Goed met Geld 083: Geldzaken op vakantie

Op vakantie wil je misschien helemaal niet met geld bezig zijn. Maar je geldzaken goed regelen voor en tijdens je vakantie is toch best belangrijk!

De Goed met Geld Podcast

Vakantietijd!

Vakanties kosten ongemerkt veel geld. Waar jouw huur of hypotheek elke maand een hap uit je bankrekening neemt doet je vakantie dat niet. Daar geef je af en toe veel geld aan uit. Of weinig natuurlijk, maar veel mensen geven redelijk wat geld uit aan vakanties.

Het enige verschil is dat je dat niet maandelijks doet. Dat betekent dat je misschien niet veel zicht hebt op de werkelijke kosten voor je vakanties. Vandaar deze aflevering!

Kostenposten

Overnachten is vaak duur. Hotels, maar ook campings tegenwoordig, vragen soms enorme prijzen. Het loont erg de moeite om daar goed te zoeken en te vergelijken. Vaak vind je wel een goede deal ergens. Protip: als je dan een vergelijkingssite hebt gebruikt om een hotelkamer te vinden, boek de kamer direct bij het hotel. Kan je nog een keer wat geld schelen ;).

De Keuringsdienst van Waarde heeft een interessante video gemaakt over de kosten van een hotel.

Spullen zoals tenten zijn duur, maar die kan je ook tweedehands kopen. Arjan heeft bijvoorbeeld een tweedehands tent gekocht. Niet met alle spullen kan dat, maar met veel wel. Dus struin de social media en online marktplaatsen maar af om gebruikte dingen aan te schaffen!

Voor verre reizen is de reis zelf vaak ook duur, we hebben het dan natuurlijk over vliegen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor hotels. Vergelijken loont!

Daarnaast zou je ook nog eens kunnen kijken of je misschien met een frequent flyer programma kan vliegen. Zeker voor langere vluchten is dat de moeite waard. Op korte vluchten bijna nooit. De meeste waarde voor je miles krijg je als je zelf een economy ticket koopt en met miles een upgrade naar business class.

Wie betaalt wat?

Als je met een groep op vakantie gaat moet je wat regelen voor de gezamenlijke kosten. Betaalt een iemand die, met een betaalverzoekje aan het eind. Of is er een pot waar je van tevoren wat instort?

Genoeg mogelijkheden in elk geval. Je hebt ook een app, genaamd Wie betaalt wat, en die heeft de mogelijkheid voor iedereen om de betaalde kosten in te voeren en de app rekent dan uit wie wat aan wie moet betalen.

Verzekeringen op reis

We hebben al eerder een aflevering over verzekeren gemaakt, maar op vakantie is het nog de moeite waard even wat te zeggen hierover.

Je kan voor je reizen een verzekering afsluiten. Je hebt twee smaakjes: de reisverzekering en de annuleringsverzekering. De eerste verzekert schade op reis door verlies, diefstal, of beschadigingen. De tweede verzekert de kosten die je moet maken als je onverhoopt je reis moet annuleren.

Meer over deze verzekeringen in de aflevering die we hierboven hebben gelinkt.

Heb jij nog tips over hoe jij je geldzaken en vakanties regelt, laat het ons weten via de mail of laat onder deze pagina een berichtje achter.

Waar vind je ons nog meer?

Naast deze podcast kan je ons op nog meer plaatsen vinden. Bas vind je op FireTheBoss.eu en Arjan is te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Via deze kanalen publiceren wij meerdere malen per week een blog.

2 gedachten over “Goed met Geld 083: Geldzaken op vakantie”

  1. Ik ga eigenlijk op dezelfde soort vakantie als dat jullie aangeven: stedentrip/ergens hiken. Vaak gaan wij met de auto en filter ik op Airbnb op ‘gratis parkeergelegenheid’ en ‘keuken’. Zo hoeft de auto niet in de parkeergarage tenzij we een dag weg gaan en hoef ik nooit extra te betalen voor ontbijt. Gewoon wat afbak broodjes mee en een pot jam. Afgelopen vakantie ook een paar keer takeaway gedaan en dit in het appartement opgegeten. Kost ongeveer een 10tje per persoon en de pizza smaakt niet minder lekker. Zelfs ook nog gekookt daar. Tuurlijk wel uit eten geweest wanneer we er zin in hadden, maar ik vind het fijn om de keuze te hebben

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.