“Goed met Geld #018: “What’s the difference”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 31/05/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Onze neuzen staan dezelfde kant op, maar dat betekent nog niet dat we dezelfde paden bewandelen. Er zijn tenslotte vele wegen die naar Rome leiden. En zo gaan wij vandaag eens die verschillende paden en visies bekijken. Wat doet Bas nu anders dan Arjan en waarom? Gelukkig kan je op vele verschillende manieren financieel onafhankelijk worden, dus geen zorgen als je aan het einde denkt: maar ik doe het op nog een andere manier.

De Goed met Geld Podcast

Onze grootste verschillen

Allereerst investeren wij natuurlijk totaal anders. Waar Arjan vol in crowdfunding zit, zit Bas volledig in de index trackers. Daarbij kijkt hij ook nog eens naar vastgoed mogelijkheden. Ook hebben we best wel wat karakterverschillen die onze weg naar financiële onafhankelijk anders maakt.

De Goed met Geld Links

We begonnen de podcast met het nieuws dat Arjan zijn appartement behoorlijk in waarde is gestegen.
Bas heeft in het verleden zijn hypotheek aangepast om die waardevermeerdering daadwerkelijk op z’n rekening te krijgen.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.
Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

3 reacties op ““Goed met Geld #018: “What’s the difference””

 1. Axel schreef:

  Arjen,

  Ik hoor in meerdere podcasts dat je aan het beleggen bent en in de tussentijd opzoek bent naar een investering in onroerend goed. Heb je je vermogen verdeeld naar verschillende vormen (spaar/ Etf s?) of investeer je alles in Etf s en verkoop je deze op het moment dat je een interessant pand tegenkom?

  Ikzelf woon tijdelijk gratis met mijn partner via familie en heb zodoende een spaarratio van 62% samen met mijn partner om te sparen voor een huis (25k per jaar) we zijn van plan het opgebouwde vermogen binnen 2-3 jaar in te leggen bij een eigen huis.

  Nu twijfel ik wat te doen met het vermogen… een negatief rendement (spaarrekening- inflatie) of een risico nemen door het vermogen te investeren.

  Ik verwacht geen advies maar ben gewoon benieuwd hoe jullie ertegenaan kijken gezien jullie visie!

  Groet, en goed bezig met een podcast!

  • Bas schreef:

   Hoi Axel, Bas hier,

   Ik denk dat je mij bedoelt 😉
   Arjan belegt met name in peer 2 peer lending, ik beleg in ETFs en ben op zoek naar vastgoed. Op mijn blog firetheboss.eu vind je vanalles over hoe ik dat doe, maar in het kort:
   Ik beleg de helft van mijn vermogen in ETFs, namelijk VWRL en IUSN. Beiden zijn indextrackers die wereldwijde aandelen volgen (respectievelijk large cap en small cap). De andere helft van mijn vermogen spaar ik op de bank. Dit is natuurlijk normaal gesproken niet aan te raden, gezien de lage rente, maar ik wil geld beschikbaar hebben als ik een geschikt pand vind. Dat betekent dan namelijk dat ik minder (of geen) ETFs hoef te verkopen. Mocht dit toch nodig zijn, dan zal ik dit gewoon doen hoor, maar in principe is het doel van dit spaargeld vastgoed te kopen.

   Jij bent supergoed bezig met je spaarratio van >60%. Erg indrukwekkend. Altijd fijn als je (tijdelijk) gratis kunt wonen. Als je van plan bent je gespaarde vermogen binnen 3 jaar te gebruiken dan zal ik er niet teveel van investeren. Het koersrisico is op zulke korte termijnen gewoon te groot.
   Ik geef online geen financieel advies, slechts mijn mening. Ik ben van mening dat de veilige keuze is je geld aan te houden als spaargeld. Als je wat risico kunt dragen zou je een klein deel in aandelen en obligaties kunnen beleggen. Kijk daarvoor eens naar de post van Financial Samurai over het beleggen van je house down payment. Erg goed artikel.

   Dankjewel voor je reactie! Als je een vraag hebt die je graag behandeld ziet in de podcast, dan horen we dat graag!

   Bas

 2. Axel schreef:

  Hoi Bas/ en Arjen

  Dank voor je reactie! En mijn excuus voor de naamsverwisseling ;).
  Door mijn werk (beginnend assistent accountant) zie ik veel vormen van vermogensbeheer voorbij komen maar dan voornamelijk vanuit zakelijk perspectief. Ik had dus wel veel inspiratie en ideeën maar niet vanuit eigen/ particulier perspectief. Jullie podcasts hebben me geholpen de mogelijkheden op hoofdlijnen te verkennen. Ik heb jullie podcasts van aflevering 1 tot 18 dan ook in een kleine week beluisterd!

  Als ik een tip zou mogen geven dan is dat eigenlijk: ga zo door! Ik denk dat de luisteraars door jullie uitgebrachte podcasts een bepaalde basis kennis hebben opgedaan. Vanuit daar zouden jullie misschien dieper kunnen ingaan op bepaalde onderwerpen, zoals bijvoorbeeld heel actueel: het kopen van een huis door millenials. Dit is maar een voorbeeld want ik denk dat alle geld gerelateerde vraagstukken voor millenials een mogelijk onderwerp kunnen zijn.

  Dank en ga zo door zou ik zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.