Goed met Geld #033: “Bijklussen naast je baan”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 13/09/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Wij hebben het altijd over geld en goed met geld omgaan. Dus ook geld verdienen! Hoe kan je nou geld verdienen. Kan je meer geld verdienen door te werken naast je normale baan? Want daar werk je een bepaalt aantal uren per week en daar krijg je een salaris voor. Maar wat nou als je meer zou willen werken of meer zou willen verdienen. Als je voor jezelf wil beginnen en jouw eigen klanten wil bedienen. Misschien kan je wel geld verdienen met je hobby! Luister vandaag hoe wij onze side hustle’s in de afgelopen jaren hebben zien komen en gaan. Waar wij leuk geld mee hebben verdiend en hoe wij een extra zakcentje verdienen naast onze baan.

De Goed met Geld Podcast

Tijden de studie bijverdienen

Allebei hebben wij (Bas en Arjan) al naast onze studie genoeg bijverdiend. Niet alleen maar met een krantenwijk of in de supermarkt. Nee, wij zetten onze kwaliteiten en kennis al regelmatig in tijdens onze studie. En omdat we er goed in waren, kregen we er nog geld voor ook 🙂

Aan werken moet je wennen

Eenmaal klaar met je studie, moet je best wel even wennen aan het werkende leven. 40 uur per week voor de baas werken is al pittig genoeg. Maar na een tijdje kwamen wij erachter dat we toch de tijd en energie hadden om er iets naast te doen. En dat ‘iets ernaast doen’, werd voor ons beiden een blog.

Wij werken niet illegaal

Ondertussen verdienen wij dus zeker af en toe wat bij. Met onze blogs of met andere werkzaamheden die wij naast onze vaste baan doen. Maar dat is niet illegaal! Je mag in Nederland gewoon wat bijverdienen. Wij hebben die wel met onze werkgevers overlegt, zodat ook zij ervan af weten. Maar, in principe mag je bijverdienen, zolang je het maar opgeeft aan de belastingdienst. Omdat je niet genoeg werkt om jezelf als ZZP-er te kwalificeren, heb je ook niet direct een BTW nummer of KvK nummer. Wil je een bedrijf toch een rekening sturen, dan kan dan middels een kwitantie. Daarmee kan het bedrijf de kosten wel gewoon in de boeken meenemen en kan jij op een legale manier toch wat extra werk uitvoeren.

Aftrekposten bij jouw side hustle

Jouw inkomsten uit jouw side hustle, geef je op bij ‘inkomsten uit overig werk‘. Daarbij geld ook direct de regel dat er zaken weer afgetrokken mogen worden van jouw inkomsten. Denk bijvoorbeeld aan materiaalkosten, reiskosten etc. Een overzicht van de aftrekbare kosten is hier te vinden.

Wat voor soorten inkomsten kan je hebben naast je baan?

Wij hebben allebei onze blogs, deze podcast en daar is geen relatie tussen de tijd en de inkomsten. Maar natuurlijk kan je ook met een uurtarief werken. In onze eerdere aflevering over inkomsten hebben wij het over de verschillende manieren van geld verdienen. Zo kan je actief geld verdienen en semi actief inkomen genereren.

Werken naar je baan hoeft geen geld op te leveren

Werken hoeft niet altijd betaald te zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan vrijwilligerswerk of mantelzorgen. Het valt zeker onder de categorie werken, maar levert wellicht geen geld op. Dat maakt het niet minder waardevol. Je draagt iets bij aan de maatschappij, doet geweldige ervaringen op en ga zo maar door. Ook al doe je geen side hustle voor geld, werken naast je baan in de vorm van vrijwilligerswerk.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

4 reacties op “Goed met Geld #033: “Bijklussen naast je baan””

 1. RB schreef:

  Met je beleggingen verdien je toch ook bij?
  En andere manieren zijn investeren in vastgoed, je eigen huis verhuren, enquêtes invullen. Er zijn zoveel manieren om wat extra geld bij elkaar te sprokkelen (als je er zin in hebt natuurlijk ;))

  • Bas schreef:

   Hoi RB. Met beleggingen kan je inderdaad ook wat bijverdienen. Ik zie dat echter niet als bijverdienen, maar als rendement op een investering.

   Wat wij in deze aflevering bedoelen met bijverdienen is het verdienen van inkomen door actief werk. Vastgoed vind ik bijvoorbeeld ook een investering die cashflow oplevert en meer waard kan worden, geen bijbaan. Het kan natuurlijk wel een bijbaan zijn als je actief gaat flippen, of vastgoed voor anderen in beheer neemt.

   Heb jij zelf ervaring met het bijverdienen door middel van enquetes in te vullen? Ik heb het wel eens bekeken, maar de meesten betalen zo weinig dat ik het niet de moeite waard vond.

 2. Marije schreef:

  Echt een leuke podcast, in korte tijd heb ik nu bijna alle afleveringen geluisterd. Ik vind zelf dat ik redelijk goed met geld ben, maar het kan altijd beter. Zo houd ik (nog) niet echt een administratie bij.
  Wat ik doe: Ik vind het leuk om naar de kringloop te gaan, daar kom ik wel eens mooie kleding voor een prikkie tegen. Dan zet ik het voor meer geld te koop op marktplaats, zo verdien ik toch wat extras per maand erbij.

  • Bas schreef:

   Hoi Marije, wat leuk om dat erbij te doen! Ik probeer zelf ook altijd tweedehands iets te kopen als dat zin heeft. Goed voor het milieu en de portemonnee. Bedankt voor het luisteren!