Goed met Geld 193: Variabele spaarpotjes

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 06/10/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

De moeder van Arjan had vroeger een mooie grote spaarpot. Of ja, eigenlijk waren er verschillende spaarpotjes in één. Het was echt een oude spaarpot die nog stamt uit de tijd dat men het geld contant mee naar huis kreeg. Dat geld werd dan verdeeld over de fysieke spaarpotjes. Op die manier werd automatisch ook gebudgetteerd. Tegenwoordig gaat het natuurlijk allemaal digitaal. Binnen de verschillende bankieren apps heb je de mogelijkheid voor het opstellen van specifieke spaardoelen, of de mogelijkheid om meerdere spaarrekeningen aan te maken. Je zou zeggen dat sparen altijd rechttoe rechtaan is, maar de variabele spaarpotjes van Arjan zijn toch weer een beetje apart. In deze aflevering geeft hij een inkijkje in zijn aanpak en filosofie.

De Goed met Geld Podcast

Sparen

Veel van jullie zijn al behoorlijk goed met geld. De eerste stap met goed met geld worden, is zorgen dat je een financiële buffer hebt. Meestal een mooi bedrag dat veilig op een spaarrekening staat. Sparen is daarmee een kernbegrip. Ik spaar zoals waarschijnlijk de meeste mensen sparen. Bij mij komt het loon binnen en wordt automatisch verdeeld over alle spaardoelen en spaarrekeningen waar ik van vind dat er voor gespaard moet worden. Voor elk spaardoel heb ik een streefbedrag en daar wordt naartoe gespaard. Dat betekent dus wel dat alle euros die gekoppeld worden aan zo’n spaardoel, verder ook stil staan.

You Need A Budget

Bas heeft heel lang gebruikt gemaakt van de app YNAB. YNAB staat voor You Need A Budget en het is een app die helpt om meer inzicht te krijgen in je financiën én daarmee meer grip te krijgen op je inkomsten en uitgaven. Er zit wel wat meer flexibiliteit in dan de spaardoelen die ik gebruik. Binnen YNAB is het gemakkelijk om met budgetten te schuiven, dat is in de bankieren app vaak een stuk lastiger. Het helpt je daarmee om je uitgaven te prioriteren. Lekker inzichtelijk!

Variabel to the max

Arjan gaat nog een stukje verder qua flexibiliteit. Hij moedigt het natuurlijk ook aan dat je zorgt voor een goede buffer, zodat je financiële tegenslag aankunt en vanuit een positie van kracht financiële beslissingen kunt maken. Hij laat er echter ook nog een stukje onderbuik kansrekening op los. Wat is nou de kans dat: De wasmachine stuk gaat, de auto een dure reparatie moet hebben, er nieuwe pakken gekocht moeten worden én dat de keuken vervangen moet worden. Op zich kunnen al deze dingen gebeuren, maar de kans dat ze allemaal tegelijk gebeuren is vrij klein. Arjan wil dan ook niet dat hij voor elke tegenvaller een bedrag apart heeft staan. Spaargeld levert immers niets op. En omdat Arjan de luxe positie heeft dat hij goed met geld om kan gaan, maakt dat hij wat meer risico durft te nemen. Want als je bewust met je budgetten om gaat, kun je ook met een variabele buffer heel goed klappen opvangen. Zeker als je een keuze kunt maken om bepaalde uitgaven nog even wat langer uit te stellen. Echt mocht echt alles tegelijk fout gaan, dan heeft hij nog zijn cashflow vanuit zijn crowdlending, en mocht de nood echt aan de man zijn, dan kan hij noodgedwongen nog een deel van zijn beleggingen verkopen. Maar dat is wat je liever echt niet doet. Dus zijn spaarpotjes zijn variabel.

Hoe beheer jij jouw budgetten en jouw spaardoelen? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.