Goed met Geld 186: Hoger wordende energieprijzen

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 18/08/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Je zult de tips uit aflevering 120 maar opgevolgd hebben en elk jaar je energiecontracten heronderhandelen met de energie leveranciers. In het verleden een hele aardige besparing met alle welkomstbonussen. Maar met de oorlog in Oekraïne en de grotere energie onzekerheid in Europa die daarmee gepaard gaat, kom nu je van een koude kermis thuis als je vaste energiecontract afloopt. De prijzen zijn door het dak en als je denkt nu nog mooie deals te kunnen vinden bij de energievergelijkers, dan zit je er toch helemaal naast. Als ze al klanten aannemen dan is dat vaak enkel voor een variabele prijs. Arjan zit tegen het einde van zijn energiecontract aan te hikken. In deze aflevering bespreekt hij met Bas hoe hij naar de situatie kijkt.

De Goed met Geld Podcast

Vaste energiecontract loopt af

Arjan zijn vaste energiecontract loopt ten einde en hij ziet zijn maandelijkse energie voorschot ruim verdubbelen! Dat is natuurlijk best een financiële schok. Maak je maar geen zorgen om Arjan, hij kan die tik nog wel hebben. Maar hij is niet de enige, er zijn binnen Nederland steeds meer huishoudens die de hoger wordende energierekening in de portemonnee voelen. Een groot gedeelte daarvan kan die klap ook niet meer opvangen. Nou kun je natuurlijk nog kijken of je je energiegebruik kunt verminderen. Door zuiniger te rijden (besparen op brandstof), je verwarming (nog) een graadje kouder te zetten, korter te douchen of je woning warmer aankleden door te isoleren. Als je echt nog wat geld op de plank hebt liggen, kun je ook ervoor kiezen door actief te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen.

Soort van verzekering

Je energieprijzen vastzetten is eigenlijk een manier om het risico op stijgende energieprijzen af te kopen. Op het moment dat je een energiecontract met vaste energieprijzen aangaat, ben je ervan verzekerd dat je de energie die je verbruikt tegen die vaste prijs af mag nemen. Over het algemeen betaal je dan iets meer dan de variabele energieprijzen op dat moment, omdat de energieleverancier een risico op zich neemt. Immers, als de prijzen stijgen, moet de leverancier jou toch nog leveren tegen de lagere prijzen. In het verleden waren de energieprijzen redelijk stabiel en waren de welkombonussen een aardige deal. Maar nu is het al zeldzaam om een energieleverancier te vinden die nog vaste prijzen aanbied. Goed om dit in het achterhoofd te houden, de volgende keer dat je naar je energiecontract gaat kijken.

Compensatie vanuit de overheid

Hoe dan ook is het nu slim om je energievoorschot te checken. Die wordt namelijk niet automatisch aangepast. Kijk ook even wat de geldende energieprijzen voor jou zijn op dit moment. Als je het geluk hebt dat je nog in een vast contract zit, kijk dan nog even tot wanneer die tarieven nog gelden. Bewustwording en inzicht is stap 1 in het goed met geld zijn. Mocht je tot de groep behoren die deze hogere energieprijzen financieel eigenlijk niet op kunnen vangen, dan heeft de overheid nog een compensatie. Zo is de energiebelasting verlaagd (de teruggave energiebelasting verhoogd), het BTW tarief is verlaagd en er is zelfs een energietoeslag van 1300 euro in het leven geroepen. Zie de links hieronder voor meer informatie daarover.

Referenties

Benieuwd naar hoe we tegen energiecontracten aankeken in het verleden? Luister onze oude afleveringen terug, waarin energie ook aan bod komt.

In welke situatie verkeer jij? Zit je nog in een vast goedkoop energiecontract of ben je ook al geconfronteerd met hogere energieprijzen? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

3 reacties op “Goed met Geld 186: Hoger wordende energieprijzen”

 1. Dion schreef:

  Beste,

  Mooie aflevering over de energierekening, complimenten. Ik ben recentelijk verhuisd met mijn vriendin naar een jaren dertig huis, je kunt je voorstellen wat daar de staat van kan zijn.
  Ook hebben we de pecht gehad dat we bij welkom energie zaten, die zijn failliet gegaan, gelukkig zag ik dat aankomen en heb in september al een nieuwe contract afgesloten met Eneco. Prijs is redelijk 92cent per kuub gas, 28 cent per kWh. Helaas wel maar voor één jaar (ik dacht misschien nog een leuke bonus te kunnen scoren dit jaar).

  Hoe zijn we omgegaan met deze persoonlijke feiten en de marktomstandigheden sindsdien:

  In maart verhuisd en het volgende gedaan: isolatie aan muren, dak en vloer. Houten vloer eruit, geïsoleerd dus, beton gestort, vloerverwarming gelegd op de begane grond, alle ramen vervangen voor HR++, zonnepanelen laten leggen (11 stuks, komen er nog 16 bij), nieuwe keuken die volledig van het gas is, ook warmwaterkraan mbv cooker en dus naar inductie kookplaat.

  Momenteel is onze energienota negatief, maar het is zomer. De winter zal nog kostbaar worden. Dus komt er binnenkort nog iemand langs voor een (hybride) warmtepomp, ook omdat we vloerverwarming hebben wat een LTV (lage temperatuur verwarming) is en een warmtepomp perfect daarop aansluit.
  Ook zijn we aan het kijken voor een V2X elektrische auto. Interessant, niet alleen vanwege de “batterij” functie, maar ook terugleveren EN sommige auto’s kunnen bijdragen aan de netstabilisatie op 50Hertz en daar een vergoeding voor krijgen. Twee keer geld verdienen met een elektrische auto dus.

  Dit alles kost een enorme bak geld, maar qua rendementen beter dan extra aflossen, stufi aflossen, of naar de beurs brengen (lees: laag risico)

  N.b. verder heb ik in huis veel geautomatiseerd met home assistant om verder stroom te besparen met bijvoorbeeld bewegingssensoren in de “verkeersruimtes”, etc. Maar ook de vloerverwarmingspomp via automatisering gekoppeld aan de pomp van de CV ketel zodat deze alleen draait als de ketel CV water warm maakt. Anders draait dat ding 100% van het jaar, wat natuurlijk jammer is.

  Kortom, ik luister met veel plezier naar jullie podcast, we liggen mooi op één lijn.

 2. RS schreef:

  Regeren is vooruitzien. De onrust op de markt begon in de 2e helft van 2020. In december 2020 heb ik daarom maximaal verlengd (3 jaren) vanaf april 2021 t/m april 2024. Ik zit dus nog wel even goed en de verlaging belasting en btw maken m’n energie rond de 15 cent per kwh en gas rond de 71 cent per m3.

  Heb je zonnepanelen, zoek een energieleverancier die meer terugleververgoeding betaalt dan de kale prijs (bijv. powerpeers/greenchoice).

  Besparen doe je door inzicht. Via bijv. homewizard heb je al een energiemeter voor minder dan 40 euro zonder abonnement. Daarmee krijg je live inzicht in jouw verbruik.

  Kies een grote energieleverancier die nauwelijks/geen kans heeft op omvallen. Bekijk daarvoor hun inkoopstrategie en financiële waardering. Koopt de leverancier direct jouw energie in na afsluiten van het contract tegen de prijzen van dan? Dan zit je goed

 3. Cas schreef:

  Dag heren, dank voor de aflevering. Ik miste eigenlijk twee dingen.

  Ten eerste het maandbedrag. Ik betaal ook liever iets meer per maand om dan achteraf iets terug te krijgen. Daar zit echter ook een risico aan vast: zo heb ik sinds vorig jaar nog steeds € 500,- tegoed van Welkom Energie.

  Als tweede hebben jullie energieleveranciers met dynamische prijzen niet aangestipt. Zie https://www.dynamische-energieprijzen.nl/

  Dank voor de podcast en ga vooral zo door!