Goed met Geld #059: “Goed met Geld zonder administratie”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 13/03/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Wij “preken” wel eens hoe belangrijk het is een goede administratie te hebben. Persoonlijke financiën moet je bijhouden, want wat je meet kan worden verbeterd. Maar je kan ook goed met geld zijn zonder alles te administreren. Enkele luisteraars wezen ons erop hoe ze dat doen en vandaag bespreken we dat in de show!

De Goed met Geld Podcast

Ik spaar genoeg maar administreer niet!

Dat stond in een mailtje dat we laatst kregen. Deze luisteraar gaf aan heel veel te sparen maar het heel vervelend te vinden om alles te administreren. Tja, wie zijn wij dan om daar wat van te zeggen?

Als je een andere manier hebt dan wij, maar wel een goed resultaat, dan doe je het dus gewoon goed!

Uiteindelijk gaat het om het resultaat, niet zozeer hoe je daarbij komt. Natuurlijk is een goede strategie van belang, maar als je veel kunt sparen en goede beslissing neemt, who cares dat je geen administratie voert!

Spaar je netto salarisverhoging

Split je netto verhoging. Stel 100 euro, geef dan 50 extra uit en spaar automatisch de andere 50 euro. Kost geen extra geld, maar je gaat ineens wel meer sparen, beleggen of aflossen.

Hoe richt je dat dan in zonder administratie? Gewoon automatisch overboeken naar je spaarrekening of via automatische overboeking naar je beleggingsrekening! Het leven is tegenwoordig gelukkig erg makkelijk geworden. Automatiseer die keuze gewoon!

Het mooiste is nog dat je ook echt een salarisverhoging hebt. Je kunt immers meer gaan uitgeven. Dat is goed om het gevoel wat te verzachten, want extra sparen kan soms beperkend voelen.

Sparen van overuren

Stel dat je overuren op het werk worden uitbetaald kan je deze misschien opsparen. Stel dat je dan extra kan werken, dan bouw je ongezien een spaarpot op. Als deze ineens wordt uitgekeerd heb je ineens een flink bedrag erbij dat je kunt sparen, zonder dat je er iets voor hoeft te laten.

Soms worden overuren elke maand of elk kwartaal betaald. Maar als dat niet zo is, dan kan je ongezien best wat opsparen en ineens laten uitkeren. Gebruik dat in je voordeel!

Verschillende rekeningen voor verschillende doelen

Zonder te hoeven administreren zou je een paar potjes op je internetbankieren kunnen maken. Bijvoorbeeld betaalrekening puur voor vaste lasten, voor verplichte maar niet vaste uitgaven (zoals boodschappen, uit eten etc), en wat er dan nog overblijft is van jou.

Je hebt nu een keuze: ga ik extra uitgeven, extra aflossen, extra sparen etc. Geen administratie maar wel meer inzicht en het automatiseren van keuzes, wat wil je nog meer?

Maak rationele keuzes en leg deze vast

Wij zijn heel goed in het maken van rationele keuzes. Maar als het erop aankomt zijn we daar toch heel slecht in. Dus leg die keuze vast en waar mogelijk, automatiseer deze. Je maakt dan vanzelf de keuze zonder erover na te denken, en zonder te administreren.

Linkjes genoemd in deze aflevering

Hieronder vind je de links naar dingen die wij genoemd hebben vandaag:

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld #059: “Goed met Geld zonder administratie””

 1. Pluk schreef:

  Ik was benieuwd naar deze aflevering, en ik ben er vooral achter gekomen dat ik nog veel meer geautomatiseerd heb. Bij deze een paar van mijn praktijk tips.

  Op de dag nadat mijn salaris binnenkomt wordt het volgende geautomatiseerd overgemaakt: een vast bedrag naar de gezamenlijke (woon en huishoud) rekening, vaste bedragen naar spaarpotjes die de app van de bank op de rekening mogelijk maakt, en vaste bedrag naar de beleggingsrekening.

  En this is where the magic comes: de asnbank maakt het mogelijk om automatisch te sparen tot een minimum bedrag, bij mij is dat 200 euro. Dus alles wat er boven dat bedrag op mijn rekening staat, gaat een dag later automatisch naar mijn spaarrekening. Had ik de vorige maand geld over? Kreeg ik vakantiegeld of andere extra inkomsten? Automatisch naar de spaarrekening.
  Ook voor onze gezamenlijke rekening doen we dat: maandje goedkoop geleefd, automatisch extra (gezamenlijk) sparen.

  Dan doet de asn app ook nog een automatische analyse op waar ik (en wij van de gezamenlijke rekening) het geld aan uitgeven, dus als er een paar maanden minder is krijg ik het daar inzichtelijk.

  En dat zonder een minuut boekhouden, kind kan de was doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.