Goed met Geld #006 “Beleggen”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 08/03/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Vandaag is een hele speciale aflevering. Zoals vorige week al aangekondigd, hebben we vandaag een gast. Wat ons betreft is hij een expert op het gebied van beleggen en kunnen we enorm veel van hem leren. We beginnen bij het begin: “Wat is een aandeel?” Langzaam maar zeker gaan we verder hoe onze gast zijn geld in aandelen stopt, wat jij als luisteraar daarvan kan leren en wat je vooral niet moet doen. Heel veel luisterplezier!

De Goed met Geld Podcast

Eigendom

Aandelen zijn eigenlijk stukjes eigendom. Op de beurs handel je in aandelen, dus eigenlijk handel je in stukjes van een bedrijf. Heb jij een aandeel, dan ben jij voor een heel heel heel klein stukje eigenaar van dat bedrijf.

Beleggen in mandjes

Onze gast vertelt dat hij belegd in ‘mandjes’ aandelen. “Ik beleg niet in individuele aandelen. Ik vind het veel gedoe en lastig om te kiezen welk aandeel ik wil gaan kopen. Welke bedrijven zie ik in de toekomst succesvol worden?” De indextrackers (ETF’s) waarin onze gast investeert, volgen vrijwel de gehele wereldeconomie.

Ontzorg jezelf

Onze gast heeft twee manieren om zichzelf te ontzorgen. Zo maakt hij gebruik van die mandjes, waardoor hij niet zelf hoeft te kiezen welke aandelen hij nu wel of juist niet gaat kopen. Daarnaast heeft hij geen idee wat de waarde van zijn aandelen pakket op dit moment is. Het wisselt zo snel, terwijl ik het geld pas over 20 jaar nodig heb. Over het grote geheel vind hij dat dus ook niet zo interessant.

Welk mandje kies jij?

In het interview gaan we in op welke tracker je nou moet kiezen. Hoe is onze gast nu op zijn keuzes gekomen in welke ETF hij investeert.

Meer lezen?

Natuurlijk zijn er nog vele artikelen en blogs die je kan lezen over de strategie, besparen op de kosten en het kiezen van de goede broker:

Ontmoet de slechtste investeerder
Een introductie in het investeren in ETF’s
De investeringsstrategie van onze gast
Blijf besparen op de kosten
Het huidige portfolio van onze gast

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

4 reacties op “Goed met Geld #006 “Beleggen””

 1. Joep Quaedvlieg schreef:

  Dag
  Deze podcast #6 vond ik persoonlijk de meest leerzame, omdat hierin een activa kolom gebouwd wordt. Graag zou ik meer willen horen over methoden om passief inkomen te generen. Wat is mogelijk door jullie ?
  Zie bijvb het boek: Rijke Pa, Arme Pa.

  dank
  gr. Joep Quaedvlieg

  • Bas schreef:

   Hoi Joep, ik heb zelf het boek Rich Dad Poor Dad ook gelezen en ben er behoorlijk positief over. In de verdere afleveringen zullen wij zeker ingaan op het opbouwen van passief inkomen.
   Dat betekent niet dat alle podcasts hierover zullen gaan.
   Wij willen Nederland goed met geld maken, en een onderdeel daarvan kan zijn passief inkomen genereren. Blijf dus vooral luisteren, ik hoop dat we voldoende interessante content publiceren voor je!
   Bas

 2. Manouk schreef:

  Hi Bas,

  Ik ben vanaf de eerste podcast aan het luisteren naar jullie adviezen en interessante informatie over financiën.

  Omdat dit natuurlijk een wat oudere aflevering is, vraag ik mij af of het nog steeds verstandig is (vanwege de crisis) om op lange termijn te gaan beleggen in aandelen..

  En zou jij nog steeds hetgeen aanraden qua broker en de Giro etc. Als 2 jaar geleden in deze podcast?

  Groet,

  Manouk

  • Bas schreef:

   Hoi Manouk, of het verstandig is of niet om te beleggen in aandelen moet je zelf weten. Mijn mening, dus geen advies!, is dat het op de lange termijn nog steeds slim is te beleggen in aandelen. Ik doe dat niet door een aandeel te selecteren en all-in te gaan. Ik koop enkel weidgespreide ETF’s en ik koop elke maand kleine beetjes. Ik beleg nog steeds bij DEGIRO, maar er zijn goede alternatieven (ik overweeg over te stappen).