Goed met Geld #026: “Waarom vermogen opbouwen”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 26/07/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Anne heeft ons een vraag gesteld in aflevering #022. Anne staat aan het begin van haar carrière en denkt er voorlopig nog niet aan om eerder te gaan stoppen met werken. Maar waarom zou je dan vermogen op moeten bouwen. Hoewel Bas al een reactie heeft gegeven op de website, vonden wij dit zo’n goede vraag, dat we daar graag een hele aflevering aan besteden. Want waarom is het nou zo belangrijk om te sparen en daarmee vermogen op te bouwen. Wij vinden het eigenlijk vanzelfsprekend dat je vermogen op gaat bouwen, maar daar gaan wij in deze podcast van vandaag uitgebreid op in.

De Goed met Geld Podcast

Sparen is belangrijk

Waar Bas is gaan sparen om de keuze te hebben waar hij uiteindelijk zijn tijd aan gaat besteden, moest Arjan al van jongs af aan sparen. “Voor later”. Hoe lastig dat was om te begrijpen als 13 jarige, was er op 18 jarige leeftijd al de eye-opener dat spaargeld enorm fijn was.

Al spaar je maar 10% van je inkomen

Een buffer is enorm belangrijk. Het kan zomaar zijn dat er iets kapot gaat of dat je iets groots aan wilt schaffen. Dan is er opeens dat spaarpotje wat het mogelijk maakt. Je hoeft er niet meer wakker te liggen en de keuze te maken tussen eten of een andere koelkast. Je bent er al op voorbereid. Je hebt daarmee een klein vermogen opgebouwd waarmee mogelijkheden en zekerheid voor jezelf creëert.

Vermogen is eigenlijk jouw werknemer

Spaar je meer dan 10% van jouw inkomen, dan gaat het sparen veel harden. En voor je het weet, heb je opeens een paar duizend euro en is de buffer overvol. Genoeg reden om het dan te gaan investeren. En als je gaat investeren, probeer je daar rendement mee te halen. Eigenlijk werken al die euro’s eraan mee om uiteindelijk jou rendement te kunnen betalen. Het zijn dus eigenlijk jouw eigen werknemers.

Waar heb je vermogen voor nodig?

Alvar had het er in aflevering #013 al over. Hij is op wereldreis gegaan en had daar geld voor nodig. Ook hebben zowel Bas als Arjan voor ogen om eerder te stoppen met werken. Dat kan zijn dat je helemaal niet meer gaat werken, maar kan ook betekenen dat je parttime gaat werken. Gewoon één of twee dagen minder werken. Gewoon omdat het kan.
Als jij voor jezelf gaat beginnen is een spaarpotje natuurlijk ook enorm fijn. Chris had het er vorige week al over. Zij kunnen hun lasten betalen van één salaris, maar die buffer is toch wel heel fijn om te hebben bij onvoorziene uitgaven. En met die zekerheid kan hij voor zichzelf beginnen.

Daarom moet je vermogen opbouwen

Vandaag noemen we meer dan genoeg redenen om te beginnen met vermogen opbouwen. Natuurlijk hoef je geen letterlijk voorbeeld aan ons te nemen. Een beetje minder kan ook prima. Maar dat sparen belangrijk is, is een ding dat zeker is.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

3 reacties op “Goed met Geld #026: “Waarom vermogen opbouwen””

 1. Anne schreef:

  Wat leuk dat jullie gereageerd hebben op mijn vraag en er zelfs een hele podcast over hebben gemaakt!
  Ik hoef inderdaad nu nog niet precies te weten wat ik later met mijn vermogen wil doen. Het geeft vooral heel veel vrijheid. Goed punt!
  Ik ben iemand die niet veel nodig heeft en veel spaart.. sinds een maand ben ik ook redelijk actief aan het beleggen. Ik haal er plezier uit om een vermogen op te bouwen en wat ik hier later mee ga doen, dat zie ik dan wel weer. Eerst maar eens mijn studie afmaken en beginnen met voltijd werken. Door deze podcast heb ik weer een boost motivatie om door te gaan met een vermogen opbouwen.. thanks!

  Ik denk inderdaad dat ik daar niet snel spijt van zal krijgen

 2. Anita schreef:

  Je bent slecht bezig als je geen vermogen opbouwt. Hallo zeg. Mag het iets minder lomp. Realiseren jullie beide dat je in een luxe positie zit dat je ruimte hebt om van je salaris geld op zij te zetten? Jullie kunnen het misschien niet voorstellen maar er zijn heel wat mensen die met een gezin met kinderen leven van het minimum inkomen. Ik vind het heel leuk om naar jullie te luisteren maar deze keer vind ik dat jullie beide kwetsende en neerbuigende opmerkingen maken. Aflevering 26. Ik werd er verdrietig van. Ik hoop dat jullie in het vervolg hier een beetje rekening mee houden. Ik snap jullie enthousiaste wel. Maar je bent niet slecht bezig als je iedere maand alle monden wilt voeden in je gezin en je hierdoor niet altijd iets op zij kan zetten.

  • Bas schreef:

   Hi Anita, het spijt ons als we zo zijn overgekomen. Het is uiteraard niet de bedoeling neerbuigend te doen. Wat wij proberen aan te geven, is dat het belangrijk is om over later na te denken én daar actie op te ondernemen. Dat hoeft inderdaad niet bij iedereen even hard te gaan. Ja, wij zitten in een luxe situatie, dat beseffen wij ons maar al te goed. Maar aan de andere kant, je hoeft ook niet meteen 50% van je inkomen opzij te zetten. Begin eens met de kleine beetjes. Je zult zien dat een klein beetje ruimte creëren vaak mogelijk is, en dan is het een kwestie van volhouden. Een heel gaaf voorbeeld vind ik het blog van zuinigeman.nl, hij heeft met een niet al te hoog inkomen toch kunnen zorgen dat hij wat begon te sparen. Door dat vol te houden en door te zetten lukt het hem nu om wat schulden af te lossen en daardoor zijn maandlasten te laten dalen.
   Excuses als het wat te lomp overkomt, wij proberen te prikkelen en te inspireren en soms komt dat wat te lomp over. Hopelijk blijf je wel luisteren!
   Bedankt voor je feedback!