Goed met Geld 192: Beleggen in je BV

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 29/09/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Dat onze luisteraars serieus met geld bezig zijn, blijkt wel uit de vragen die we ontvangen. Deze vraag over beleggen binnen je eigen BV is regelmatig gesteld. En nu hebben we eindelijk zelf ervaring ermee opgedaan, dus is het ook hoog tijd dat wij die ervaring met jullie delen. Bas is in zijn BV begonnen met beleggen en Arjan hoort hem uit aan de hand van de vragen die hij heeft. Helaas is het niet de heilige graal voor iedereen, maar wel een heel mooie manier van spreiding aanbrengen over de verschillende belasting boxen (voor een aantal van jullie dan).

De Goed met Geld Podcast

Belastingvriendelijk beleggen?

Zoals we allemaal weten is beleggen een hele belangrijke manier om vermogen op te bouwen. Zeker als je voor de lange termijn een vermogen op aan het bouwen bent, is beleggen een bijna essentieel onderdeel. Maar de overheid wil ook betaald worden in de vorm van belastingen. We kennen allemaal wel beleggen voor ons pensioen via de werkgever, of we hebben er in ieder geval wel eens van gehoord. Dan ben je aan het beleggen nog voordat je (inkomens-)belasting hebt betaald. Die ga je uiteraard nog wel betalen op het moment dat je pensioen uitgekeerd wordt. Ook zullen velen van jullie al aan het beleggen zijn in wat de belastingdienst Box 3 noemt. Dan heb je al je inkomensbelasting betaald, maar moet je toch nog elk jaar vermogensbelasting betalen. Wat Bas nu doet valt in Box 2 van de belastingdienst en dat maakt het toch behoorlijk complexer.

Box 2 beleggen

Waar Bas nu mee begonnen is, is beleggen in Box 2. Box 2 belast het inkomen dat je verkrijgt vanuit een zogenaamd aanmerkelijk belang. Simpel vertaalt betekent dit inkomen vanuit bedrijven waar je een groot genoeg eigenaarsdeel in hebt. Het beleggen in Box 2 valt een soort van tussen het beleggen voor je pensioen en beleggen met je netto loon. In Box 2 moet je namelijk wel winstbelasting betalen over het geld waarmee je gaat beleggen, maar je betaald pas dividend belasting (of inkomstenbelasting) als je het geld (inclusief eventuele rendementen) uitkeert vanuit je BV naar jezelf. Waar je bij pensioen beleggen dus achteraf belasting betaald en bij netto beleggen vooraf, betaal je in Box 2 een klein beetje aan het begin en een klein beetje aan het einde.

BV oprichten

Er is wel een maar. Natuurlijk brengt een eigen BV een hoop administratie en (extra) kosten met zich mee. Dus het heeft weinig zin om nu naar de Kamer van Koophandel te rennen om een nieuwe BV te registreren. Echter als je al een BV hebt, kan het een hele interessante optie zijn. Zeker de moeite waard om een keer te bespreken met je financieel adviseur.

In welke Box(en) ben jij vermogen aan het opbouwen? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 192: Beleggen in je BV”

 1. Arno schreef:

  Interessante podcast. Veel herkenning.
  Kleine aanvulling die niet in de podcast benoemd wordt. Als je in een BV gaat beleggen moet je je registreren in het LEI register. Kost je eenmalig iets van € 80 en jaarlijks € 40. Sneu geld, maar verplicht. In het LEI register kan worden teruggezien dat je belegd met een BV. Heeft de AFM zo opgelegd.

  Daarnaast ben ik afgelopen jaar gillend weggelopen bij de ABN waar ik met mijn BV belegde. Omdat er 25 jaar geleden een bepaalde SBI-code is vastgelegd op mijn KvK inschrijving werd ik dit jaar ineens als een “gevaarlijke” belegger gezien met mijn persoonlijke holding. En stopte ABN eenzijdig met de beleggingsrekening. Dat is nogal killing als je voor de lange termijn belegd en er pardoes wordt uitgeknikkerd. Dat je dan al 25 jaar bankiert bij deze bank deed er kennelijk niet toe. Ik vermoed ook dat men “te weinig” verdiende aan mijn account omdat ik zelf beleg en niet laat beleggen door dure adviseurs. Ben nu beland bij de RABO (vanwege NT fondsen).
  Mijn ervaring is wel dat de keuze van een broker bij de beleggen in de BV zeer beperkt zijn. Vanwege AFM regels lijkt het er op dat veel partijen zich hier niet mee bezig willen houden.

  Arno

  • Bas schreef:

   Hoi Arno, dankjewel voor je reactie. De Kamer van Koophandel zegt het volgende over de LEI (letterlijke quote): “Ondernemers of rechtspersonen die aandelen, obligaties of derivaten bezitten moeten in het bezit zijn van een LEI. Wanneer je geen LEI hebt kun je mogelijk niet langer aan- of verkopen op de beurs. Neem contact op met je bank of vermogensbeheerder om te bepalen of je een actieve LEI nodig hebt.” Ik heb Meesman (mijn vermogensbeheerder) gevraagd over de LEI en zij gaven aan dat deze niet nodig is. Ik heb dus voor mijn BV geen LEI-registratie. Mocht dat in de toekomst veranderen zal ik er uiteraard eentje aanvragen, maar tot die tijd lijkt het dat de ene bank het wel nodig vindt en de andere niet.
   Dit is uiteraard mijn ervaring met de betreffende partijen, dit kan geenzins als advies worden gezien om geen LEI aan te vragen. Zoek altijd zelf uit of je er eentje nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.