“Goed met Geld #019: “Passief inkomen”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 07/06/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

“Deze is voor jou Joep”. Joep reageerde een aantal afleveringen terug op onze oproep: ‘Waar moeten we het nog meer over hebben?”. Joep kwam daarbij met een heel goed onderwerp: Passief inkomen. Inkomen zonder dat er een directe relatie tussen tijd en arbeid is. Geld verdienen, zonder dat je ervoor hoeft te werken. Hoe goed met geld wil je zijn? In de aflevering van vandaag gaan wij in op het onderwerp passief inkomen en op welke manieren je dit kan realiseren.

De Goed met Geld Podcast

Financieel onafhankelijk worden door passief inkomen

Wij willen financieel onafhankelijk worden. Het waarom leggen we uit in aflevering #001: Financieel onafhankelijk. Daarom investeren wij onze euro’s en daarmee verdienen wij geld. Een passief inkomen. Wij hoeven niet meer te werken voor ons geld, maar laten het geld voor ons werken.

Oude herinneringen

In onze podcast over passief inkomen gaan we even terug naar het verleden. Het verleden waar je nog post kreeg. Omdat we jullie niet willen onthouden van de uitleg over het principe ‘post’ over 50 jaar, hieronder een mogelijke variant daarop:

Rich dad, Poor dad als voorbeeld voor passief inkomen

Na alle herinneringen die we ophalen, gaan we het hebben over het boek van Robert Kiyosaki: Rich Dad, Poor Dad. Voor ons allebei één van de eerste boeken die we lazen op het gebied van passief inkomen en financiële onafhankelijkheid. Waar hij als kind zijnde begon met werken, de relatie tussen geld en gewerkte uren ging ervaren en vervolgens die relatie ook weer los ging laten. Geld passief verdienen.

Passief inkomen is niet slapend rijk worden

Hoe lekker zou dat zijn: slapend rijk worden. Helaas is passief inkomen dat niet. Je moet er nog steeds wat voor doen. Arjan is elke week wel wat tijd kwijt aan het selecteren van crowdfunding projecten, Bas besteedt wekelijks tijd aan zijn ETF’s en mogelijke vastgoedinvesteringen. En daarnaast hebben we allebei nog eens werk aan onze administratie. Toch vallen deze inkomsten onder passief inkomen. Inderdaad, we moeten er wel wat voor doen, maar er is totaal geen relatie meer tussen de hoeveelheid tijd die we investeren en de rendementen die we maken. In het begin zullen deze verdiensten relatief laag zijn, maar zodra er eenmaal wat meer is geïnvesteerd en het rente-op-rente effect begint te werken, verdien je naar verhouding heel veel en heel makkelijk geld.

Passief inkomen op andere manieren

Natuurlijk is rendement niet de enige manier om passief inkomen te genereren. Hoewel daar op dit moment bij ons wel de focus op ligt, zijn er zeker andere opties. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een eigen bedrijf. Wanneer je werknemers in dienst hebt, verdienen zij geld voor jou. Natuurlijk heeft het energie en input van jou nodig, maar je verdient niet per gewerkt uur. Daardoor valt dit ook onder een passief inkomen.

Goed met Geld links

Deze shownotes zijn natuurlijk veel te kort om alle inhoud uit de podcast te vertellen. In ieder geval hebben we het over een aantal concepten en linkjes. Deze vind je hieronder:
Hier vind je een 60 minuten durende lezing van Robert Kiyosaki over hoe je met zijn concept rijk kan worden.
Over zijn boek “Rich dad, Poor dad” zijn vele reviews geschreven. Hier vind je de review van Bas en met deze link de review van Arjan.
In de podcast gaan we in op het rente-op-rente effect. Het genoemde voorbeeld kan je hier nog eens teruglezen.
Arjan en Bas zijn op dit moment druk bezig om passief inkomen op te bouwen. Hoe ook jij hiermee kan beginnen kan je onder andere terugluisteren in de afleveringen over beleggen op de beurs en crowdfunding.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.