Goed met Geld #049: “The boring middle”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 03/01/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Als je financieel onafhankelijk wil worden, dan kom je op een gegeven moment in the boring middle terecht. Dat saaie midden, waarin je weinig nieuwe ideeën meer kan lezen, duurt heel lang. Het is een marathon, geen sprint. Wij geven je tips om te genieten van het leven als je goed met geld probeert te worden en het saaie midden, iets minder saai te maken.

De Goed met Geld Podcast

Overzichtelijke doelen stellen

Als je een doel hebt is het fijn om te weten hoe ver je bent. Stel dat je op vakantie gaat, lekker met de auto naar Frankrijk. Dan weet je het als je ongeveer halverwege bent. Je weet ook hoe ver je nog moet en hoe lang dat gaat duren.

Met veel doelen in het leven is het zo. Soms is dat ook zo met financiële doelen, zoals het aflossen van een lening. Je weet het einddoel, en hopelijk is het overzichtelijk.

Maar dit is lang niet altijd het geval. Soms is het doel zo enorm groot, dat het onhaalbaar lijkt. De finish is niet eens in zicht! Dit is een beetje het geval met financiële onafhankelijkheid. Die reis duurt decennia. Halverwege kom je in the boring middle terecht: het saaie midden waarin niks lijkt te gebeuren.

Financiële onafhankelijkheid: de lange termijn

FO gaat over de lange termijn, je kan het vergelijken met een marathon en niet met een sprint. En juist die lange termijn maakt dat het soms heel moeilijk is om focus te blijven houden op dat einddoel.

Als je net start met je weg naar financiële onafhankelijkheid ben je nog enthousiast en vol energie. Op een gegeven moment wordt dat minder. Nieuwe artikelen op blogs interesseren je niet zoveel meer. Een podcast geeft weinig nieuwe ideeën meer (behalve de Goed met Geld Podcast natuurlijk!).

Je zit in the boring middle. Wat je ook doet, het lijkt niet uit te maken omdat je einddoel nog zover weg is. Maar geloof me, het maakt uit!

The boring middle

Het klopt dat er geen spanning en nieuwigheid meer is in het saaie midden op weg naar financiële onafhankelijkheid. Maar je kan zeker wel dingen doen om het makkelijker te maken voor jezelf.

Ga iets leuks doen! Het leven draait niet alleen maar om geld. Wel voor een deel natuurlijk (zegt de finance-nerd) maar het belangrijkste in je leven heeft niets met euro’s te maken. Jouw familie, vrienden hobbies zijn veel belangrijker. Ja, financiële onafhankelijkheid is een leuk doel. Maar als je dat haalt zonder vrienden en zonder leuke dingen om te doen, wat heb je er dan aan?

Wij bloggen en podcasten over persoonlijke financiën. Dat betekent dat we constant met geld bezig zijn. Dat doen we omdat we FIRE niet eens als einddoel zien, maar ook het meenemen van anderen in onze reis daar naartoe. Het geeft heel veel energie om te zien dat je anderen echt kunt inspireren en helpen.

Wat je verder kan doen om het saaie midden minder saai te maken is blijven zoeken naar punten van optimalisatie. Bij alles wat je doet moet je je afvragen of dat je dichterbij je einddoel brengt. Als dat zo is, top. Hopelijk geldt dat voor alles in je leven. Maar zelfs die zaken kan je verbeteren. Wat nou als je alles met 1% kon verbeteren? Maakt geen verschil zeker? Toch wel! 1% beter elke keer weer levert uiteindelijk enorme verbeteringen op.

Nog een manier is het opknippen van je doel in kleine stukken. Dat kan zijn het bekijken van je streefbedrag voor financiële onafhankelijkheid als percentages. Voor elke 5% van je doel mag je een feestje vieren. Voor elke duizend euro die je aflost op je hypotheek mag je een streepje zetten. Elke maand als je eigen vermogen gestegen is ben je op de goede weg. Ook als het een keer een maand daalt kan je daar wat tegen doen. Zoom eens uit, kijk naar de langere termijn. Zie je die stijgende lijn? Je bent goed bezig!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.