Goed met Geld 210: Sluimerverbruik

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 23/03/2023

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Ben jij een dief van je eigen portemonnee? Elk elektrisch apparaat en elke adapter in het stopcontact verbruikt een klein beetje energie. Het is vaak niet heel veel, maar als je ze in het stopcontact laat zitten, is het niet heel veel vermenigvuldigd met heel meer uren. Gecombineerd met de hogere energieprijzen van vandaag de dag kost 1 Watt aan sluimer verbruik toch alweer 3,50 euro per jaar. En aan 1 Watt zit je zo! In deze aflevering hoor hoe je Arjan zijn groter sluimerverbruikers opspoort en hoe je op een simpele manier toch weer een hoop euros kunt besparen.

De Goed met Geld Podcast

Referenties

Een toevoeging van onze luisteraar Kris

We hebben thuis Home Assistent draaien op een Raspberry Pi, een aparte NAS en een Zigbee netwerk (tegenwoordig zou ik kiezen voor Matter). Dit aparte netwerk is er om ervoor te zorgen dat het Wifi netwerk vrij blijft voor smartphones, laptops, tablets en tv’s plus dat het een stuk veiliger is en minder energie verbruikt.

1. In alle verkeersruimtes (hal, gang, etc.) zitten lichtsensoren die automatisch lampen aan en uit schakelen;
2. In de keuken, woonkamer en eetkamer wordt alle verlichting geschakeld. Deze gaan aan als er beweging wordt gedetecteerd via Ikea bewegingssensoren. Echter, de lampen hoeven alleen aan bij te weinig licht en we hebben geen lichtsensor. Daarvoor heb ik de zonnepanelen geintegreerd in Home Assistent en bepaal de hoeveelheid lichtinval in huis aan de hand van de stroomproductie van de zonnepanelen op het dak als voorwaarde om verlichting te schakelen.
3. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om tijdens de energietransitie opties te willen hebben en niet alvast op de troepen vooruit te lopen door de gasketel te vervangen voor een warmtpomp. We hebben daarom 3 bronnen als optie om ons huis te verwarmen: Gas, Houtkachel en een elektrische kachel. De elektrische kachel heeft een COP van slechts 1, maar aan de hand van een berekening die ik doe in Home Assistent bereken ik wat de goedkoopste bron is op welk moment. Als, middels de temperatuursensor, blijkt dat er verwarmt dient te worden, wordt gecheckt of wij thuis zijn, of het niet s nachts is, of we nog bestedingsruimte hebben vwb de jaaropbrengst van zonnepanelen en wordt, als de voorwaarden positief zijn de elektrische kachel aangezet, ipv de cv ketel. In de winter kunnen we de houtkachel stoken om te voorkomen dat de cv ketel aanslaat.
4. De tuinverlichting is op basis van 12volt LED en schakelt eveneens automatisch.
5. We geofencen ons huis en als we beide van huis zijn, wordt alles uitgeschakeld. Bijvoorbeeld ook het Sonos systeem, mocht dat nog aanstaan.
6. Stroommeters via Zigbee tussen wasmachine en droger om een melding te geven als de was klaar is. Fijn voor de wasmachine anders kan de was gaan ruiken als je het vergeet en moet de machine nog een keer aan. Beide machines staan op zolder, dus als we beneden zijn horen we niet als ze klaar zijn. De machines zelf zijn dom, dus ik lees het stroomverbruik af en bepaal aan de hand van het patroon van het stroomverbruik wanneer het programma klaar is.
7. afvalkalender integratie voor notificaties om de containers aan de weg te zetten.
8. KNMI integratie zodat zonnescherm geautomatiseerd is (ben ik mee bezig nu).
9. Momenteel simuleren we een tesla powerwall om te kijken hoeveel geld ons dat bespaard (lijkt tot nu toe nog niet interessant).
10. Circadian verlichting voor LED-verlichting zodat de lichttemperatuur zichzelf aanpast aan de stand van de zon en uur van de dag.
11. ENTSO-e integratie om de uur-op-uur prijzen van elektriciteit te volgen op de europese spotmarkt. Zo proberen in te schatten of en wanneer het slim is om over te stappen op een dynamisch contract voor stroom ipv een vast contract.
12. CO2-signal integratie om te bepalen in welke mate de actuele netstroom groen is, dus het precentage van het netstroom.
13. Daarnaast volgen we de netspanning in de wijk om te bepalen hoe vol het net hier in de wijk zit als het gaat om zonnepanelen. Zo kunnen we bepalen of het zin heeft om extra panelen te leggen. Dit is vrij simpel, we monitoren het Voltage op het net, zodra deze boven de 253Volt is behoren omvormers van zonnepanelen namelijk af te schakelen. We monitoren middels automatische notificatie als de netspanning boven de 250Volt komt. Gelukkig tot nu toe niet gebeurd, dus er is nog ruimte voor extra zonnepanelen.
14. Automatische regeling van de luchtbevochter op basis van allerlei parameters ter bescherming van de houten vloer en beter binnenklimaat.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

4 reacties op “Goed met Geld 210: Sluimerverbruik”

 1. Rob schreef:

  Volgens mij rekenen jullie met de stroomprijs inclusief het vastrecht …. dat moet er uiteraard eerst vanaf als je het sluipverbruik gaat uitrekenen.

 2. marvin schreef:

  Hey arjan

  Ik ben al jaren bezig met het zoeken naar minder verbruik en sluimerverbruik

  Ik heb in de woonkamer alle apparaten tv en toebehoren of computer achter een op afstand schakelbare stopcontact zitten het enige nadeel wat je hebt is dat je tv en tv kastje moeten opstarten dat duurt 20sec

  Iets minder moderne drogers blijven nadat het programma is afgelopen zichzelf elke paar minuten rondgooien wat energie kost dit heb ik opgelost met een analoge timer die ik een kwartier langer instel dan het programma. Vanaf 12 uur 1.45 en ook vanaf 24 uur 1.45 op alleen uitschakelen ,werkt best efficiënt

  Mocht je apparaten regelmatig gebruiken dan kun je er een simpele stopcontact draaischakelaar tussen hangen of verlengdoos met knop

  Hopelijk heb ik je hiermee geholpen
  Succes

  • Arjan schreef:

   Hi Marvin,

   Dank voor je tips. Hier hebben zowel ik als onze luisteraars wat aan! Ik heb inderdaad een aantal schakelaars. Nadeel van een op afstand bedienbare schakelaar is dat deze natuurlijk zelf ook weer stroom gebruikt 😉 Maar, als je er eentje gebruikt om 10 apparaten tegelijk uit te zetten, is dat natuurlijk al een big win!

   Groeten,

   Arjan

 3. R. Schutte schreef:

  Kijk ook eens naar Homewizard. Je kunt met een P1 meter de slimme meter uitlezen en met energy sockets (slimme stekkers) automation organiseren. Starten bij een bepaalde teruglevering, in een tijdsblok aan/uit of juist uitschakelen als het totaalverbruik ergens overheen of onder komt.
  Het inzicht heeft mij een besparing van 70w sluimerverbruik opgeleverd (op een totaal van 160w sluimer wat er was)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.