Goed met Geld 084: Beginnen met financiële onafhankelijkheid met Robbert

Vandaag is Robbert te gast in de show. Hij is 27, bierbrouwer (maar eigenlijk controller bij een bierbrouwer), en is net begonnen om financieel onafhankelijk te worden. We hebben vaker mensen te gast gehad die al heel ver op weg zijn richting FO, maar nooit iemand die over het begin kan praten. Vandaar dat Robbert in de show is!

De Goed met Geld Podcast

Waar begin je nou?

Robbert is op een gegeven moment begonnen met het bijhouden van zijn financiën. Als controller lukt het goed om de zakelijke financiën van zijn baas bij te houden, maar in privé gebeurde dat nooit.

Een goed hulpmiddel was het huishoudboekje van Mr. FOB van financieelonafhankelijkblog.nl.

Het idee dat Robbert had bij zijn geldzaken klopte redelijk, maar er waren bepaalde posten die eruit sprongen, waar hij van schrok.

Het fijne is wel, dat hij nu bijvoorbeeld elk jaar zijn verzekeringen checkt! We zien hier maar weer eens dat het bijhouden van een financiële administratie erg veel inzicht kan geven, maar we hebben het ook wel eens gehad over goed met geld zonder administratie. Er leiden meerdere wegen naar Rome.

Verhuizen, huren of kopen

Robbert denkt dat kopen op de lange termijn voordeliger is dan huren. Die conclusie hebben wij ook al gehad in onze aflevering over huren of kopen.

Zijn huur is redelijk hoog. Je houdt er rekening mee maar toch is het erg veel geld. De eerste paar maanden was dat even slikken maar inmiddels is Robbert redelijk gewend. Toch kijkt hij wel met een schuin oog naar een koopwoning.

In sommige gemeenten is er een potje voor starters die een huis kopen, de zogenoemde starterslening. Zoek het op voor jouw gemeente als je een eerste woning koopt, het kan net dat laatste steuntje in de rug zijn.

Strategie met geld

Van het geld dat Robbert spaart gaat 1/3e in aandelen, 1/3e in crowdlending en 1/3e op een spaarrrekening.

Zijn aandelenportefeuille bestaat bijna volledig uit de ETF VWRL, en voor een heel klein deel uit losse aandelen.

Het plan van Robbert is om gewoon goed met geld te zijn, niet persé om eerder te kunnen stoppen met werken. Wie weet gebeurt dat ooit nog wel, maar vooralsnog is dat geen optie.

De Goed met Geld vragen:

Wat was je grootste financiële blunder: Beleggen in individuele aandelen, daar heb ik te weinig verstand van.

Wat kan je nu wat je vijf jaar geleden al had willen kunnen: Gestructureerder zijn in het bijhouden van geldzaken.

Waar sta je over vijf jaar: Nog geen vaste planning, maar wellicht een eigen huis en verder op hetzelfde pad als nu.

Welke bron van informatie moeten onze luisteraars kennen: De podcast van de Universiteit van Nederland over “Wat als je werkgever je salaris gaat verlagen“.

Wat is jouw advies als je wil beginnen met je persoonlijke financiën: Je moet gewoon beginnen met het bijhouden van je financiën en het kritisch zijn op wat je doet.

Waar vind je ons nog meer?

Naast deze podcast kan je ons op nog meer plaatsen vinden. Bas vind je op FireTheBoss.eu en Arjan is te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Via deze kanalen publiceren wij meerdere malen per week een blog.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.