Goed met Geld #058: “We maken alles op”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 06/03/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Wat als we alles zouden opmaken? De meeste maanden sparen Arjan en Bas genoeg, maar in deze aflevering gaan we met een knipoog onderzoeken wat we moeten gaan doen om niks meer te sparen. We gaan al ons geld opmaken door de vaste lasten enorm te verhogen.

De Goed met Geld Podcast

Niks meer sparen, alles gaat op!

Op onze websites schrijven we regelmatig hoe het gaat als we alles goed doen. De meeste maanden gaat het goed.

Bas spaart zo’n 55% van zijn netto inkomen. Maar in deze aflevering gaan we alles opmaken! Niks sparen, dat is nergens voor nodig. We gaan echt weer van salaris tot salaris leven.

Een voorbeeld

Bas verdient ongeveer 3500 euro netto uit zijn eigen bedrijf. Daarnaast spaart hij nog in zijn bedrijf voor een zakelijke buffer.

Zoals gezegd spaart hij normaal gesproken ongeveer de helft van zijn inkomen. Maar wat nou als alles op zou moeten. Hoe zou het eruit zien om ineens 3500 euro op te moeten maken?

We komen in de uitzending tot de volgende uitgaven:

Neem ons niet te serieus

Deze aflevering is gemaakt met een knipoog. We snappen hoe bevoorrecht we zijn met deze inkomens, en snappen dat veel mensen het met veel minder moeten doen.

Toch zien we ook veel mensen die ook zo verdienen, en zelfs nog veel meer. Deze aflevering is dus gemaakt om deze mensen na te laten denken over hun budget. Het is zo makkelijk om alles op te maken. Maar het is in onze positie ook makkelijk om juist wel geld voor later te sparen.

Het is namelijk best stressvol om geen geld te hebben. Als je elke maand alles opmaakt dan heb je dus nooit ruimte om een onvoorziene uitgave te kunnen betalen. Die stress is makkelijk te voorkomen. Luister naar ons en het Nibud en spaar! Al is het maar 5-10% van je inkomen, maar zet iets apart om een klein beetje financiële ruimte te creëren.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld #058: “We maken alles op””

 1. Robin B schreef:

  Dag Bas & Arjan,

  Jullie gebruiken de term ‘modaal inkomen’ . Volgens mij weten veel mensen niet wat dit eigenlijk is, ik een paar jaar terug ook niet.

  Modaal inkomen is namelijk niet gemiddeld of zelfs mediaan inkomen, dit is de definitie :
  “Het [modaal inkomen] wordt berekend als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar, waarbij de 79% bepaald is met een historische cijferreeks.” (via https://www.cpb.nl/artikel/toelichting-op-prijzen-lonen-en-koopkracht).

  Hoe die 79% tot stand is gekomen weet ik niet. Modaal inkomen wordt pas sinds 2013 zo berekend. Ik denk als een soort schatting wat de meeste inwoners van een land als netto inkomen hebben per maand, de “modus” zogezegd.

  Modaal inkomen wordt denk ik vooral gebruikt omdat het eenvoudiger te vergelijken is per persoon. Besteedbaar inkomen (koopkracht) is lastiger volgens mij, en wordt per huishouden berekend. Het is soms wel nuttiger, omdat het aangeeft wat een huishouden (elk type omgerekend naar een eenpersoonshuishouden) uit kan geven iedere maand.

  Groet,
  Robin

  • Bas schreef:

   Bedankt Robin voor je uitgebreide reactie! Erg nuttig, van elkaar kunnen we leren!