Goed met Geld #028: “Geldnerd”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 09/08/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Altijd al beter willen worden met geld? Bewuster willen leven of het maximale uit Excel willen halen? Hopelijk heb je dan wel eens van Geldnerd gehoord. Niet? Gelukkig voor jou hebben wij hem vandaag te gast in onze studio! Met heel veel levenservaring vertelt deze nerd over zijn financiële leven. Hoe is zijn spreadsheet nou tot stand gekomen en hoe lang duurde het voordat hij nu is waar hij nu staat. Een reis naar financiële onafhankelijkheid die al 15 jaar bezig is. Wordt hij FIRE of gaat hij toch voor HOT? Welk boek over geld zou je moeten lezen en hoe kan ook jij financieel onafhankelijk worden? Je hoort het allemaal in de podcast van vandaag!

Wie is Geldnerd?

Achterin de 40 en woonachtig in de randstad is Geldnerd wel één van de meest gehoorde namen als het gaat om financiële blogs. Samen met zijn vriendin en het hondje wonen ze in een prachtig koopappartement.
Geldnerd is in 2003 begonnen met voorzichtige stapjes richting financieel bewustzijn. Dat is ondertussen uitgelopen op een een goedlopende blog en de bijnaam “opa Geldnerd”. Vandaag deelt Geldnerd zijn verhaal over zijn financiële reis en zijn blog in onze podcast.

De Goed met Geld Podcast

Geldnerd begon op een regenachtige middag

Zorgen over je pensioen en geen idee hebben waar het geld naartoe gaat. Het begin voor Geldnerd om te beginnen met een financieel bewust(er) leven. Opzeggingsbrieven vlogen de deur uit en vele onnodige kosten werden geschrapt.

Met het geld dat overbleef gingen we investeren

Met vrij eenvoudige stappen kon het spaarpercentage van 10% opgehoogd worden richting de 30%. Met vallen en opstaan is ook Geldnerd langzaam aan begonnen met beleggen met het overgebleven geld. Het heeft wat jaren geduurd, maar ondertussen is daar dan toch de kennis. Wij als gewone burgers hebben niet de tijd, kennis en snelheid om de juiste aandelen te kopen en daarmee de beurs te verslaan. Dat lukt gewoon niet. En waarom de beurs willen verslaan, terwijl je met de beurs volgen al gemiddeld 7% rendement kan maken. Zonder extreem veel inspanning en met minder hoge risico’s dan wanneer je zelf aandelen gaat selecteren.

Een sabbatical heeft voor een grote omslag gezorgd

Na de cultuurshock door over te stappen van het bedrijfsleven naar de overheid, is Geldnerd met sabbatical gegaan. In het verre warme land heeft hij 9 maanden genoten van een sabbatical, totdat de muren toch wel echt op hem afkwamen. Weer aan het werk was daar nog eens een andere cultuur. Je stopte op tijd en kon daarna vakantie vieren. Een geweldige omgeving die hem zowel veel inzichten als tijd gaf. En de cocktail van die twee maakten een perfecte combinatie voor zijn blog.

Het doel is financieel onafhankelijk worden, niet eerder stoppen met werken

De haat-liefde verhouding met de term FIRE is zeker aanwezig. Want wat ga je doen als je het eenmaal hebt bereikt? Achter de geraniums zitten? Nee, dat is zeker niet het plan. Het doel is dan ook voornamelijk financieel onafhankelijk worden. De keuzes kunnen maken waar je gelukkig(er) van wordt. Dat kon eerder al door financieel bewust te leven. Puur en alleen daardoor was het mogelijk om mee te gaan naar het verre warme land. Die vrijheid is wat zo belangrijk is bij financiële onafhankelijkheid.

Excel maximaal benutten

Meten is weten. Als je overzichten hebt kan je erop anticiperen en ze verbeteren. En als klap op de vuurpijl kan je met de computer alles nog eens maximaal automatiseren. De echte nerd in Geldnerd in een notendop. In de podcast verteld Geldnerd hoe zijn Excel tot stand is gekomen. Een proces waar ook vele jaren overheen zijn gegaan. Allemaal met als doel: het geven van inzicht in de huidige status en trends. En hoewel hij al jaren bezig is met de ontwikkeling, zal de administratie van Geldnerd nooit af zijn!

De side effects van bewust met geld omgaan

Er zijn nogal wat side effects die zijn ontstaan bij het bewust omgaan met geld. In de aflevering van vandaag gaat Geldnerd dieper in wat er allemaal nog meer is gewijzigd. Denk bijvoorbeeld aan het ontstaan van Healthnerd. Meten is weten. En als je iets weet kan je het verbeteren en optimaliseren!

De Goed met Geld Vragen

Natuurlijk hebben wij ook in deze afleveringen de Goed met Geld Vragen aan Geldnerd gesteld. In de podcast geeft hij antwoord op de volgende vragen:

1. Wat is jouw grootste financiële blunder?
2. Wat had je vijf jaar eerder al willen hebben of kunnen?
3. Waar zie je jezelf over vijf jaar staan?
4. Welke bron zou onze luisteraar moeten kennen?
5. Wat is het advies van Geldnerd voor jou om ook een geldnerd ter worden?

Goed met Geld links

Vandaag hebben we gesproken met Geldnerd. Zijn blog vind je op www.geldnerd.nl.
Het advies van Geldnerd is om eens te kijken naar het boek “Your money or your life” van Vicki Robin. Hiervan heeft Arjan in het verleden al een review geschreven en is in het Nederlands hier gratis te downloaden.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.