Goed met Geld #058: “We maken alles op”

Wat als we alles zouden opmaken? De meeste maanden sparen Arjan en Bas genoeg, maar in deze aflevering gaan we met een knipoog onderzoeken wat we moeten gaan doen om niks meer te sparen. We gaan al ons geld opmaken door de vaste lasten enorm te verhogen.

De Goed met Geld Podcast

Niks meer sparen, alles gaat op!

Op onze websites schrijven we regelmatig hoe het gaat als we alles goed doen. De meeste maanden gaat het goed.

Bas spaart zo’n 55% van zijn netto inkomen. Maar in deze aflevering gaan we alles opmaken! Niks sparen, dat is nergens voor nodig. We gaan echt weer van salaris tot salaris leven.

Een voorbeeld

Bas verdient ongeveer 3500 euro netto uit zijn eigen bedrijf. Daarnaast spaart hij nog in zijn bedrijf voor een zakelijke buffer.

Zoals gezegd spaart hij normaal gesproken ongeveer de helft van zijn inkomen. Maar wat nou als alles op zou moeten. Hoe zou het eruit zien om ineens 3500 euro op te moeten maken?

We komen in de uitzending tot de volgende uitgaven:

 • Woning – als we een woning kiezen met hypotheek van 500.000 euro komen we op zo’n 1850 euro per maand.
 • Vaste lasten – 300 euro (samen met vriendin is dat dus 600 euro).
 • Voeding – boodschappen en uit eten kost nog een keer 300 euro per persoon.
 • Private lease auto – een nieuwe luxe auto kost zomaar 500 euro per maand.
 • Vakantie – laten we lekker een paar keer op vakantie gaan en daarvoor 200 euro per maand reserveren. Dan is er 2400 euro per jaar om goed op vakantie te kunnen.
 • De laatste 350 euro maken we op aan kleding en overige uitgaven zoals je telefoonabonnement en de sportschool.

Neem ons niet te serieus

Deze aflevering is gemaakt met een knipoog. We snappen hoe bevoorrecht we zijn met deze inkomens, en snappen dat veel mensen het met veel minder moeten doen.

Toch zien we ook veel mensen die ook zo verdienen, en zelfs nog veel meer. Deze aflevering is dus gemaakt om deze mensen na te laten denken over hun budget. Het is zo makkelijk om alles op te maken. Maar het is in onze positie ook makkelijk om juist wel geld voor later te sparen.

Het is namelijk best stressvol om geen geld te hebben. Als je elke maand alles opmaakt dan heb je dus nooit ruimte om een onvoorziene uitgave te kunnen betalen. Die stress is makkelijk te voorkomen. Luister naar ons en het Nibud en spaar! Al is het maar 5-10% van je inkomen, maar zet iets apart om een klein beetje financiële ruimte te creëren.

Waar vind je ons nog meer?

Naast deze podcast kan je ons op nog meer plaatsen vinden. Bas vind je op FireTheBoss.eu en Arjan is te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Via deze kanalen publiceren wij meerdere malen per week een blog.

2 gedachten over “Goed met Geld #058: “We maken alles op””

 1. Dag Bas & Arjan,

  Jullie gebruiken de term ‘modaal inkomen’ . Volgens mij weten veel mensen niet wat dit eigenlijk is, ik een paar jaar terug ook niet.

  Modaal inkomen is namelijk niet gemiddeld of zelfs mediaan inkomen, dit is de definitie :
  “Het [modaal inkomen] wordt berekend als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar, waarbij de 79% bepaald is met een historische cijferreeks.” (via https://www.cpb.nl/artikel/toelichting-op-prijzen-lonen-en-koopkracht).

  Hoe die 79% tot stand is gekomen weet ik niet. Modaal inkomen wordt pas sinds 2013 zo berekend. Ik denk als een soort schatting wat de meeste inwoners van een land als netto inkomen hebben per maand, de “modus” zogezegd.

  Modaal inkomen wordt denk ik vooral gebruikt omdat het eenvoudiger te vergelijken is per persoon. Besteedbaar inkomen (koopkracht) is lastiger volgens mij, en wordt per huishouden berekend. Het is soms wel nuttiger, omdat het aangeeft wat een huishouden (elk type omgerekend naar een eenpersoonshuishouden) uit kan geven iedere maand.

  Groet,
  Robin

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.