Goed met Geld 200: Q&A

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 24/11/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Wow, wat een mooi jubileum! Aflevering 200 alweer. We hadden jullie gevraagd om jullie vragen in te sturen en dat hebben jullie gedaan. Dank daarvoor. In deze aflevering worden al jullie vragen beantwoord op het gebied van geld, pensioen én persoonlijk. Geniet van deze 200ste jubileum aflevering.

De Goed met Geld Podcast

GELD: Hoe is jullie geld procentueel verdeeld?

Arjan:

Niet echt blij mee op dit moment. Er waren veel mooie investeringen waar hij aan mee wilde doen, dus de cash reserve is flink geslonken. Daarom nu focus om die reserve weer op te bouwen.

Bas:

Mark:

Dit is de verdeling van mijn geld als ik kijk naar de meer liquide beleggingen (lees: de overwaarde van mijn eigen woning even buiten beschouwing latende).

GELD: Wat is je laatste ontvangen/verstuurde tikkie geweest?

Arjan: Ik vind het heel leuk om geld uit te geven aan ervaringen. Dus de laatste betaalverzoeken die ik heb verstuurd gingen daarover. Mijn vriendin en ik gaan binnenkort samen met onze ouders naar een leuk event en daar hebben we de kosten eerlijk over elkaar verdeeld via betaalverzoeken.

Bas: Geen idee, vast een cadeau voor iemand in de vriendengroep.

Mark: Wij maken graag leuke uitjes. Binnenkort gaan we met onze ouders naar een event en de kosten daarvoor zijn eerlijk verdeeld via betaalverzoeken.

GELD: Maken jullie gebruik van het verhoogd eigen risico en is het al opgevallen dat de korting dit jaar lager is?

Arjan: Afgelopen 2 jaar geen gebruik van gemaakt, maar omdat het nu zoveel duurder wordt, gaat hij komend jaar er wel gebruik van maken. En het was hem opgevallen dat de korting inderdaad 24 euro minder is dit jaar… Natuurlijk wel ervoor zorgen dat je het eigen risico beschikbaar hebt in één van je buffers. Mocht er dan iets gebeuren, hoef je je over het geld in ieder geval geen zorgen te maken.

Bas: Hij is gezond en maakt zich dus ook niet om het eigen risico. Hij heeft het maximale eigen risico, en is daar toe nu toe nog nooit aan toe gekomen. Hij had niet door dat de korting lager was dit jaar.

Mark: De afgelopen jaren heb ik maximaal eigen risico gehad, maar komend jaar schroef ik dat volgend jaar terug. Volgend jaar ga ik mij fysiek weer eens helemaal door laten lichten en dan is de kans dat er iets gevonden wordt ook weer wat groter. Als er niets uitkomt, was het letterlijk gewoon een wat duurdere verzekering.

GELD: In welke orde van grootte zit jullie savingsrate?

Arjan: Bijna slaande ruzie over gehad bij de voorbereiding. Er zijn zoveel manieren om een savingsrate te bereken. Het is dus ontzettend moeilijk om vergelijkingen te doen met anderen. Maar vergelijkingen met jezelf is heel goed te doen! Dat kun je echt als tool gebruiken om grip op je financien te houden. Arjan houdt het al sinds 2015 bij en zijn savingsrate gaat langzaam bergafwaarts… Toch een beetje lifestyle inflation. Zo was het vorig jaar 34%, maar is het dit jaar teruggelopen naar 30%.

Bas: Ik heb echt geen idee. Door de BV, het samenspel met zijn vriendin en alles daaromheen maakt het heel complex. Maar als hij een percentage zou moeten noemen zou het ongeveer 30% zijn, wat ze samen overhouden. Er blijft elke maand dus echt wel wat geld over.

Mark: Ik ben best wel trost op mijn savingsrate van de laatste jaren. In 2020 kwam ik uit op 62%, in 2021 op 55% en dit jaar ben ik op koers om daar boven te blijven. Dat is bij mij het percentage van mijn netto loon (uit werk en freelance, nadat ik maximaal bruto voor mijn pensioen heb gespaard) dat, na alle kosten van heel het jaar, overblijft in mijn vermogen. Waarbij ik corrigeer voor de rendementen uit het vermogen zelf. Bij mij is het dus geld wat ik daadwerkelijk weg heb kunnen zetten voor later.

GELD: Hoe zag jullie financiële opvoeding eruit?

Bas: Hij heeft van zijn ouders meegekregen dat je moet sparen voordat je iets kunt kopen. En dat werd hem altijd op het hart gedrukt. De mate waarin hij dat nu doet, met vastgoed en beleggingen, dat heeft hij echt niet van huis uit meegekregen.

Arjan: Van huis uit heeft hij meegekregen dat bewust met geld omgaan echt wel noodzakelijk was. Bij alle inkomsten moest hij het verdelen over twee spaarpotten. Een pot voor nu en een pot voor later. Dat heeft hem geholpen, want de pot voor later heeft hij kunnen gebruiken om op zijn 18de de rijlessen voor zijn rijbewijs te halen. Ook bij Arjan was het beleggen geen ding. Dus dat is er later allemaal bij gekomen.

Mark: Ik had ook een spaarpot. Maar ik was zelf van jongs af aan al een enorme geldwolf. Ik wilde eigenlijk nooit iets uitgeven en potte alles op in verschillende spaarpotten en enveloppen allemaal met een specifiek doel. Dus mijn ouders hoefde daar niet veel aan bij te dragen, behalve dat ze mij echt veel zakgeld gaven! Ik kreeg vanaf jonge leeftijd wekelijks best behoorlijk zakgeld en voor mijn gevoel ben ik daar altijd heel netjes mee omgegaan. Maar het beleggen stukje moest ook echt uit mijzelf komen.

PENSIOEN: Hoe kom je aan informatie over je vrije ruimte in je pensioen?

Voor ZZP-er is er eigenlijk geen verschil tussen ZZP en in loondienst, uitgezonderd dat je werkgever in loondienst misschien iets voor je opbouwt. Dat bedrag mag je zelf dus niet meer inleggen. Voor ZZP-ers is dat bedrag per definitie 0 euro. Inleggen gebeurt met netto geld, maar bij je inkomstenbelasting in het jaar daarop, krijg je dan de inkomstenbelasting die je al betaald had over je pensioeninleg weer terug. Want die hoef je pas te betalen als je tijdens je pensioen je ingelegde centjes weer terug krijgt.

ONDERNEMEN: Hoe start je op als ZZP-er

Technisch gezien hoef je daarvoor alleen maar even een bezoekje bij de Kamer van Koophandel te doen. Voor een BV heb je een notaris nodig. Maar dat is administratief gezien wat je moet doen. Als we de vraag interpreteren hoe zorg je ervoor dat je een goede eigen onderneming start. Eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel. Ga verkopen! Ga je producten en/of diensten aan de man brengen. Uiteindelijk heb je sales nodig om te kunnen draaien, dus focus daarop, voordat je allerlei randzaken erbij gaat trekken die jouw weerhouden om aan de slag te gaan. Dus begin vooral. Zie een ‘nee’ dan ook als een kans om te verbeteren en vraag naar feedback.

ONDERNEMEN: Welke toekomstdromen hebben jullie voor de podcast?

Bas: Wederom geen idee… Het is een hobby die we naast onze banen doen. En zolang het leuk is en energie geeft kun je daarmee doorgaan.

Arjan: Mooi bruggetje ook naar de volgende vraag.

ONDERNEMEN: Geven jullie ook Goed met Geld advies?

Arjan: De podcast is nog steeds leuk en we willen er graag mee doorgaan. Maar het kost wel tijd. We willen het iets commerciëler in gaan steken. Nu kost het bijna geld en dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Dus zaken zoals Goed met Geld inspiratie sessies vinden we super leuk om te doen. Uiteraard geven wij zowel in de podcast als tijdens die sessies nooit financieel advies. We kunnen wel laten zien welke afwegingen wij hebben gemaakt en uitleggen welke verschillende assets classes er zijn.

Mark: Dit soort afleveringen zijn super leuk en geven veel energie, omdat we hier echt interacteren met ons publiek. Jullie! We zouden graag nog meer van jullie horen. Dus laat zien dat je ons graag hoort. Koop af en toe wat via onze Bol.com affiliate link: https://www.goedmetgeldpodcast.nl/bol, abonneer je zelf op ons YouTube kanaal en geef ons een 5 sterren rating in je favoriete podcast app. Wij doen het goed op jullie blijk van waardering.

PERSOONLIJK: Hoe vaak hebben jullie een geld-date?

Bas: De partner van Bas wordt af en toe bloot gesteld aan een geld-date. Maar ook heel saai. Dus ze maken er een lekker avondje van, met een kaarsje en een wijntje. Dat doen ze een paar keer per jaar. Ondertussen ziet zij wel de waarde in van het opbouwen van vermogen om straks eventueel minder te gaan werken. En daarbij volgt ze graag de lead van Bas.

Arjan: Eigenlijk hetzelfde. Arjan betrekt haar er wel steeds meer bij, zeker nu ze samen op zoek zijn naar een huis. Want dat zullen ze toch echt samen moeten kopen. Soms zijn er wel mooie momenten als ze vol trots laat zien dat ze een mooie aanbieding heeft gescoord. Ook zij wil graag meer uit geld halen.

Mark: Wij hebben elke maand op de laatste dag van de maand een budgetparty. Dan vullen we in hoe we er op dat moment voor staan. Zo maken we er een beetje

PERSOONLIJK: Welk financieel gedrag zouden jullie echt niet accepteren van jullie partners?

Bas: Kort door de bocht. Als ze zonder oog voor gevolgen grote bedragen over de balk smijt. Op een impuls een auto kopen, kan echt niet door de beugel. De neuzen moeten dezelfde kant op staan, in ieder geval in grote lijnen.

Arjan: Gokverslavingen of super hoge/dure verwachtingen die jij elke keer maar op moet hoesten. Want waar eindigt het dan? Een mooie tip van zijn vriendins familie. Koop pas iets (duurs) als je er minimaal 2 van zou kunnen kopen. Daardoor weet je zeker dat je het kunt vervangen en geef je je geld alleen uit aan de dingen die je echt de moeite waard vindt.

Mark: Ik zou het echt niet trekken als er gelogen wordt. In het algemeen kan ik daar al heel slecht tegen, maar bij financiële zaken doet mij dat echt pijn.

Welk antwoord verraste jou het meest, of welke vraag is nog niet gesteld? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.