Goed met Geld #074: Huis huren of kopen?

Het is een eeuwige vraag, wat is slimmer? Huren of kopen? Er zijn voor- en tegenstanders van beiden. Arjan en Bas hebben allebei gekocht, maar in sommige gevallen is er voor huren ook wel wat te zeggen.

De Goed met Geld Podcast

Maandlasten bij huren en kopen

“Ik betaal nu 1200 euro huur en bij een vergelijkbare koopwoning betaal ik maar 800 euro hypotheek! Dus huren is veel te duur!”

Dat is echter niet het hele verhaal. Je moet meer dan alleen de hypotheek rekenen. Je krijgt als koper bijvoorbeeld te maken met onderhouds- en vervangingskosten.

Daarnaast ben je in het geval van een appartement ook verantwoordelijk voor de VVE-bijdrage als eigenaar, en als huurder alleen voor het gebruiksdeel.

Daarnaast heb je initieel meer kosten als je gaat kosten, denk aan hypotheekadvies of -bemiddeling, overdrachtsbelasting, notaris.

Bij huren krijg je soms te maken met huurtoeslag, afhankelijk van een hoop variabelen zoals je inkomen en de huur die je betaalt.

Wat doet het op de lange termijn?

Als je huurt kan er elk jaar een huurverhoging plaatsvinden. Als je koopt is de prijs die je betaald hebt vast, in elk geval zolang je hypotheekrente vaststaat.

Dat betekent dat de prijsverschillen tussen kopen en huren op de lange termijn waarschijnlijk groter worden.

Flexibiliteit

Hier wint de huurder, met gemak. Vaak ben je na een jaar als huurder vrij om te gaan wanneer je wil. Elke maand kan je de huur opzeggen en ben je weg als je wil.

Met een koophuis moet je eerst je huis verkopen als je wil gaan verhuizen. Dat kan soms lang duren, momenteel misschien niet, maar in het verleden was het niet ongewoon dat je een jaar bezig was met de verkoop.

Daarnaast heeft het verkopen weer bijkomende kosten. Het is dus goed om te weten dat je hier mee zit als je een huis bezit, waar een huurder vaak geen last van heeft.

Linkjes

Waar vind je ons nog meer?

Naast deze podcast kan je ons op nog meer plaatsen vinden. Bas vind je op FireTheBoss.eu en Arjan is te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Via deze kanalen publiceren wij meerdere malen per week een blog.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.