Goed met Geld #026: “Waarom vermogen opbouwen”

Anne heeft ons een vraag gesteld in aflevering #022. Anne staat aan het begin van haar carrière en denkt er voorlopig nog niet aan om eerder te gaan stoppen met werken. Maar waarom zou je dan vermogen op moeten bouwen. Hoewel Bas al een reactie heeft gegeven op de website, vonden wij dit zo’n goede vraag, dat we daar graag een hele aflevering aan besteden. Want waarom is het nou zo belangrijk om te sparen en daarmee vermogen op te bouwen. Wij vinden het eigenlijk vanzelfsprekend dat je vermogen op gaat bouwen, maar daar gaan wij in deze podcast van vandaag uitgebreid op in.

De Goed met Geld Podcast

Sparen is belangrijk

Waar Bas is gaan sparen om de keuze te hebben waar hij uiteindelijk zijn tijd aan gaat besteden, moest Arjan al van jongs af aan sparen. “Voor later”. Hoe lastig dat was om te begrijpen als 13 jarige, was er op 18 jarige leeftijd al de eye-opener dat spaargeld enorm fijn was.

Al spaar je maar 10% van je inkomen

Een buffer is enorm belangrijk. Het kan zomaar zijn dat er iets kapot gaat of dat je iets groots aan wilt schaffen. Dan is er opeens dat spaarpotje wat het mogelijk maakt. Je hoeft er niet meer wakker te liggen en de keuze te maken tussen eten of een andere koelkast. Je bent er al op voorbereid. Je hebt daarmee een klein vermogen opgebouwd waarmee mogelijkheden en zekerheid voor jezelf creëert.

Vermogen is eigenlijk jouw werknemer

Spaar je meer dan 10% van jouw inkomen, dan gaat het sparen veel harden. En voor je het weet, heb je opeens een paar duizend euro en is de buffer overvol. Genoeg reden om het dan te gaan investeren. En als je gaat investeren, probeer je daar rendement mee te halen. Eigenlijk werken al die euro’s eraan mee om uiteindelijk jou rendement te kunnen betalen. Het zijn dus eigenlijk jouw eigen werknemers.

Waar heb je vermogen voor nodig?

Alvar had het er in aflevering #013 al over. Hij is op wereldreis gegaan en had daar geld voor nodig. Ook hebben zowel Bas als Arjan voor ogen om eerder te stoppen met werken. Dat kan zijn dat je helemaal niet meer gaat werken, maar kan ook betekenen dat je parttime gaat werken. Gewoon één of twee dagen minder werken. Gewoon omdat het kan.
Als jij voor jezelf gaat beginnen is een spaarpotje natuurlijk ook enorm fijn. Chris had het er vorige week al over. Zij kunnen hun lasten betalen van één salaris, maar die buffer is toch wel heel fijn om te hebben bij onvoorziene uitgaven. En met die zekerheid kan hij voor zichzelf beginnen.

Daarom moet je vermogen opbouwen

Vandaag noemen we meer dan genoeg redenen om te beginnen met vermogen opbouwen. Natuurlijk hoef je geen letterlijk voorbeeld aan ons te nemen. Een beetje minder kan ook prima. Maar dat sparen belangrijk is, is een ding dat zeker is.

Waar vind je ons nog meer?

Naast deze podcast kan je ons op nog meer plaatsen vinden. Bas vind je op FireTheBoss.eu en Arjan is te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Via deze kanalen publiceren wij meerdere malen per week een blog.

1 gedachte over “Goed met Geld #026: “Waarom vermogen opbouwen””

  1. Wat leuk dat jullie gereageerd hebben op mijn vraag en er zelfs een hele podcast over hebben gemaakt!
    Ik hoef inderdaad nu nog niet precies te weten wat ik later met mijn vermogen wil doen. Het geeft vooral heel veel vrijheid. Goed punt!
    Ik ben iemand die niet veel nodig heeft en veel spaart.. sinds een maand ben ik ook redelijk actief aan het beleggen. Ik haal er plezier uit om een vermogen op te bouwen en wat ik hier later mee ga doen, dat zie ik dan wel weer. Eerst maar eens mijn studie afmaken en beginnen met voltijd werken. Door deze podcast heb ik weer een boost motivatie om door te gaan met een vermogen opbouwen.. thanks!

    Ik denk inderdaad dat ik daar niet snel spijt van zal krijgen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.