Goed met Geld 115: Iedereen gaat beleggen

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 09/04/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Veel Nederlanders zijn in 2020 massaal gaan beleggen. Dat is mooi, als het voor de juiste redenen wordt gedaan. We hebben het vandaag over dit fenomeen en over de kansen en risico’s van ineens beginnen met beleggen.

De Goed met Geld Podcast

Gaat iedereen beleggen?

De Nederlandse Bank schrijft dat in 2020 Nederlanders massaal zijn gaan beleggen. Dat kan goed nieuws zijn natuurlijk, maar misschien is het ook slecht nieuws?

Als Goed met Geld Podcast willen wij Nederland goed met geld maken. Beleggen kan daar een prima middel voor zijn. Als je geld kan missen en op de lange termijn vermogen wil opbouwen kan beleggen een mooi middel zijn om je doelen te behalen.

Maar in 2020 gebeurde er iets vreemds. De wereldwijde coronacrisis zorgde voor scherp dalende beurskoersen. Heel veel particulieren zagen hun kans om goedkoop aandelen te kopen. Nederlandse brokers hadden ineens te maken gigantische wachtlijsten, soms wel tot tienduizenden nieuwe klanten.

Risico’s van zomaar gaan beleggen

Als je in maart of april vorig jaar dacht dat je moest gaan beleggen, deels door lage prijzen, deels omdat je geld over had vanwege de lockdowns, dan heb je in 2021 een mooie portefeuille. Je kocht in de dip en we staan inmiddels weer op recordhoogte!

Maar besef je wel dat beurzen niet alleen omhoog gaan. Wat nou als het andersom was geweest? Wat als je in februari was ingestapt, hoe had je je dan gevoeld in april, met een potentieel verlies van 30-40%?

Zo’n crash kan weer gebeuren! En sterker nog, ik maak hem gewoon, zo’n crash gáát weer gebeuren. Wanneer het komt en hoe diep de crash is weet ik niet, maar er gaat zeker weer een crash komen.

Zorg ervoor dat je voor jezelf een langetermijnplanning maakt. Waar ga je in beleggen? En met welke strategie? En het belangrijkste nog: wat zijn je beleggingsdoelen?

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.