Goed met Geld #015: “Beginnen met ETF’s”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 10/05/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

De Goed met Geld Podcast olievlek spreidt zich uit. Luistercijfers blijven stijgen, nieuwe reviews komen binnen en ook bedrijven nemen ondertussen contact met ons op. En dat allemaal om Nederland goed met geld te maken. Hoe kan je nou bewust omgaan met je geld en hoe krijg je die financiën op orde. Vandaag een aflevering voor de gevorderde luisteraar: Beleggen in index trackers, ook wel ETF’s genoemd (Exchange Traded Fund). Fondsen die op de beurs verhandeld kunnen worden. Vandaag gaan wij in zes stappen beginnen met beleggen in index trackers. Wat ons betreft het stappenplan waarmee wij jou helpen alle informatie op een rijtje te krijgen.

In zes stappen ETF’s kopen

Jazeker, in slechts zes stappen moet het mogelijk zijn om te beleggen in index trackers. De stappen staan hieronder uitgeschreven, maar let op: Dit is de samenvatting. In de podcast gaan we veel dieper in op de materie en in de door Bas geschreven blog staat alles nog eens haarfijn uitgelegd.

De Goed met Geld Podcast

Stap 1: Kies je strategie om te investeren

Strategie is een van de belangrijkste onderdelen bij het doen van investeringen. Ga je al je geld inleggen in ETF’s, of maar een deel? Ga je de markt afwachten, of investeer je elke maand hetzelfde bedrag? Op welke termijn wil je het weer gaan opnemen? Welk risico wil je nemen. Denk hier vooral even rustig over na, voordat je doorgaat naar stap 2.

Stap 2: Kies de ETF’s waarin je wilt investeren

ETF’s zijn eigenlijk mandjes met aandelen. Investeer je in een ETF, dan koop je eigenlijk zo’n mandje met van elk aandeel een stukje. Hoe dit precies werkt leggen we natuurlijk in de podcast uit. Waar je rekening mee moet houden is (natuurlijk) je strategie. In welke markt, branche of werelddelen wil je investeren? Voor elk groepje aandelen dat je kan maken, is wel een indexfonds. Verdiep je daar dus even in. In de podcast geven we welliswaar een aantal suggesties, maar het kan zijn dat je het daar helemaal niet mee eens bent. Ook is het goed om te kijken naar de kosten van ETF’s. Want bij hele hoge kosten, kan dat zomaar tienduizenden euro’s schelen.

Stap 3: Kies je broker

Een broker is eigenlijk de marktplaats waar jij aandelen en trackers kan kopen. Er zijn verschillende brokers waar je in Nederland waar je gebruik van kan maken. Kijk bij het selecteren van je broker dan ook vooral naar bijvoorbeeld de kosten en mogelijkheden van die broker.

Stap 4: Maak geld over naar de tussenrekening

Heel simpel: er moet geld overgemaakt worden naar de tussenrekening die je bij de broker hebt. Vanuit die rekening koop je dan ook weer jouw ETF’s en aandelen.

Stap 5: Koop de ETF’s

Kijk hier ook weer even terug naar jouw strategie. Wil je een ETF op het scherpst van de snede aanschaffen, dan zal het aanschaffen van een ETF best wel wat moeite kunnen kosten. Je wilt tenslotte de laagste prijs. Bas heeft een zeer lange termijn buy&hold strategie, waardoor het niet echt uitmaakt op welk moment hij zijn trackers koopt. Daarom koopt hij maandelijks, direct na het binnenkomen van zijn salaris, de trackers die hij aan wil schaffen. Het zijn keuzes en doe hier ook vooral wat voor jou het beste voelt.

Stap 6: Enjoy the ride van index trackers

De laatste stap is het simpelste: Geniet van de (soms wat wilde) rit. De waarde zal op en neer gaan. In een dag 20% verliezen kan gebeuren. Het zal daarbij tijd nodig hebben om weer te herstellen, maar juist door in index trackers, spreid je de risico’s en is de kans een stuk kleiner dat je opeens al je geld kwijt bent.

Disclaimer

Nog even belangrijk om te noemen: wij zijn GEEN financieel adviseurs. Alle kennis die in deze podcast en shownotes staan, hebben wij door vallen en opstaan verworven. We delen deze kennis graag, maar garanderen je geen succes. Daarom kunnen we ook nooit verantwoordelijk zijn voor de keuzes die jij maakt met je geld.

Goed met Geld Links

Deze podcast is gebaseerd op het stappenplan van Bas. Lees hier hoe je in 6 stappen begint met het beleggen in ETF’s.
Bas begint in stap 1 over zijn strategie. Het is erg waardevol om dit eens op papier te zetten. Hier vind je Bas zijn Investor Policy Statement.
Ook hebben we het erover dat je de kosten zo laag mogelijk moet houden. In dit artikel zit een rekenvoorbeeld hoeveel verschil slechts 1% kosten kan maken.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

5 reacties op “Goed met Geld #015: “Beginnen met ETF’s””

 1. Ms Mimi schreef:

  Duidelijke podcast! Waar vind ik de shownotes van deze aflevering?

  • Arjan schreef:

   Fijn dat alles duidelijk is 🙂 De pagina waar je deze reactie op achter hebt gelaten, zijn de shownotes. Daar vind je bijvoorbeeld links naar de artikelen die wij genoemd hebben. Zeker de moeite waard om nog even verder te lezen over dit onderwerp

   Arjan

 2. Casey schreef:

  Ik heb de laatste tijd ook in de slack meerdere keren gelezen dat ETFs mogelijk leiden tot een nieuwe bubbel. Allemaal doordat Michael Burry hierover de media opzoekt. Bv dit:h //www.bloomberg.com/amp/news/articles/2019-09-04/michael-burry-explains-why-index-funds-are-like-subprime-cdos
  Ben benieuwd of jullie hier wat van vinden en wat jullie ervan vinden!

 3. leonpolman schreef:

  Hoi Arjan en Bas,

  ik wil graag beginnen met beleggen en investeren in crowdfunding (ik heb al een paar kleine projecten gecrowdfund), wat me echter tegenhoudt is het feit dat ik nu in een huurhuis woon en binnen 5 jaar wel een huis wil kopen.

  Ik heb op dat moment mijn geld dus nodig om te investeren in een huis. Ik ben bang dat deze termijn misschien te kort is om te beleggen aangezien het net ‘slecht’ kan gaan als ik mijn geld nodig heb, op het gebied van crowdfunding ben ik bang dat mijn geld ergens vast staat als ik het nodig heb.

  Hebben jullie hier ook mee te maken gehad? Of wat kunnen jullie hierin adviseren?

  Groet,
  Léon

  • Bas schreef:

   Hoi Leon, wij kunnen hierin niet adviseren, die beslissing dien je zelf te maken. Over het algemeen heb je gelijk, met crowdfunding staat je geld vast. Met beleggen in ETFs niet: je kan in principe altijd verkopen en je geld eruit halen. Echter, je loopt wel een koersrisico. Want als jij je geld nodig hebt terwijl de beurzen 30% in het rood staan is dat zuur. Daarom wordt vaak gezegd dat een lange beleggingshorizon belangrijk is. Dan kan je eventuele crashes uitzitten. Als je je geld snel en op korte termijn nodig hebt, zijn spaarrekeningen geschikt. Levert wellicht weinig op, maar heeft ook zeer weinig risico.
   Zoals altijd: dit is geen advies, maak je eigen beslissing. Succes en bedankt voor het luisteren!
   Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.