Goed met Geld #007 “Crowdfunding”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 15/03/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Vandaag het tweede interview dat wij houden in dit eerste seizoen van de Goed met Geld podcast. Zoals de titel al verraadt: het gaat vandaag over crowdfunding. De gast die wij vandaag interviewen heeft al enkele jaren ervaring met crowdfunding investeringen. Vandaag deelt hij zijn verhaal. Waarom doet hij aan crowdfunding, wat heeft hij tot nu toe geleerd en welk advies geeft hij jou mee. Veel luisterplezier!

De Goed met Geld Podcast

Wat is nou crowdfunding

De vorm van crowdfunding waarin onze gast voornamelijk investeert is crowdlending. In plaats dat een bedrijf €50.000 bij de bank leent, leent hij bij 500 verschillende mensen €100. Totaal precies hetzelfde bedrag. Maandelijks wordt daar een stukje rente en aflossing van betaald, net zolang totdat de lening is afbetaald. Eigenlijk ben je met z’n allen ‘de bank’.

Van je fouten leer je

Onze gast heeft in het verleden flinke fouten gemaakt. In plaats van de risico’s zag hij alleen maar euro’s en rendementen. In het interview vertelt hij dat er na zo’n twee jaar een omslagpunt kwam. Er is een analyse gemaakt op de projecten die misgingen. In het interview vertelt hij uitgebreid welke resultaten de analyses gaven en hoe hij nu investeert.

Het platform is de sleutel in crowdfunding

Onze gast investeert in allerlei MKB bedrijven, maar doet dit via bedrijven die tussen hem en het MKB bedrijf zitten. Zogenaamde platformen. De MKB-er meldt zich bij het platform voor een lening en via het platform investeert onze gast in het MKB bedrijf. In het interview legt hij uit hoe dit in z’n werk gaat, wat de rol is van het platform en wat het kost.

Is crowdfunding toekomstbestendig?

De vraag die Bas heel terecht stelt: “Hoe zie jij de toekomst van crowdfunding?”. Het antwoord dat Bas krijgt is heel duidelijk: het zal minder zijn ten tijde van een crisis, maar een positief rendement moet mogelijk blijven. In de podcast wordt uitgelegd uit waarom en welke ontwikkelingen de verschillende platformen in het verleden al hebben doorgemaakt om zich hierop voor te bereiden.

Lees je in!

De tip van onze gast als je ook wil beginnen met crowdfunding: Lees je in! Hieronder staan de nodige links om je daarbij alvast op weg te helpen:
Crowdfunding: Wat is het nu precies?
5 jaar crowdfunding
Risicomanagement in crowdfunding
Het discussie forum over crowdfunding projecten
Ga het proberen!


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld #007 “Crowdfunding””

  1. Hein schreef:

    Samen met de vorige aflevering zijn dit mooie introducties voor beleggen en crowdfunding! Leuk om zo kennis op te doen. Ik ga er eens over nadenken en dan besluiten waar ik verder mee ga.