Goed met Geld 198: Offensief of defensief beleggen

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 10/11/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Je hebt Bas en Arjan er wel al vaker over gehoord, offensief en defensief beleggen. De vaste luisteraar weet dat de heren allebei vrij offensief in de wedstrijd zitten. Maar wat betekent het nou om offensief te beleggen? En als zowel Arjan als Bas offensief beleggen, waarom zou iemand dan voor een defensieve beleggingsstrategie kiezen? In deze aflevering gaan ze hier op in, en lijken de heren voor het eerst niet helemaal op één lijn te zitten.

De Goed met Geld Podcast

The Trinity Study

Je hebt vast wel ooit eerder gehoord van de wereldberoemde ‘Trinity Study‘. In dit onderzoek gingen 3 onderzoekers op zoek naar een jaarlijks opname percentage dat duurzaam is. Of te wel, welk percentage (elke keer opgehoogd met de inflatie) kun je uit je beleggingsportfolio halen, zonder dat je aan het einde van 30 jaar geld tekort komt. Hier kwam uit dat historisch gezien je in in 98% van de gevallen, veilig 4% uit je portfolio kan halen en dat je aan het einde van die 30 jaar, dan nog niet blut was. Dit is later de ‘4% safe withdrawal rate’ gaan heten en wordt vaak gebruikt binnen de FIRE gemeenschap.

De 75/25 verdeling

Deze safe withdrawal rate gold bij een 75/25 portfolio. Dit betekent dat het porfolio voor 75% uit aandelen bestaat en 25% uit obligaties. Deze verdeling deed het beter dan een portfolio met alleen maar aandelen. Dat is misschien verrassend, want we weten dat aandelen gemiddeld genomen meer rendement opleveren dan obligaties. Hoe kan het dan toch dat het 75/25 portfolio gewonnen heeft? Dat komt door het dempende effect van obligaties. Aandelen hebben meer volatiliteit, en dat helpt ze ook het hogere rendement te bereiken. Obligaties zijn (of waren) wat stabieler en konden zo de klappen van de aandelen crashes opvangen. Als zo aandelen crash heeft plaatsgevonden, daalt de waarde van de aandelen en komt de verhouding aandelen/obligaties anders te liggen. Bij het her-balanceren, waarbij je het portfolio weer naar 75% aandelen en 25% obligaties brengt, koop je dan voor een hele goedkope prijs aandelen in. Dit maakt je portofolio weerbaarder voor de grillen van de markt.

Aanval of verdediging

Maar obligaties leveren wel minder rendement. Je kunt ze dus zien als een soort verdediging tegen de klappen van de aandelen markt. Obligaties zijn dus onderdeel van een defensieve beleggingsstrategie. Aandelen kun je dan weer zien als aanval, en dat is een offensief deel. Wat je vaak geadviseerd ziet worden bij pensioenbeleggingen is dat afhankelijk van hoe langer je beleggingshorizon nog is, hoe meer offensief de strategie is. Immers, als de aandelen markt instort, heeft je portfolio nog tijd genoeg om weer aan te sterken. Dat is ook de reden waarom Bas en Arjan beide vrij offensief in de wedstrijd zitten.

Spreiding

Ook hier komt diversificatie weer om de hoek kijken. Als je echt alleen een portfolio hebt met aandelen en obligaties dan kun je met de verdeling schuiven. Maar tegenwoordig zijn er ook nog zoveel andere beleggingscategorieën waar je je strategie mee aan kunt passen. Zo kun je het enigszins stabiele vastgoed ook als een defensief component zien. Of kortlopende crowdlending vergelijken met obligaties (wat in feite ook gewoon leningen zijn). Uiteindelijk is het heel belangrijk, dat je ongeacht wat de markt doet, elke avond met een gerust gevoel kunt gaan slapen. Laat je daarom goed informeren door je financieel adviseur om samen met de expert jouw risico bereidheid te bepalen en daarmee de juiste opstelling van jouw beleggings-elftal te bepalen.

Welke verdeling houd jij aan in jouw beleggingen? En vanaf welke leeftijd zou jij significant meer defensief gaan beleggen? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld 198: Offensief of defensief beleggen”

  1. RS schreef:

    Afgelopen december toch de stap genomen te gaan beleggen in een mixfonds. Ik heb met veel interesse deze podcast geluisterd. Onze horizon is 16 jaren (zo komt het vrij al de oudste 18 jaar is). Wij hebben hier op een 5-puntsschaal toch voor neutraal gekozen wegens de onzekerheid in de markt.

    In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, dus hoe zeker is deze 75-25 verhouding nog? En maakt het uit welk type aandelen je doet (bijv. juist in duurzaam of juist in grote multinationals?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.