Goed met Geld #034: “Boetes”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 20/09/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Niet goed met je geld omgaan. Het schoolvoorbeeld is dan toch wel het moeten betalen van boetes. Ze kosten je geld, terwijl je het had kunnen voorkomen. Dat kan zijn omdat je iets hebt gedaan wat niets mocht (zoals te hard rijden) of omdat je iets niet hebt gedaan wat je wel had moeten doen. Bijvoorbeeld een boete voor te laat betalen van een rekening. Boetes zijn zonde van je geld. Het is een straf omdat je het niet volgens de regels doet. Maar natuurlijk kan je daar ook slim op inspelen. Hoe voorkom je een aflosboete? Kan je boetes voorkomen? Al dat soort zaken komen vandaag aan bod in de aflevering over boetes.

De Goed met Geld Podcast

Houd je aan de regels

Het eerste waar je aan moet denken bij boetes, is natuurlijk in het verkeer. Want elke keer als er een flitspaal staat, ben je toch extra alert. Te hard rijden, ook al is het maar 1 kilometer per uur, mag niet. Daarvoor mag je gestraft worden en dat is toch weer zonde van je geld. De fanmail uit Leeuwarden kan je dan ook maar het beste voorkomen. Boetes zijn een manier om je te straffen. Dus hou je vooral aan de regels, dan hoef je ook niet gestraft te worden.

Wees op tijd met betalen

Een boete op de boete krijgen. Meer dan vervelend. Maar als dan toch een boete hebt gekregen, betaal hem dan in ieder geval op tijd. Hoe vervelend het ook is, als je niet op tijd bent met betalen, komt er een boete voor het te laat betalen van je boete. Dit geldt overigens ook voor alle andere rekeningen die je moet betalen.

Communiceer over geldproblemen

Om goed met geld om te kunnen gaan, heb je wel geld nodig. Toch? Nou, als je nu tijdelijk het geld niet hebt om die ene rekening te betalen, praat er dan over. En dan het liefste met de partij aan wie je het geld moet betalen. Ja, dat is heel vervelend, maar vaak hebben ze begrip voor en geven ze je wat ruimte. In de podcast gaan we in wat een bedrijf te winnen heeft, als ze jou een maandje uitstel geven.

Voorkom boetes

Eigenlijk hebben we het in onze podcast alleen maar over het voorkomen van boetes. Hou je aan de regels, betaal op tijd en ga slim om met je geld. Zo heeft Chris besloten dat hij vervroegt gaat aflossen en niet de boeterente gaat betalen. Is het belangrijk om te weten dat het zonde is om geflitst te worden. En uiteindelijk is het goed om af en toe het een en ander voor te berekenen. Wij maken daarbij vaak gebruik van berekenhet.nl, maar natuurlijk kan je ook jouw eigen Excel of rekenmachine daarvoor gebruiken.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld #034: “Boetes””

  1. Roelie schreef:

    Naast de genoemde momenten waarbij je boete vrij kunt aflossen zie je dit ook vaak bij aflopen van de rentevastperiode van de lening/hypotheek. Deze is lang niet altijd gelijk aan de looptijd. Dus mogelijk ook een mooi moment om meer of gedeel af te lossen.

  2. Danny schreef:

    Hoi Bas en Arjan.
    Helder verhaal over de boeterente bij. vervroegd aflossen of oversluiten van de hypotheek. In mijn situatie was dit te duur en heb ik gekozen voor rentemiddeling van een deel van mijn hypotheek om mijn maandlasten lager te maken. De looptijd van de rentevaste periode van de hypotheek word hierdoor wel wat langer.

    Ik ben benieuwd wat jullie vinden van rente middeling en of dit past in de “goed met geld gedachte”?