspelbaar proces. Eerst het proces van de aanvraag indienen, aangeven waarvoor je de aanvraag doet, documenten aanleveren om dat verhaal te bekrachtigen en laten zien dat je voldoende inkomen hebt om de lening terug te kunnen betalen. Dan volgt er een offerte vanuit de hypotheekverstrekker. Die offerte heeft een bepaalde geldigheid. Daarbinnen zul je moeten tekenen en als je dat gedaan hebt zit je er aan vast.

Business case Excel

Dat klinkt allemaal rechttoe rechtaan, en lijkt heel erg op ook de hypotheek aanvraag voor een eigen woning. Maar er zit toch echt wel wat verschil tussen een hypotheek voor een eigen woning of eentje die je gaat verhuren. Zo is een woning ‘in verhuurde staat’ minder waard. Een huurder kun je namelijk niet zo gemakkelijk uit zijn of haar huis zetten. Daardoor is een eventuele koper van het huis minder flexibel en daarom hebben ze er ook minder voor over. Daarnaast eist de bank dat je meer eigen geld in brengt. Nu kun je voor je eigen woning nog tot 100% van de waarde van de woning lenen. Bij een pand dat je gaat verhuren wil de bank dat jou eigen geld de eerste klap (bij tegenslag) op kan vangen. Daarom vragen ze dat je rond de 30% eigen geld in brengt. Tel daarbij op dat ook de kosten voor de overdrachtsbelasting hoog zijn (en volgend jaar nog hoger worden) en dat alle gebruikelijke kosten zoals de notaris, taxatie en bouwkundig onderzoek er ook nog bij komen.

Dan zie je wel dat je zelf ook een aardige zak geld mee moet nemen wil je een pand kunnen kopen voor verhuur. De vastgoed cursus die Tony heeft gevolgd, heeft hem geleerd: “Winst maak je bij de aankoop, niet bij de verkoop”. Wat ze daarmee willen zeggen, is dat je ervoor moet zorgen dat je beginpunt een hele goede aankoop deal moet zijn. Je weet namelijk niet wat de toekomst brengt, dus hoe de verkoop eruit zal zien, is onzeker. Daarom maakt Tony voor elke aankoop van een pand een business case. In een Excel bestand legt hij vast voor welk bedrag hij het pand denkt te kunnen kopen, hoeveel het kost om het klaar te maken voor een huurder, hoeveel huur aanbod er is in die omgeving en welke huurprijzen er gevraagd worden. De huur zakt meestal niet, dus daarmee moet de business case rond gemaakt kunnen worden. Deze business case gebruikt hij als pitch richting de hypotheekverstrekker. Zodat hij ze gemakkelijk kan overtuigen dat het een goede deal is.

Onder water staan

Je huis staat (figuurlijk) onder water, wanneer de hypotheek schuld op het huis hoger is dan de waarde van het huis. Het is verschrikkelijke wanneer je noodgedwongen je huis moet verkopen terwijl het onder water staat. Dat betekent namelijk dat je een restschuld op jouw naam krijgt. Het laatste wat je wil is dat je wil verkopen, maar dat de bank het niet toe staat, omdat de restschuld té groot is voor jou om op je te nemen. In dat geval wordt je huis echt een blok aan je been. Door de stijgende huizenprijzen van de afgelopen jaren is dat bijna niet meer voorgekomen, maar 10-15 jaar terug kwam dit gewoon voor. Dit risico kun je verkleinen door (extra) af te lossen op je hypotheekschuld. Maar net als Tony raden wij aan om dit soort belangrijke financiële beslissingen te maken samen met je financieel adviseur, want elke situatie is persoonlijk en daarmee verschillend.

Vind jij (extra) aflossen op je hypotheek een goede investering? En hoe was jouw ervaring bij het hypotheek aanvraagproces? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.