Goed met Geld 115: Iedereen gaat beleggen

by Bas | Last Updated: 09/04/2021

Veel Nederlanders zijn in 2020 massaal gaan beleggen. Dat is mooi, als het voor de juiste redenen wordt gedaan. We hebben het vandaag over dit fenomeen en over de kansen en risico’s van ineens beginnen met beleggen.

De Goed met Geld Podcast

Gaat iedereen beleggen?

De Nederlandse Bank schrijft dat in 2020 Nederlanders massaal zijn gaan beleggen. Dat kan goed nieuws zijn natuurlijk, maar misschien is het ook slecht nieuws?

Als Goed met Geld Podcast willen wij Nederland goed met geld maken. Beleggen kan daar een prima middel voor zijn. Als je geld kan missen en op de lange termijn vermogen wil opbouwen kan beleggen een mooi middel zijn om je doelen te behalen.

Maar in 2020 gebeurde er iets vreemds. De wereldwijde coronacrisis zorgde voor scherp dalende beurskoersen. Heel veel particulieren zagen hun kans om goedkoop aandelen te kopen. Nederlandse brokers hadden ineens te maken gigantische wachtlijsten, soms wel tot tienduizenden nieuwe klanten.

Risico’s van zomaar gaan beleggen

Als je in maart of april vorig jaar dacht dat je moest gaan beleggen, deels door lage prijzen, deels omdat je geld over had vanwege de lockdowns, dan heb je in 2021 een mooie portefeuille. Je kocht in de dip en we staan inmiddels weer op recordhoogte!

Maar besef je wel dat beurzen niet alleen omhoog gaan. Wat nou als het andersom was geweest? Wat als je in februari was ingestapt, hoe had je je dan gevoeld in april, met een potentieel verlies van 30-40%?

Zo’n crash kan weer gebeuren! En sterker nog, ik maak hem gewoon, zo’n crash gáát weer gebeuren. Wanneer het komt en hoe diep de crash is weet ik niet, maar er gaat zeker weer een crash komen.

Zorg ervoor dat je voor jezelf een langetermijnplanning maakt. Waar ga je in beleggen? En met welke strategie? En het belangrijkste nog: wat zijn je beleggingsdoelen?

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.