Goed met Geld 185: Langs een hypotheekadviseur

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 11/08/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Op zoek naar een grote mensen huis. Arjan en zijn vriendin wonen op dit moment lekker in het appartement van Arjan. Maar bij een eventuele gezinsuitbreiding wordt dat appartement toch wel wat krap. De huizenmarkt staat ondertussen ook niet stil, dus ze zijn voorzichtig rond aan het kijken of ze een mooi grote mensen huis op de kop kunnen tikken, tegen een mooi prijsje. Maar wat is je budget? Maar één manier om daar achter te komen, en dat is langsgaan bij een hypotheekadviseur. Arjan deelt in deze aflevering zijn ervaring met het gratis hypotheek gesprek als start van hun zoektocht naar een nieuw huis.

De Goed met Geld Podcast

Waarom langs de hypotheekadviseur?

Als je lekker woont, je betaalt je hypotheek elke maand netjes en dat gaat allemaal goed. Waarom zou je dan langs een hypotheekadviseur gaan? Nou, bijvoorbeeld als je wil gaan rondsnuffelen op de huizenmarkt. Arjan en zijn vriendin wonen op dit moment prima in het appartement van Arjan, maar ergers kriebelt er toch iets bij ze. Als ze een gezinnetje willen beginnen, dan wordt het appartement, dat Arjan 5 jaar geleden heeft gekocht, toch echt wat te krap. Dan kun je op funda natuurlijk rond gaan kijken en wegdromen bij de huizen van meer dan 1,5 miljoen, maar zo ver zal het budget niet reiken helaas. Maar wat is het (maximale) budget dan? Tijd om bij de hypotheekadviseur langs te gaan en te kijken wat er mogelijk is.

Gratis kennismakingsgesprek

Er zijn meer dan genoeg aanbieders rondom hypotheken en bij de meesten kun je een gratis eerste gesprek plannen. Tijdens zo’n gesprek krijg je inzicht in je huidige situatie en hoe je budget er voor een nieuw huis uit zou kunnen zien. Het is goed om zo’n kennismakingsgesprek te plannen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die hebben vaak een groter assortiment aan hypotheken waaruit ze kunnen kiezen en kunnen daardoor de hypotheek beter bij jouw persoonlijke situatie laten aansluiten. Onderschat het gesprek echter niet. Een schatting maken van wat je kunt lenen als hypotheek is niet eenvoudig. De adviseur zal best wat informatie van je nodig hebben om die schatting op een verantwoorde manier te kunnen maken. Houd er dus rekening mee dat je de hypotheekadviseur een goede inkijk in jouw financiële situatie krijgt.

Arjan’s gesprek

Arjan is natuurlijk al een keer voor een hypotheekadviesgesprek gegaan, maar voor zijn vriendin was het de eerste keer. Ook daar werd door de adviseur goed rekening mee gehouden. Zo werd aan haar uitgelegd wat een hypotheek precies is en hoe het in zijn werk. En Arjan kreeg antwoord op zijn vragen over de overwaarde en hoe daarmee om te gaan. Maar voordat de inhoud ingedoken werd, moest eerst alle benodigde informatie aangeleverd worden. Dit ging boven verwachting snel. Een deel werd telefonisch uitgevraagd bij het plannen van het gesprek. Daarnaast moest er ook het één en ander digitaal aangeleverd worden. Hiervoor kon echter gebruikt gemaakt worden van de OCKTO app. Via deze app kun je met je DigiD heel veel informatie heel snel beschikbaar maken voor de adviseur. Denk aan inzicht in je belastingaangifte, je pensioenopbouw, werkgeschiedenis die bekend is bij het UWV, dat soort zaken. Dankzij deze interface kon veel informatie dus al gedeeld worden. Uiteindelijk hoefde ze alleen nog zelf inzicht te geven in hun BKR registraties en recente loonstroken aanleveren.

BKR registratie

Eventuele BKR registraties hebben een grotere invloed dan Arjan had verwacht. Er wordt ook behoorlijk wat bijgehouden bij het BKR. Niet alleen je schulden, maar ook zaken die je op afbetaling hebt gekocht. Denk bijvoorbeeld aan die 0% rente lening voor je nieuwste smartphone of de mogelijkheid tot roodstaan bij je bank, maar ook je creditcard is daar geregistreerd. Dat soort registraties zorgen ervoor dat je minder kunt lenen. Echter dit soort zaken kun je nog redelijk eenvoudig en probleemloos aflossen om ervoor te zorgen dat je meer hypotheek kunt krijgen. Dat is iets anders wanneer je ook een private lease auto hebt. Die snoept echt een flink stuk van je leencapaciteit af en daar kun je vaak ook niet gemakkelijk onderuit komen. Hopelijk was je je daar bewust van voordat je die leaseovereenkomst aanging.

Next steps

Ze hebben groen licht gekregen voor een hypotheek van een huis dat ze op het oog hadden. Arjan kan de overwaarde van zijn huidige appartement meenemen. Daarbij wordt wel gerekend met 90% van de verwachte verkoopprijs van het appartement. En ze kregen de tip om dat goed vast te laten leggen bij de notaris. Je kunt het beste in goede tijden afspraken maken, met de hoop ze nooit nodig te hebben, dan dat je achteraf nog een extra reden hebt om over te ruziën. Tot slot hebben ze ook inzicht gekregen in hoe de financiële situatie verandert wanneer ze een dergelijke hypotheek zouden nemen. Dat is altijd een goede insteek om te hebben, want er zijn veel variabelen. Daarom is het goed om te berekenen hoe de kosten er uiteindelijk per maand uit komen te zien. Dan kun je pas echt goed de afwezig maken of je het huis het echt waard vindt.

De hypotheekadviseur kon ze tot slot ook nog een inkijkje geven in het segment op dit moment. En dat segment is gunstig, er is aanbod en er zijn wat minder partijen die aan de huidige vraagprijzen kunnen voldoen. Sorry starters… Daarmee is de zoektocht nu officieel van start. En misschien is daarmee ook de eerste aflevering van een hypotheek podcast serie hier op Goed met Geld gelegd.

Heb jij recent nog een (nieuwe) hypotheek afgesloten? Hoe ging dat proces bij jou? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 185: Langs een hypotheekadviseur”

  1. Tony van Tienen schreef:

    Halllo luitjes.
    we hebben al eens een andere podcast opgenomen en aan de hypotheek serie wil ik ook wel een bijdrage leveren.
    Net jullie hypotheek aflevering geluisterd. Leuk. Ik heb zelf nu 5 keer een hypotheek afgesloten: 2 keer voor een eigen huis en 3 keer voor een appartement. Het zijn natuurlijk 2 verschillende producten, voor verhuur of voor een eigen woning. Maar niettemin met veel adviseurs gesproken. Het blijft natuurlijk een enorme melkkoe voor de banken (en met geld wat ze zelf creëren) dus als ze zien dat je veel te besteden hebt dan smeren ze je het liefst een zo hoog mogelijke hypotheek aan. Ik kreeg ook meteen een private banking lidmaatschap en mocht mee naar voetbal wedstrijden en ik maar denken dat ze me aardig vinden. Dus er zitten ook wel wat nadelen aan een hypotheek en zeker ook kleine lettertjes. Ik wil graag mijn ervaringen met jullie en jullie publiek delen

  2. Richard van Omster schreef:

    Ik ben mij ook aan het verdiepen in de huizenmarkt en het thema hypotheek. Ik ga de podcast zeker op mijn lijst zetten. Goed om te weten welke tools ik kan gebruiken om mijn gegevens te verzamelen voor een kennismakingsgesprek met een adviseur.