“Goed met Geld #017: “Beginnen met crowdfunding”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 24/05/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Waar we in aflevering #015 in zes stappen begonnen met beleggen in ETF’s, hebben we vandaag de vijf stappen om te beginnen met crowdfunding. Met crowdfunding leen je geld aan een bedrijf en daar ontvang je rente voor. Maar hoe begin je nu met deze manier van investeren? Wij helpen je op weg in deze aflevering!

De Goed met Geld Podcast

Stap 1: Bepaal je crowdfunding strategie

Nog voor je begint met echt aan crowdfunding denken, ga je eerst eens aan een strategie denken. Want welke risico’s wil je lopen? Hoe hoger het rentepercentage, hoe hoger het risico. Welke zekerheden wil je minstens hebben en “Wat als het misgaat?”. Ook zijn branche en ondernemersmentaliteit onderdelen die je mee kan nemen in jouw strategie.

Stap 2: Kies je crowdfunding platform

Crowdfundingplatformen genoeg! In Nederland gaat de teller zo over de 60 platforms. Ga je kijken naar investeren via crowdfuning om rendement te maken (crowdlending), dan valt er een deel af. Zo’n 30 platformen bieden crowdlending aan. Maar welke moet je dan kiezen? We maken geen reclame, dus hier zal je zelf even moeten zoeken. Wel adviseren we om een platform te kiezen wat ergens in gespecialiseerd is. Wil je vooral horeca financieren, kies dan voor een horeca platform. Wil je MKB-ers financieren, kies dan een platform dat vooral doet in MKB leningen en hetzelfde geldt voor vastgoed. Aanmelden is gratis, dus om risico’s te spreiden kan je je ook nog eens aanmelden bij meerdere platforms.

Stap 3: In welk crowdfunding project investeer je?

Hier pakken we weer terug naar stap 1: wat is jouw crowdfunding strategie. Want waar wil je nou in investeren, welke risico’s wil je nemen en in welke branches wil je juist wel of juist niet meenemen. Allerlei overwegingen die je meeneemt in de keuze naar een geschikt project. In de podcast gaan we hier vrij diep op in, maar in deze samenvatting houden we het kort: wees kritisch en stick to the plan!

Stap 4: Betaal je toezegging aan het crowdfunding project

Heb je een project geselecteerd, dan zeg je een bedrag toe. Jij wilt bijvoorbeeld €100 financieren in de €50.000 die nodig is. Is uiteindelijk de volledige €50.000 toegezegd en zijn de contracten getekend, dan krijg jij van het platform een betaalverzoek. Het verschilt per platform. Sommigen werken met automatische incasso, anderen met iDeal en weer anderen waar je het nog handmatig moet overschrijven. Maar het komt op hetzelfde neer: het door jou toegezegde bedrag moet je betalen. De periode die daaroverheen gaat verschilt van enkele dagen tot enkele weken. Hoe dat precies zit, hoor je natuurlijk in de podcast.

Stap 5: Maar een crowdfunding administratie

Deze stap is (natuurlijk) niet verplicht. Maar toch adviseren wij om grip op de zaak te houden. Maak dus een administratie aan en houdt deze bij. Niet alleen in crowdfunding, maar ook in jouw normale financiële zaken. Vervolgens is het verder heel simpel wachten tot jouw lening terug is betaald.

Goed met geld links

Zoals we in de podcast al aangaven, heeft Arjan al meerdere blogs geschreven over Crowdfunding. Hieronder een overzicht naar al die verschillende blogs:
Lees hier alles wat je moet weten over crowdfunding. Daarbij is crowdfunding een goed alternatief als belegging.
Crowdfunding kan een leuk rendement opleveren, maar er is ook een keerzijde. Je kan ook geld verliezen met crowdfunding. Wij adviseren om in ieder geval een administratie bij te houden. En dan het leukste: Over crowdfunding inkomsten betaal je minder belasting dan over jouw salaris. Zo betaalt Arjan op dit moment slechts 10% inkomstenbelasting! Meer weten, bezoek dan vooral even onze blogs!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

3 reacties op ““Goed met Geld #017: “Beginnen met crowdfunding””

 1. Peter schreef:

  Heren,

  ik wil jullie als eerste complimenteren met jullie podcast. Ik heb de afgelopen 1,5 week iedere rit in de auto vanaf podcast 1 tot 25 achter elkaar geluisterd. Er komen goeie en inspirerende dingen voorbij en zeker adviezen waar ik wat aan heb of al langere tijd aan zat te denken.

  Nu had ik alleen een vraag, Hoe hebben jullie je Crowdfunding / beleggingen verwerkt in jullie administratie? Hebben jullie voorbeelden van Excel sheets , programma’s om juist alles bij te houden qua investeringen, rente’s en wanneer ( Bij Crowdlending) de betaling afloopt?

  kunnen jullie hier voorbeelden van laten zien en of aangeven hoe een beginner dit kan opzetten. Ik weet dat iedereen het natuurlijk zal aanpassen naar eigen smaak en wil. Maar een goeie voorbereiding is het halve werk.

  alvast bedankt en succes met de aankomende podcasts.

  • Arjan schreef:

   Hi Peter,

   Dank voor je leuke reactie. 25 afleveringen in 10 dagen is ook indrukwekkend! Nu even afkicken, want je hebt zojuist een half jaar aan podcasts geluisterd 🙂
   Hoe zet je een administratie op is inderdaad een hele goede vraag! Ik weet dat Bas dit bijhoudt in een online omgeving en ik houd het bij in mijn eigen Excel. Ik heb het onderwerp in ieder geval toegevoegd aan onze lijst met ideeën. In de shownotes van aflevering #009 zijn al wat linkjes opgenomen naar onze blogs hoe wij dit doen, maar ik denk dat dit zeker goed is om eens een hele aflevering aan te besteden.

   Arjan

 2. Peter schreef:

  Hoi Arjan,

  Ja, even afkicken van jullie podcast maar verder met luisteren naar andere ideen 🙂

  Ik bedoelde naast de persoonlijke administratie, die hou ik al bij, meer de administratie van de investeringen. Ik hoorde je in een podcast zeggen dat je 450 crowdlending projecten had. Zowel lopende als afgesloten. Maar hoe kan je dit het best inzichtelijk maken.

  eigenlijk het inzichtelijk maken van je passief inkomen naast je “gewone” inkomen. Het zijn toch andere inzichten qua investeringen en weer opnieuw beleggen.

  Ik ben benieuwd naar de podcast erover.

  Peter