Goed met Geld 083: Geldzaken op vakantie

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 28/08/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Op vakantie wil je misschien helemaal niet met geld bezig zijn. Maar je geldzaken goed regelen voor en tijdens je vakantie is toch best belangrijk!

De Goed met Geld Podcast

Vakantietijd!

Vakanties kosten ongemerkt veel geld. Waar jouw huur of hypotheek elke maand een hap uit je bankrekening neemt doet je vakantie dat niet. Daar geef je af en toe veel geld aan uit. Of weinig natuurlijk, maar veel mensen geven redelijk wat geld uit aan vakanties.

Het enige verschil is dat je dat niet maandelijks doet. Dat betekent dat je misschien niet veel zicht hebt op de werkelijke kosten voor je vakanties. Vandaar deze aflevering!

Kostenposten

Overnachten is vaak duur. Hotels, maar ook campings tegenwoordig, vragen soms enorme prijzen. Het loont erg de moeite om daar goed te zoeken en te vergelijken. Vaak vind je wel een goede deal ergens. Protip: als je dan een vergelijkingssite hebt gebruikt om een hotelkamer te vinden, boek de kamer direct bij het hotel. Kan je nog een keer wat geld schelen ;).

De Keuringsdienst van Waarde heeft een interessante video gemaakt over de kosten van een hotel.

Spullen zoals tenten zijn duur, maar die kan je ook tweedehands kopen. Arjan heeft bijvoorbeeld een tweedehands tent gekocht. Niet met alle spullen kan dat, maar met veel wel. Dus struin de social media en online marktplaatsen maar af om gebruikte dingen aan te schaffen!

Voor verre reizen is de reis zelf vaak ook duur, we hebben het dan natuurlijk over vliegen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor hotels. Vergelijken loont!

Daarnaast zou je ook nog eens kunnen kijken of je misschien met een frequent flyer programma kan vliegen. Zeker voor langere vluchten is dat de moeite waard. Op korte vluchten bijna nooit. De meeste waarde voor je miles krijg je als je zelf een economy ticket koopt en met miles een upgrade naar business class.

Wie betaalt wat?

Als je met een groep op vakantie gaat moet je wat regelen voor de gezamenlijke kosten. Betaalt een iemand die, met een betaalverzoekje aan het eind. Of is er een pot waar je van tevoren wat instort?

Genoeg mogelijkheden in elk geval. Je hebt ook een app, genaamd Wie betaalt wat, en die heeft de mogelijkheid voor iedereen om de betaalde kosten in te voeren en de app rekent dan uit wie wat aan wie moet betalen.

Verzekeringen op reis

We hebben al eerder een aflevering over verzekeren gemaakt, maar op vakantie is het nog de moeite waard even wat te zeggen hierover.

Je kan voor je reizen een verzekering afsluiten. Je hebt twee smaakjes: de reisverzekering en de annuleringsverzekering. De eerste verzekert schade op reis door verlies, diefstal, of beschadigingen. De tweede verzekert de kosten die je moet maken als je onverhoopt je reis moet annuleren.

Meer over deze verzekeringen in de aflevering die we hierboven hebben gelinkt.

Heb jij nog tips over hoe jij je geldzaken en vakanties regelt, laat het ons weten via de mail of laat onder deze pagina een berichtje achter.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

4 reacties op “Goed met Geld 083: Geldzaken op vakantie”

 1. Lotte schreef:

  Ik ga eigenlijk op dezelfde soort vakantie als dat jullie aangeven: stedentrip/ergens hiken. Vaak gaan wij met de auto en filter ik op Airbnb op ‘gratis parkeergelegenheid’ en ‘keuken’. Zo hoeft de auto niet in de parkeergarage tenzij we een dag weg gaan en hoef ik nooit extra te betalen voor ontbijt. Gewoon wat afbak broodjes mee en een pot jam. Afgelopen vakantie ook een paar keer takeaway gedaan en dit in het appartement opgegeten. Kost ongeveer een 10tje per persoon en de pizza smaakt niet minder lekker. Zelfs ook nog gekookt daar. Tuurlijk wel uit eten geweest wanneer we er zin in hadden, maar ik vind het fijn om de keuze te hebben

 2. MoneyMeisterNL schreef:

  Ik heb een doorlopende reisverzekering (die verzekerd ook overnachtingen in een hotel/etc. in Nederland). En elke maand leg ik een bepaald bedrag opzij voor de vakantie(s).

 3. erik schreef:

  Wij hebben de route 66 gereden. In eerste instantie wilden we een camper huren, prijzen leken mee te vallen… totdat je leest dat je een max aantal gratis miles hebt en daarna wordt het echt onbetaalbaar!

  Het is natuurlijk wel de route 66 dus hebben we onze plannen wat gewijzigd en hebben we via een vergelijkingssite een Mustang met vrij aantal miles gehuurd, als je zoekt naar verschillende plaatsen waar je je auto kan droppen kan het echt 1000 dollar schelen voor 2 weken en nauwelijks duurder dan de budgetautootjes! Bij aankomst hebben we vooraf gekochte tent en campeerspullen opgehaald en een superreis gemaakt. We hebben niet voor de luxe van extra verzekering gekozen omdat we bij onze zoektocht al op incl. verzekering hebben gezocht. Ook geen opties als gps systeem en satellietradio ($10 p.d. extra) gekozen, deze zitten namelijk standaard in de auto en dat slopen ze er echt niet uit… Dakje naar beneden en rijden maar 🙂

  Oh ja, benzine is goedkoop in de states, maarrr $2 voor een gallon is nog altijd goedkoper dan $4, dus ook even met een app de beste tankstops ingevoerd.
  Volgende roadtrip is zuid noord, met een minivan waarvan de achterstoelen in de bodem kunnen zakken, jullie raden het al 🙂

  • Bas schreef:

   Gave ervaring lijkt me dat Erik! En mooi dat je nog goed met geld bent op vakantie.