Goed met Geld 082: Hoe kies je een ETF

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 21/08/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Stel dat je besluit om te gaan beleggen en daarvoor ETF’s wil gebruiken, hoe kies je dan een ETF? Welke ga je kopen? Die beslissing kan lastig zijn, en wij gaan het daar vandaag over hebben.

De Goed met Geld Podcast

Beginnen met beleggen

Als je eenmaal een goede financiële buffer hebt gespaard en je hebt elke maand een beetje geld over, dan kan je dat gebruiken om vermogen op te bouwen.

Grofweg heb je de volgende opties:

Als je dan kiest om te gaan beleggen, dan moet je kiezen waarin je dat doet. Je hebt grofweg de volgende mogelijkheden:

In al deze categorieën kan je in losse stukken beleggen (bijvoorbeeld door zelf aandelen te kopen), of via beleggingsfondsen of ETF’s. Een ETF moet je zien als een aandeel in een (meestal) passief beheerd beleggingsfonds.

Soorten ETF’s

ETF’s zijn er vele vormen en maten. Arjan en Bas gebruiken allebei de ETF met de ticker VWRL. Deze ETF is van Vanguard en volgt de FTSE All World index. Dat betekent dat de ETF belegt in zo’n 3500 bedrijven van over de hele wereld, in grote en middelgrote bedrijven.

Je hebt ETF’s die alle mogelijke doorsneden maken. Zo kan je beleggen in ETF’s die beleggen in aandelen uit bepaalde gebieden of landen, of sectoren. Of die beleggen in alleen kleine bedrijven, of alleen in bedrijven die dividend uitkeren.

Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een ETF voor. Wel moet je goed oppassen wat je kiest. De kosten (volgende stuk) zijn van belang en bij grote ETF’s zoals VWRL zijn die vaak lager dan bij hele gespecialiseerde ETF’s. Daarnaast is het ook slim om te kijken naar de fondsgrootte (beleggen ze met een miljoen euro of met honderd miljoen?) en de liquiditeit (hoeveel wordt er dagelijks gehandeld).

Een ETF met meer belegd vermogen en een hogere liquiditeit is prettig, omdat je die makkelijker kan verkopen dan een ETF die kleiner is of waar minder handel in plaatsvindt.

Kosten van beleggen in ETF’s

Er zijn grofweg twee kosten die belangrijk zijn om rekening mee te houden bij het selecteren van een ETF.

De eerste is de TER, oftwel de total expense ratio. Dat zijn kosten die de ETF maakt voor het beheer van het fonds. Deze kosten worden in de koers verwerkt, dus je hoeft ze niet los te betalen. Ze gaan echter wel ten koste van je rendement. Het loont om te zoeken naar een ETF met een lage TER.

Er zijn ETF’s die tussen de 0,00% en 0,25% zitten. Je hebt ook veel duurdere ETF’s. Op de korte termijn lijkt dat geen probleem, maar net als compound interest tellen ook de kosten fors door op de lange termijn.

De tweede kostensoort gaat per transactie. Handelskosten zijn de kosten die je maakt bij het kopen en verkopen van een ETF. In de regel betaal je deze aan je broker, dus ligt het niet persé aan de ETF die je kiest.

Bij sommige brokers kan je echter een specifieke lijst van ETF’s een keer per maand gratis verhandelen. Dat maakt je kosten nog iets lager. Het kan dus de moeite zijn daarop te letten, al moet wel gezegd worden dat op de lange termijn de TER meer invloed heeft op je rendement dan de handelskosten.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.