Goed met Geld #060: “Gerhard te Velde over ondernemen en geld”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 20/03/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Gerhard te Velde komt uit Twente, studeerde eerst personeel en arbeid en later sociologie, en is al tijdens zijn studie gaan ondernemen. En daar praten we vandaag over met hem. We zijn vooral benieuwd naar de adviezen omtrent geld en ondernemen, en daar heeft Gerhard wel een en ander van geleerd!

Over Gerhard

Gerhard kan misschien getypeerd worden als pionier, althans, zo ziet hij zichzelf. Hij is goed in het krijgen en uitwerken van ideeën maar wil zich liever niet met de operaties van een onderneming bemoeien.

In Eager People, zijn eerste onderneming, is hij nog wel eigenaar maar werkt hij nog maar weinig. Hij heeft zichzelf praktisch overbodig gemaakt zodat hij tijd heeft om te werken aan zijn tweede bedrijf: Groeivoer.

De Goed met Geld Podcast

Een paar uur werken per week

In de intro hadden we het er al over. Het belang van slim werken – twee teamleden runnen Eager People waardoor Gerhard zichzelf niet meer nodig heeft in het bedrijf. Hij heeft nu in een paar uur werken toch een inkomen.

“Own it, don’t operate it”. Dat is het credo hier. Gerhard benadrukt wel dat dit niet voor iedereen geldt, maar voor hem zeker wel. Hij wil het liefst niet onmisbaar in zijn bedrijf zijn, want dat vindt hij niet leuk. Hij kan zich dan niet meer bezighouden met groeien en iets nieuws opzetten.

Dit kan natuurlijk alleen als je ook echt winst maakt. Daar gaan we later verder op in. Veel ondernemers verdienen namelijk best goed, maar niet goed genoeg om een manager aan te nemen zodat je zelf overbodig wordt.

Begonnen als student

Als 24-jarige begon Gerhard al met ondernemen, tijdens de studie. Hij kluste bij als tuinman, en dat beviel eigenlijk wel goed!

Ook begon hij met het lezen van honderden studieboeken. Waarom je dat doet? Omdat het je werk is. Dit was een gouden move: als student kon Gerhard bijverdienen door studieboeken te lezen en daar uittreksels van te schrijven (die weer verkocht werden) én hierdoor leerde hij alles over bedrijven en management.

Op zo’n jonge leeftijd zat de ondernemersgeest er dus al flink in, maar het is tegenwoordig alleen maar makkelijker geworden. Het internet staat vol met gratis informatie over ondernemen, én het internet biedt een platform om je onderneming makkelijk op te beginnen (denk aan Airbnb, Uber, Shopify, Instagram).

Welke rol speelt geld in mijn leven?

Voor ondernemers is het belangrijk om te zorgen dat je geen geldzorgen hebt. Dat doe je door beter te leren hoe je geld verdient en hoe je je geld vervolgens beheert.

Goed met geld zijn hoort bij ondernemen. Dat is wel duidelijk. Maar veel ondernemers zijn helemaal niet zo goed met geld. Zij verdienen wel een hoop, maar geven het net zo makkelijk weer uit en weten nauwelijks waaraan.

Administratie is een achilleshiel voor veel ondernemers, maar het is zo belangrijk om te weten wat je financiën doen. Alleen als je precies weet hoe je bedrijf ervoor staat kan je de juiste beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over het aannemen van iemand die jouw werk voor je gaat doen.

Zorg ervoor dat je je eigen salaris kan betalen en dan nog winst overhoudt – dan ben je aan het ondernemen, anders heb je gewoon een baan namelijk.

Geld moet ook niet te moeilijk zijn, maak het gewoon simpel. Je kunt je financiën platslaan door heel domweg te gaan onderzoeken wat je verkoopt aan wie, voor hoeveel geld, en wat dat kost. Als je dat weet dan weet je ook wat je onder aan de streep per verkoop verdient, én je weet hoeveel je moet verkopen om rond te kunnen komen.

Business coaching

In het begin had Gerhard een raad van advies, maar deze bestond uit onbetaalde krachten. Dat maakte het advies redelijk vrijblijvend. Later kwam hij erachter dat betalen voor advies zorgt dat je er meer mee doet.

Nu heeft hij een coach die helpt om dicht bij hemzelf te blijven, meer op het persoonlijke en spirituele vlak dan op het zakelijke vlak.

Voor Gerhard zijn coaches een stok achter de deur, een spiegel. Ondernemers vinden het moeilijk om de waarheid onder ogen te zien, en een onafhankelijk persoon kan je die waarheid veel makkelijk voorschotelen dan dat je zelf kan.

Tip: blijf bij jezelf

Kijk niet teveel naar de buitengewoon goede ondernemers maar leef ook je eigen leven. Gurus roepen steeds maar dat je de extraordinary moet doen om super succesvol te worden. Gerhard geeft ons als tip: blijf dicht bij jezelf. Het leven hoeft niet extraordinary te zijn. The ordinary is ook best gaaf.

Dat is overigens niet alleen zakelijk, het geldt ook in privé als je naar Instagram influencers kijkt. Ga terug naar “the ordinary” en probeer je niet teveel te laten leiden door wat anderen doen of vinden.

De Goed met Geld vragen:

Wat was je grootste financiële blunder: Ik heb twee keer maatwerk software laten bouwen, dat heeft me maar liefst 350.000 euro gekost!

Wat kan je nu wat je vijf jaar geleden al had willen kunnen: begrijpen hoe werkt geld in je bedrijf (wanneer maak je echt winst).

Waar sta je over vijf jaar: Dan ben ik aandeelhouder van meerdere bedrijven, om ze te helpen verder te groeien. En verder wil ik gewoon lekker buiten zijn. Wij mensen zijn helemaal niet gemaakt om binnen te zitten!

Welke bron van informatie moeten onze luisteraars kennen: het boek Profit First over hoe je je geld kan managen in je bedrijf. Het gaat niet om het maken van winst boven al het andere, maar om het managen van je zakelijk financiën zodat er altijd wat winst voor jezelf overblijft.

Wat is jouw advies over goed met geld in je eigen bedrijf: Snap hoe je bedrijf werkt, waaraan je wel of juist geen geld verdient. Het begint allemaal met inzicht.

Links

In de show genoemde links vind je hier:

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.