Goed met Geld 084: Beginnen met financiële onafhankelijkheid met Robbert

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 04/09/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Vandaag is Robbert te gast in de show. Hij is 27, bierbrouwer (maar eigenlijk controller bij een bierbrouwer), en is net begonnen om financieel onafhankelijk te worden. We hebben vaker mensen te gast gehad die al heel ver op weg zijn richting FO, maar nooit iemand die over het begin kan praten. Vandaar dat Robbert in de show is!

De Goed met Geld Podcast

Waar begin je nou?

Robbert is op een gegeven moment begonnen met het bijhouden van zijn financiën. Als controller lukt het goed om de zakelijke financiën van zijn baas bij te houden, maar in privé gebeurde dat nooit.

Een goed hulpmiddel was het huishoudboekje van Mr. FOB van financieelonafhankelijkblog.nl.

Het idee dat Robbert had bij zijn geldzaken klopte redelijk, maar er waren bepaalde posten die eruit sprongen, waar hij van schrok.

Het fijne is wel, dat hij nu bijvoorbeeld elk jaar zijn verzekeringen checkt! We zien hier maar weer eens dat het bijhouden van een financiële administratie erg veel inzicht kan geven, maar we hebben het ook wel eens gehad over goed met geld zonder administratie. Er leiden meerdere wegen naar Rome.

Verhuizen, huren of kopen

Robbert denkt dat kopen op de lange termijn voordeliger is dan huren. Die conclusie hebben wij ook al gehad in onze aflevering over huren of kopen.

Zijn huur is redelijk hoog. Je houdt er rekening mee maar toch is het erg veel geld. De eerste paar maanden was dat even slikken maar inmiddels is Robbert redelijk gewend. Toch kijkt hij wel met een schuin oog naar een koopwoning.

In sommige gemeenten is er een potje voor starters die een huis kopen, de zogenoemde starterslening. Zoek het op voor jouw gemeente als je een eerste woning koopt, het kan net dat laatste steuntje in de rug zijn.

Strategie met geld

Van het geld dat Robbert spaart gaat 1/3e in aandelen, 1/3e in crowdlending en 1/3e op een spaarrrekening.

Zijn aandelenportefeuille bestaat bijna volledig uit de ETF VWRL, en voor een heel klein deel uit losse aandelen.

Het plan van Robbert is om gewoon goed met geld te zijn, niet persé om eerder te kunnen stoppen met werken. Wie weet gebeurt dat ooit nog wel, maar vooralsnog is dat geen optie.

De Goed met Geld vragen:

Wat was je grootste financiële blunder: Beleggen in individuele aandelen, daar heb ik te weinig verstand van.

Wat kan je nu wat je vijf jaar geleden al had willen kunnen: Gestructureerder zijn in het bijhouden van geldzaken.

Waar sta je over vijf jaar: Nog geen vaste planning, maar wellicht een eigen huis en verder op hetzelfde pad als nu.

Welke bron van informatie moeten onze luisteraars kennen: De podcast van de Universiteit van Nederland over “Wat als je werkgever je salaris gaat verlagen“.

Wat is jouw advies als je wil beginnen met je persoonlijke financiën: Je moet gewoon beginnen met het bijhouden van je financiën en het kritisch zijn op wat je doet.

Een tip van een luisteraar

Van een van onze luisteraars kregen we de volgende reactie: Een tijd geleden heb ik zijn truc met onbeperkt internet uitgeprobeerd met een maat van mij. Het bleek dat deze onbeperkte abonnementen hebben vaak een fair use policy hebben. Dat houdt in dat je vaak alleen met de telefoon waarvoor het abonnement is, gebruik mag maken van onbeperkt internet. Het doorgeven van internet aan andere apparaten is vaak niet toegestaan. Voor de meeste Nederlanders is een onbeperkt telefoonabonnement met een fair use policy van bijvoorbeeld 50GB te weinig voor ‘normaal internetgebruik thuis’. Een film is al snel 5 GB en vele mensen gebruiken ook nog vele andere diensten. Kijk dus vooral even de voorwaarden van de provider na, hoe het precies zit met ‘onbeperkt internet’.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.