Goed met Geld 101: Beleggen, strategie en bijsturen

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 01/01/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Het is 1 januari als deze aflevering uitkomt, dat is een mooi moment om eens terug te kijken naar onze beleggingsportefeuille. Hoe doe ik het? Kan het beter? In deze aflevering gaan we in op het meten en bijsturen van beleggingen.

De Goed met Geld Podcast

Doelen stellen

Als je vermogen gaat opbouwen doe je dat met een reden. Die reden kan zijn om in de toekomst meer keuzevrijheid te hebben, of om eerder te kunnen stoppen met werken, of voor de studie van een kind. Of nog een van de vele andere redenen.

Voor dat doel heb je een bepaald bedrag nodig. Je weet het misschien niet exact, maar je hebt wel ongeveer een idee wat je bij elkaar wil sparen en beleggen.

Dat doel hebben is heel belangrijk. Want als we gaan meten en bijsturen moet je wel weten waar je naartoe gaat!

Meten

Tussentijds ga je meten. Doe ik het goed en ben ik op weg om mijn doel te halen? Dat is erg belangrijk. Want als je je als doel hebt gesteld om over tien jaar 100.000 euro gespaard te hebben en na 1 jaar heb je 8.000 gespaard, dan loop je achter op schema.

Meten is dus belangrijk, want als je erachter komt dat je te weinig vermogen opbouwt dan moet je wat gaan doen om je doel te halen.

Maar er is meer dan alleen kijken of je je doel gaat halen. Je kunt ook kijken of het beter kan.

Kan het beter?

Soms kan het beter. Als je gaat beleggen en je hebt als doel dat je over 20 jaar kan stoppen met werken, dan kan je elk jaar bepalen of je nog ongeveer op schema ligt.

Maar zelfs als je op schema ligt kan het zijn dat je toch niet helemaal lekker bezig bent.

Stel dat je zelf aandelen selecteert, en je verdient in een bepaald jaar 5% rendement terwijl een indexfonds 8% heeft opgeleverd, dan ben je gewoon niet goed bezig. Je kan dan beter je geld passief aan het werk zetten.

Verdien je echter 10% als de rest van de markt 8% verdient, dan ben je waarschijnlijk wel goed bezig.

Het is dus belangrijk dat je een benchmark hebt naast je eigen doel. Die benchmark vertelt je namelijk of het nog slimmer kan.

Wat zijn jouw tips? Laat ze achter in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.