Goed met Geld #074: Huis huren of kopen?

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 26/06/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Het is een eeuwige vraag, wat is slimmer? Huren of kopen? Er zijn voor- en tegenstanders van beiden. Arjan en Bas hebben allebei gekocht, maar in sommige gevallen is er voor huren ook wel wat te zeggen.

De Goed met Geld Podcast

Maandlasten bij huren en kopen

“Ik betaal nu 1200 euro huur en bij een vergelijkbare koopwoning betaal ik maar 800 euro hypotheek! Dus huren is veel te duur!”

Dat is echter niet het hele verhaal. Je moet meer dan alleen de hypotheek rekenen. Je krijgt als koper bijvoorbeeld te maken met onderhouds- en vervangingskosten.

Daarnaast ben je in het geval van een appartement ook verantwoordelijk voor de VVE-bijdrage als eigenaar, en als huurder alleen voor het gebruiksdeel.

Daarnaast heb je initieel meer kosten als je gaat kosten, denk aan hypotheekadvies of -bemiddeling, overdrachtsbelasting, notaris.

Bij huren krijg je soms te maken met huurtoeslag, afhankelijk van een hoop variabelen zoals je inkomen en de huur die je betaalt.

Wat doet het op de lange termijn?

Als je huurt kan er elk jaar een huurverhoging plaatsvinden. Als je koopt is de prijs die je betaald hebt vast, in elk geval zolang je hypotheekrente vaststaat.

Dat betekent dat de prijsverschillen tussen kopen en huren op de lange termijn waarschijnlijk groter worden.

Flexibiliteit

Hier wint de huurder, met gemak. Vaak ben je na een jaar als huurder vrij om te gaan wanneer je wil. Elke maand kan je de huur opzeggen en ben je weg als je wil.

Met een koophuis moet je eerst je huis verkopen als je wil gaan verhuizen. Dat kan soms lang duren, momenteel misschien niet, maar in het verleden was het niet ongewoon dat je een jaar bezig was met de verkoop.

Daarnaast heeft het verkopen weer bijkomende kosten. Het is dus goed om te weten dat je hier mee zit als je een huis bezit, waar een huurder vaak geen last van heeft.

Linkjes

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld #074: Huis huren of kopen?”

  1. Patrick schreef:

    Hele leuk blog weer zoals gewoonlijk. Ik ben ze vanaf aflevering één gaan luisteren en ben aangekomen bij deze podcast. In deze podcast en ook op de website is aangegeven dat bij huren een huurverhoging kan worden verwacht en bij kopen de prijs vaststaat. Dit klopt inderdaad voor de kosten van de lening maar een ding om niet te vergeten is dat de inflatie ook voor kopers nadelig is doordat onderhoudskosten gewoon meegaan. De prijzen van bouwmaterialen stijgen momenteel de pan uit (al 2 jaar gaande) waar de huurder minder last van heeft dan de koper.

    • Bas schreef:

      Hi Patrick, bedankt voor deze toevoeging. Ik ben het met je eens dat een koper last heeft van inflatie voor het onderhoud, maar bij huren heb je last van huurverhoging over het gehele bedrag. In huur zitten naast de winst van de verhuurder en de financieringskosten óók de kosten van onderhoud. De koper blijft dus niet volledig buiten schot maar is minder gevoelig voor inflatie dan de huurder.