Goed met Geld #048: “Lekker leven met Minder”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 27/12/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Adine van Lekker leven met Minder is vandaag bij ons te gast in de studio. Zij blogt al sinds 2010 op Lekkerlevenmetminder.nl. Haar persoonlijke blog heeft allemaal tips over besparen, bewust leven en vooral lekker(der) leven met minder. Waar er ooit de noodzaak was om te besparen, is dit nu een levensstijl waar Adine erg blij mee is. Vandaag hebben we het samen met Adine over gigantische hypotheekschulden, klanten die failliet gaan, een fijne levensstijl, versneld aflossen en ga zo maar verder. Van ‘moeten’ naar ‘willen’ besparen en van zuinig leven naar een fijne levensstijl.

Over Adine

Adine is 35 en woont samen met haar man en kat in Friesland. Ze is schrijfster en vertaalster, maar heeft dat twee jaar geleden omgezet naar een fulltime blogcarrière. Als eigen ondernemer heeft ze ondertussen een aantal tegenslagen meegemaakt en is daar steeds weer bovenop gekomen. Zowel de zakelijke als persoonlijke tegenslagen hebben haar veel geleerd, waaruit uiteindelijk de blog “Lekker leven met minder” is geboren. Naast al dit is Adine dol op reizen, lezen en lekker eten. En eigenlijk alles hiervan komt wel aan bod in de podcast van vandaag!

De Goed met Geld Podcast

Goed voorbereid de huizenmarkt op

Adine zag het helemaal zitten. Met een goed salaris heeft ze het huis van haar dromen kunnen kopen. Scherp de onderhandelingen ingaan, het beste uit de hypotheekvoorwaarden halen en niet te gek doen. Geen tophypotheek, verstandig omgaan met de uitgaven en ook nog een deel eigen geld inleggen, zodat je niet gebukt zal gaan onder een veel te hoge hypotheek. Het klinkt toch als het perfecte plaatje.

Tegenslag na tegenslag

Je relatie die overgaat, je belangrijkste klanten die failliet gaan en dan ook nog eens een huis die zo lek is als een mandje. Alsof het niet erger kan. Het overkwam Adine. Allemaal en tegelijkertijd. In de aflevering van vandaag blikken we terug. Hoe kom je zo’n periode door. Hoe goed denkt de bank voor je mee en hoe blijf je jezelf motiveren.

Een gigantische hypotheekschuld

€412.188. Ze kan het zo opnoemen. Adine weet nog precies hoe hoog de hypotheekschuld was en wat voor vervelende herinneringen daaraan kleven. We gaan in de podcast in op haar situatie. Hoe is het zover gekomen en (nog veel belangrijker) hoe is ze daar weer uitgekomen. Niet alleen zuinig leven hoort daarbij. Ook jezelf blijven motiveren. Hoe hou je het voor jezelf behapbaar? Hoe zorg je er nou voor dat je niet bij de pakken neer gaat zitten.

Hoe kom je van een torenhoge hypotheek af?

Dat was natuurlijk de grootste vraag. Je kan niet zomaar even de bank bellen en de boel opzeggen. Die contracten zitten behoorlijk dicht. Dan maar sneller aflossen. Zuinig leven, extra werken en keihard euro’s maken. Het is een tijdlang het verhaal van Adine geweest. En pas in zulke momenten leer je jezelf echt kennen.

Lekker leven met minder

Eenmaal alles weer een beetje op de rit ga je dan evalueren. Wat wil je nou echt? Adine vertelt ons waar ze nou echt gelukkig van werd. Waar het dan echt om draait in het leven. Hoe ze bijvoorbeeld een echt win-win-win situatie creëerde: Geld verdienen door spullen te verkopen, meer ruimte hebben omdat je spullen hebt verkocht en omdat je spullen hebt verkocht, minder schoon hoeven maken. Beter kan toch eigenlijk niet! En dat ging steeds verder. Steeds meer ervaarde ze het geluk door eens kritisch te kijken naar de waan van de dag. Steeds een klein beetje extra.

Leven met minder is geen armoe, maar rijkdom

In de podcast komt dit steeds meer en meer naar voren. Het gaat niet om de spullen die je hebt. Het gaat niet erom dat je binnen 5 minuten een supermarkt hebt. Het gaat niet om het drielaags toiletpapier. Hoe gek het misschien ook klinkt. Je kan heel lekker leven met minder. En Adine is daar wel het voorbeeld van. Het is dan ook niet meer gefocust op het besparen. Het is een levensstijl met de focus op geluk. En om dat geluk te verwezelijken is niet veel nodig.

Schaalbaar inkomen

Uurtje factuurtje klinkt soms heel aantrekkelijk. Een uurtje langer werken is een uurtje meer inkomen. Maar dat idee is aan de kant gezet. In de podcast gaan we in op het geluk van jouw eigen producten verkopen en dat zo schaalbaar als mogelijk maken. Los komen van het tijd = geld principe. Hoe je dat kan doen en hoe je jouw privé gedachten soms ook mee moet nemen in jouw werkhouding.

Goed met Geld vragen

Ook aan Adine hebben we onze Goed met Geld vragen voorgelegd:

1. Wat is jouw grootste financiële blunder?
2. Wat had je vijf jaar eerder al willen hebben of kunnen?
3. Waar zie je jezelf over vijf jaar staan?
4. Welke bron zou onze luisteraar moeten kennen?
5. Wat is jouw advies voor een lekker(der) leven met minder?

Goed met Geld Links

In deze podcast zijn de nodige links genoemd. Allereerst natuurlijk de plekken waar je Adine en haar werk kan vinden. Dat kan op:
Lekker leven met Minder
Money Mind Academy
Money Mind
En natuurlijk de verschillende socials (Facebook, Pinterest, Twitter, Instagram en Youtube)
De website die erg handig is om te kennen, is die van Geldnerd. Natuurlijk verwijzen wij ook graag naar het interview dat wij met Geldnerd hebben gedaan in aflevering 28.
Daarnaast raadt Adine ook aan om eens naar een bijeenkomst te gaan. Denk aan Fincon of in Nederland Fin-X.

Goed met Geld on Stage

Op zondag middag, 12 januari, nemen Bas en Arjan een podcast op met live publiek. Dit doen wij in het Belasting en Douane museum waar op dat moment de tentoonstelling “Gek op Geld” is. Ben jij dus benieuwd hoe wij een podcast voorbereiden en opnemen, wil je ons vragen stellen live in de uitzending of wil je er gewoon bijzijn? Reserveer dan alvast snel je kaarten! Er is een gelimiteerd aantal kaarten beschikbaar en de ruimte is beperkt, dus maak vooral gebruik van deze unieke kans. Op de website van het Belasting en Douane museum vind je meer informatie over ons als spreker en alle andere sprekers die uitgenodigd zijn.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.