Goed met Geld 194: Jafeth over het huis verduurzamen

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 13/10/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Met de huidige gasprijzen zou je er niet aan moeten denken om een huis te kopen, waarvoor de vorige eigenaar 2000 kubieke meter gas nodig had om het warm te houden. Toch heeft Jafeth zo’n huis gekocht. De huizenmarkt was pittig en eigenlijk moesten aan alle huizen die hij en zijn vriendin op het oog hadden wel iets gebeuren. Dus zij dachten, waarom pakken we dan geen huis, waarbij we echt met een blanco pagina kunnen beginnen? En zo doende kochten ze een huis uit het jaar 1903, om het vervolgens flink te verduurzamen. Ondertussen zijn ze van het gas af en krijgen ze zelfs geld terug van de energiemaatschappij. Hoe Jafeth dat voor elkaar gekregen heeft, hoor je in deze aflevering.

De Goed met Geld Podcast

Challenge accepted

De huizenmarkt was al behoorlijk oververhit toen Jafeth en zijn vriendin op zoek gingen naar een eigen plekje. Elk huis dat ze zagen had eigenlijk wel iets dat ze zouden willen veranderen. Dan weer was het een verouderde keuken, dan weer een onlogische badkamer. Hun ideale droomhuis zat er in ieder geval niet tussen. Omdat elk huis wel een verbouwing nodig had, dachten ze, laten we er dan eentje kopen, waar echt alles nog aan gedaan moet worden. Dan kunnen we het helemaal inrichten zoals we zelf willen. Zo kwamen ze uit bij een heerlijk huisje uit het jaar 1903. Ja, je leest het goed, meer dan 100 jaar oud. Met nog een enorm gashaard midden in de woonkamer, van waar de rest van het huis verwarmd moet worden. Enkel-steens muren, waar je de koud bijna doorheen ziet kruipen. Er moest echt veel in gebeuren, nou ja. Alles moest erin gebeuren. Gelukkig heeft Jafeth wel kaas gegeten van het verduurzamen van een huis, sterker nog, het is zijn vak. Dus samen gingen ze de uitdaging aan.

Strippen en opbouwen

Omdat alles moest gebeuren, hebben ze heel het huis gestript. Alles werd er uit gehaald, zelfs een stuk dragende muur en de oude houten vloer werd weggehaald totdat het zand van de kruipruimte de nieuwe vloer van het huis was. Vervolgens begonnen ze het opnieuw op te bouwen. Daarbij keken ze heel doelbewust naar duurzaamheid. Ze wilde het huis zo duurzaam mogelijk maken, en daar hielden ze dus al bij het ontwerp rekening mee. Over het zand van de kruipruimte kwam isolerend beton, de nieuwe vloer kreeg een upgrade met vloerverwarming, de ramen werden allemaal vervangen en de muren kregen een extra isolatielaag. Die laatste kostte wel een paar vierkante meters, maar zorgde er ook voor dat hun nestje nu gemakkelijker warm gehouden kon worden. Verder verplaatsten ze de badkamer naar een wat grotere kamer en kwam er een heerlijke keuken. Zo creëerden zij hun eigen droomhuis. Maar dat was nog niet alles…

Gadgets

Goede isolatie zorgt ervoor dat je de warmte in huis niet verliest, maar je zult nog altijd iets nodig hebben om het huis te verwarmen. Hier ging Jafeth helemaal los. Er kwamen 18 zonnepanelen, een gedeelte daarvan waren zelfs voorzien met een koeling systeem. De warmte die bij die panelen afgevoerd wordt, die leidt richting de warmtepomp. De warmtepomp is aangesloten op het verwarmingsnetwerk van het huis. Zo leveren de zonnepanelen niet alleen stroom, maar ook nog eens warmte. Om dit mogelijk te maken kwam er ook een 400 liter warm water vat, waar deze energie in opgeslagen kan worden. Dit gevaarte (samen met de warmtepomp zelf) neemt geen plek in huis in beslag, omdat ze er een mooi schuurtje voor hebben gebouwd. Dat was ook wel nodig, omdat er anders te weinig dak was, om al die panelen kwijt te kunnen. De nieuwe keuken kookt ook op elektriciteit, dus de gas aansluiting werd verwijderd. Zo transformeerden ze het huis van een gas grootverbruiker, naar een hele kleine stroomleverancier.

Dikke investering

Om dit allemaal mogelijk te maken, was natuurlijk geld nodig. En wij zouden de Goed met Geld podcast niet zijn, als we daar niet naar zouden vragen. Voor de verbouwing en een groot deel van het isoleren, had Jafeth een bouwdepot waar hij gebruik van kon maken. Die 35.000 euro kwam daarvoor goed van pas. Voor de warmte gadgets is hij een groene duurzaamheidslening aangegaan. Initieel werd daar een bedrag van een kleine 23.000 euro geleend. Toen nog tegen een briljant rente percentage van 1,6 procent. Met een looptijd van 15 jaar en al een klein stukje aflossing, kost ze dat nu 80 euro per maand. Zeker heeft de subsidie vanuit ISDE geholpen om het betaalbaar te maken, maar die 80 euro per maand zou ik met liefde betalen als ik daarmee een streep kan zetten door mijn energierekening. En dat is wat ze nu voor elkaar hebben gekregen. Een beetje afhankelijk van de kracht van de zon en de koude van de winter, maar Jafeth’s energierekening komt rond de nul euro uit elk jaar. Soms krijgen ze terug, soms moet er een beetje betaald worden. Een mooi rendement én extra comfort thuis. Ik zeg klasse gedaan!

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.