Goed met Geld 197: Recessie, de corrigerende tik in de economie

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 03/11/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Zitten we wel of niet al in de recessie? De meningen zijn er over verdeeld, maar dat de economie aan het afkoelen is, is wel duidelijk. Misschien is het ook wel goed dat er een recessie aankomt. Tijdens een recessie gaan slechte, niet levensvatbare bedrijven kopje onder en komt er dus kapitaal vrij voor nieuwe, mogelijk succesvolle ondernemingen. Maar die corrigerende tik voelen we wel met zijn allen. In deze aflevering horen we hoe Bas en Arjan tegen een recessie aan kijken en wat ze nu anders doen.

De Goed met Geld Podcast

Inflatie

Het lijkt allemaal te beginnen bij de veel te hoge inflatie. Centrale banken willen graag een inflatie van rond de 2% per jaar. Daarmee blijven mensen uitgeven, want hun geld wordt wel steeds minder waard, en dat helpt de economie te blijven draaien, zonder dat de mensen het vertrouwen in het geld verliezen. Alleen zit de inflatie nu in ’the double digits’. Die is dus veel te hoog. Om dat terug te dringen, verhogen ze de rentes en daarmee maken ze lenen duurder. Dat heeft impact op de vraag kant van de economie. Want als geld lenen duurder wordt, gaan mensen én bedrijven minder uitgeven. Ze zijn dan op zoek naar meer zekerheid. Daardoor gaat de economie minder snel draaien. En dat kan bedrijven in de problemen brengen.

Skinny dipping

“It’s only when the tide goes out that you learn who has been swimming naked.” In deze quote van de bekende superbelegger Warren Buffett zit een belangrijke boodschap. Als de economie op volle toeren draait is het makkelijk voor bedrijven om geld aan te trekken en investeringen te doen. Pas als het slecht gaat met de economie zie je welke bedrijven hun zaakjes goed op orde hadden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid schulden die een bedrijf is aangegaan en hoe ze die schulden gestructureerd hebben. Een recessie is dus een soort van corrigerende tik voor al die bedrijven die buiten hun boekje zijn gegaan. Natuurlijk is het verschrikkelijk voor de bedrijven en vooral de mensen die daardoor getroffen worden, maar het levert ook weer nieuwe kansen op. Tijdens recessies worden vaak echt goede bedrijven opgestart, omdat er veel scherper gekeken wordt naar de kwaliteit van het idee waarop ze de onderneming willen gaan bouwen. En dat zijn dan weer mooie kansen voor investeerders.

Strategie aangepast

Kort gezegd, nee. Zowel Bas als Arjan hebben hun strategie voor het beleggen niet aangepast. Ze hebben in de goede tijd hun strategie en risico bereidheid bepaald (aflevering 162) en gaan nog altijd op dezelfde manier door met investeren. Wel kijken ze goed naar hun buffers. Beide hebben, zoals het iemand die goed met geld is betaamt, een goede cash buffer om tegenslag op te vangen. Daar maken ze zich geen zorgen om. Wel zijn ze goed aan het kijken naar hun inkomsten. Zo zou Arjan niet zo snel zomaar zijn baan opzeggen (niet dat hij dat van plan was hoor) en heeft Bas een salarisbuffer in zijn bedrijf opgebouwd. Zodat zelfs zonder nieuwe werk hij zijn eigen salaris door kan blijven betalen. Ook heeft hij extra afgelost op de hypotheek van zijn beleggingspand, zodat als daar minder geld uit zou komen, hij minder gevoelig de negatieve impact ervan.

Voel jij je nog goed genoeg met jouw cash buffer en hoe bereid jij je voor op een mogelijk aankomende recessie? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld 197: Recessie, de corrigerende tik in de economie”

 1. Ardi Klokkers schreef:

  Hoi Bas en Arjan,

  Wat betreft een aankomende recessie let ik nog meer op de kosten. Deed ik als financieel coach altijd al, daarnaast inkomen vergroten en doorgaan met passief inkomen opbouwen.

  Daardoor kan ik ondanks de handicap waardoor ik rolstoeler ben al jaren rondkomen en volwaardig meedoen.

  Passief inkomen in mijn geval 1 verhuurde woning, maandelijks dividend, private equity.

  Daar van 2016 tot 2020 van rond kunnen komen. Nu door Corona deels loondienst dus schaam je niet bakens te verzetten.

  Misschien is mijn totale verhaal iets voor de podcast?