Goed met Geld 199: Crowdfunding update

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 17/11/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Op veler verzoek is hier weer een crowdfunding update van Arjan. De vorige update is alweer een tijd geleden en was midden in de Corona crisis toen een hoop van de crowdfunding projecten stopten met het terug betalen van de leningen. In deze aflevering legt Arjan uit hoe hij nu met zijn crowdfunding om gaat, hoe hij zijn crowdfunding projecten uitzoekt én waarom hij toch een soort van aan het afbouwen is. Zeker het beluisteren waard.

De Goed met Geld Podcast

Huidige staat

In de vorige crowdfunding update hoorden we van Arjan dat er een aantal van de crowdfunding projecten betalingsproblemen hadden. In deze update horen we dat een deel daarvan nog altijd niet aan het terugbetalen is. Gelukkig loopt voor een ander deel de terugbetaling wel weer op rolletjes. Maar het is toch even schrikken wanneer jouw stabiele inkomstenstroom uit crowdfunding ineens opdroogt. Toch was dit niet de eerste keer dat die Arjan gebeurde. In het verleden had hij ook al eens dat het echt niet goed ging met veel van zijn crowdfunding projecten. Toen investeerde hij ook nog veel in ondernemingen en die hadden nog wel eens de neiging om kopje onder te gaan. En jouw aandeel in het bedrijf gaat dan ook ten onder.

Al jaren mee bezig

Gelukkig heeft Arjan ondertussen al een decennia aan ervaring en weet hij dat er altijd projecten zullen zijn die je af moet schrijven. Net zo als dat de aandelenmarkt ook één keer in de zoveel tijd een hoop van haar waarde verliest, zo gaat het spelletje nou eenmaal. Arjan was daar altijd goed op voorbereid. Hij houdt nog altijd heel nauwkeurig bij in welke projecten hij investeert, hoeveel hij heeft geïnvesteerd en waar de terugbetalingen vandaan komen. Zo kon hij in slechte tijden bijsturen en koos hij er steeds vaker voor om alleen nog maar crowdfunding projecten te doen waar een (hypothecair) onderpand bij betrokken was. Dat wil eigenlijk niets meer zeggen, dan dat er iets te verkopen valt wanneer de lening nemers niet meer (kunnen) voldoen aan hun financiële verplichtingen. Daardoor wordt het financieel risico dat je loopt direct een heel stuk kleiner. En ben je er meer zeker van dat je in ieder geval een (groot) deel van je geld terugkrijgt wanneer de zaken fout lopen.

En nu?

Dus Arjan is nog steeds aan het crowdfunden, maar hij heeft ondertussen ook de o zo makkelijke aandelen ETF’s en vastgoedfondsen gevonden. En hoe makkelijk is het dat je daar je geld 1x inlegt en er verder geen zorgen meer over hoeft te maken? Met dat in gedachten, lijkt het erop dat Arjan, naast zijn centen, toch ook wel erg veel tijd moet investeren om zijn crowdfunding portefeuille draaiende te houden. Er komt immers elke maand ook weer geld terug, waarvoor een nieuwe investering gezocht moet worden. En omdat Arjan ondertussen een behoorlijke som geld erin heeft zitten, wordt het steeds moeilijker om voor al dat geld betrouwbare en zinvolle crowdfunding projecten te vinden. Daarom heeft Arjan besloten om geen nieuw geld meer aan zijn portefeuille toe te voegen en enkel het geld wat al geïnvesteerd was, dat weer vrijkomt, opnieuw te investeren. Daardoor zal het deel crowdfunding op zijn gehele investeringen langzaam aan steeds kleiner worden.

Heb jij ervaring met crowdfunding? Welke platformen gebruik jij en hoe bepaal jij welke projecten jouw geld waard zijn? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 199: Crowdfunding update”

  1. Maarten schreef:

    Leuke podcast weer, je hebt het over investeren in hypothecaire leningen. Op welk platform doe je dat?