Goed met Geld 114: Time in the market

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 02/04/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Als je belegt, time je dan wanneer je koopt en verkoopt? Of koop je direct zodra je je salaris ontvangt nieuwe aandelen? Kortom: wil je zoveel mogelijk time in the market of ben je aanhanger van timing the market?

De Goed met Geld Podcast

Arjan is stiekem toch market timer

Arjan vertelt een anecdote: hij was een dag vergeten te beleggen. De dag daarna dacht hij eraan toch zijn inleg te doen. De koers van VWRL was toen veel hoger dan op zijn normale handelsdag. Dus koos Arjan niet in te leggen. Uiteindelijk heeft hij een hele tijd later toch maar gekocht, want de koers zakte niet meer. Onder aan de streep was de koers flink gestegen en kostte hem dat dus veel geld.

Koop je aandelen direct, wees geen Arjan.

Uiteraard is dit met een knipoog, maar het geeft wel het risico weer van het timen van de markt.

Koersen stijgen vaker dan ze dalen

Historisch gezien zijn er meer dagen en meer maanden dan dat er dagen of maanden zijn dat de koersen dalen. Dat betekent dus, statistisch gezien, dat het slimmer is om al je geld in één keer te beleggen. En daarna elke maand als je inkomen binnen is meteen zoveel mogelijk beleggen.

In de praktijk kan dat natuurlijk best eens fout gaan. Je zou op de top van de markt kunnen kopen. Stel je was in februari 2020 all-in gegaan. Oei…

Inmiddels zou je alweer op winst staan, maar in de eerste paar maanden na je inleg zou dat niet fijn voelen.

Veel mensen beleggen periodiek, bijvoorbeeld elke maand als het salaris gestort wordt.

Automatiseren helpt

Die drang om je inleg te timen kun je weghalen door je inleg te automatiseren. Er zijn platformen en brokers waar je een automatisch incasso kunt instellen om maandelijks volledig automatisch je aankoop te doen.

Dat maakt dat je helemaal geen invloed meer hebt op de timing van je beleggingen. Dat klinkt spannend, maar vaak moet je gewoon tegen jezelf beschermd worden.

Hoe beleg jij? Time jij de markt of leg je blind maandelijks in?

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.